Ediţia 2015 a sărbătorii tradiţionale a cucilor de la Brăneşti a stat anul acesta sub semnul inovării şi al surprizelor pregătite de principalii organizatori, Primăria, Asociaţia Culturală Brăneşti şi societatea Noproduction. Lor li s-au adăugat, în diverse momente ale zilei, Casa Corpului Didactic Ilfov, Consiliul Judeţean Ilfov şi alţii. O zi de 23 februarie plină de evenimente şi veselie.

Prima surpriză

Aşa cum Jurnalul de Ilfov a mai publicat, ediţia din acest an a obiceiului cucilor de la Brăneşti a făcut parte din proiectul „Promovarea şi conservarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european – Manifestare tradiţională Ziua Cucilor”, proiect finanţat printr‑un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României. Suma primită prin contract este de 793.384,5 lei adică 179.478,45 euro. În cadrul proiectului, partenerii sunt Primăria Brăneşti, Asociaţia Culturală Brăneşti şi societatea norvegiană Noproductions. Obiectivul general al proiectului este conservarea identităţii culturale tradiţionale specifice comunei Brăneşti, prin promovarea şi perpetuarea festivalului „Ziua Cucilor”, la care se adaugă trei obiective specifice: întărirea relaţiilor bilaterale între România şi Regatul Norvegiei; consolidarea accesului tinerilor din comună la cultură, prin dobândirea de noi abilităţi şi cunoştinţe; promovarea dialogului intercultural, prin participarea în cadrul festivalului a unor grupuri similare din străinătate.

Paradă în sunet de clopote

Urmând traseul deja consacrat, din curtea liceului Traian Lalescu până la scena amenajată în apropierea Casei de Cultură, parada micilor cuci şi cucoaice din Brăneşti şi a invitaţilor din ţară şi Bulgaria a scos la porţi şi a oprit în trafic o mulţime de localnici sau persoane aflate în trecere prin comună. Au participat elevi de la Grădiniţa „Riţa Gărgăriţa”, Şcoala Gimnazială nr. 1 şi de la cele 3 licee care au făcut faima localităţii Brăneşti: Liceul teoretic „Traian Lalescu”, Colegiul Silvic „Traian Pietraru”, Liceul Agricol „Cezar Nicolau”, alături de specialiştii deja consacrați de la Asociaţia Sedeanka. Sunetul clopotelor pe care cucii şi kukerii le-au purtat s-a auzit, din nou, pe deasupra Brăneştiului, reamintind că este perioada înnoirii, a trecerii de la iarnă la primăvară şi a alungării spiritelor rele. Juriul, amplasat în apropierea impozantei scene, a putut identifica şi evalua concurenţii înscrişi la concursul de costumaţii tradiţionale pentru ca, apoi, să desemneze pentru Premiul Special grupul de mascaţi de la Liceul Cezar Nicolau.

A doua surpriză

Odată cu lăsarea serii şi parada terminată, mulţimea de spectatori, după unii chiar 3.000, a rămas în tribunele special amenajate pentru a primi un alt dar, o altă surpriză a zilei: concertul ansamblului «Lăutarii» din Chişinău, dirijat de maestrul Nicolae Botgros. De fapt, un show al showului final, pentru că extrem de interesantă a fost şi pregătirea concertului, o pregătire minuţioasă pe măsura profesionalismului orchestrei şi a unui nivel artistic  la care nu mai pot exista erori. Autocarul orchestrei a ajuns la Brăneşti la orele 15 (cu trei ore înainte de ora oficială a concertului) şi la «cartierul general» care a fost stabilit la grădiniţa Riţa Gărgăriţa au început să se descarce costumele de scenă şi o masă de călcat. Toate costumele membrilor orchestrei au fost călcate, anterior concertului, «la dungă» pentru ca înalta ţinută artistică să fie dublată de costumele tradiţionale impecabile. Apoi, a început amplasarea instrumentelor pe scenă, amplasarea microfoanelor, legarea cablurilor pentru repetiţia de sunet. Regizorul de sunet, Marian Borş, alături de ”Lăutarii” de vreo 3 ani, şi-a amplasat pupitrul la o distanţă tehnic necesară faţă de scenă, şi a început verificarea sunetului instrumentului fiecăruia dintre cei 32 de membri ai orchestrei. O muncă minuţioasă, ca de microchirurgie muzicală, o ocazie de a descoperi ce se întâmplă, în paralel cu alunecarea arcuşului Maestrului pe corzile viorii sale atât de dragi şi în timp ce spectatorii îşi desfată auzul cu muzica tradiţională. Spectacolul, prezentat de Iuliana Tudor, i-a adus pe scenă pe Steliana Sima, Laura Lavric şi Petrică Mâţu Stoian care au făcut, fiecare în parte, bucuria celor circa 3.000 de locuitori ai comunei Brăneşti care au participat la spectacol.

Şi astfel a trecut atât de frumos şi sărbătoarea din 2015… în care «Să vă bată cucii!» a fost leitmotivul zilei pentru a primi sănătate şi prosperitate ca urmare a bătăii tradiționale, pe umăr, a unui cuc sau al unei cucoaice.