În condiţiile în care căldura a pus deja stăpânire pe cea mai mare parte din ţară, salatele sunt ideale pentru această perioadă. Ușoare și sănătoase, slab calorice, acestea sunt pline de vitamine și săruri minerale, necesare organismului pentru a-și menţine energia la cote maxime pe parcursul întregii zile. Ce putem să preparăm rapid, sănătos și gustos?  

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 555, ediția print

Salată orientală de vară 

Ingrediente: 

6 cartofi medii ca mărime,

2 frunze de salată verde,

2 cepe verzi,

2 ouă fierte (tari),

1 ardei roșu,

1 roșie,

pătrunjel tocat, 

măsline, 

castraveţi

ulei de măsline, după gust,

oţet, după gust,

sare și piper, după gust. 

Mod de preparare: Tăiem cartofii felii mai groase și îi punem la fiert în apă cu sare. Cand sunt fierţi, îi scurgem de apă și-i lăsăm la răcit. Apoi tăiem ouăle în sferturi, ardeiul cuburi, ceapa și restul legumelor rondele și amestecăm ușor cu salata, pătrunjelul, sarea, piperul, uleiul de măsline și oţetul. 

 

Salată de castraveţi cu iaurt

Ingrediente: 

3 castraveţi mici, 

3 căţei de usturoi, 

1 iaurt,

Zeama de la o jumătate de lămâie,

O jumătate de legătură de mărar,

O lingură și jumătate de ulei de măsline,

Sare și piper, după gust. 

Mod de preparare: Castraveţii îi curăţăm și-i tăiem rondele cât mai subţiri. Curăţăm și usturoiul pe care îl tocăm rondele, îl zdrobim putin pentru a-și lăsa gustul și îl adăugăm peste castraveţi. Punem și zeama de lămâie, uleiul și sarea, după gust. Amestecăm bine și lăsăm totul la frigider pentru puţin timp. Cand scoatem salata de la frigider, adăugăm mărarul și iaurtul, și amestecăm până la omogenizare. Inainte de a o servi, este nevoie să o mai ţinem 10 minute la frigider pentru ca aromele să se întrepărundă.

 

Salată de sfeclă roșie 

Ingrediente: 

3 linguriţe de seminţe (susan, dovleac, fulgi de migdale),

1 sfeclă roșie potrivită, 

1 morcov, 

Ulei de măsline,

Sare și piper, după gust. 

Mod de preparare: Începem prin a curăţa de coajă sfecla roșie și morcovul. Le clătim cu apă și apoi le dăm prin răzătoarea mare. Într-un vas încăpător punem legumele rase și adăugăm zeama de lămâie, uleiul, seminţele, sarea și piperul. Amestecăm bine și servim. Salata va fi mult mai gustoasă dacă o vom lăsa la frigider pentru un sfert de oră.

 

Salată de gulii 

Ingrediente: 

3 gulii potrivite, 

3 fire de pătrunjel, 

O jumătate de ceapă roșie, 

Câteva măsline,

Sucul de la o jumătate de lămâie, 

Sare și piper, după gust. 

Mod de preparare:  Spălăm guliile foarte bine, le curăţăm de coajă și se dau prin răzătoarea mare. Ceapa o tăiem julien și o adăugăm împreună cu măslinele peste guliile rase. Putem pune și morcov sau ardei gras, după preferinţe. Adăugăm uleiul de măsline și sucul de lămâie și asezonăm după gust. Pătrunjelul îl adăugăm la sfârșit. Potrivim de sare și piper, și lăsăm la frigider cam o oră, timp în care gustul va deveni mai dulceag.

 

Salată de avocado și roșii 

Ingrediente: 

250 gr de roșii, 

Un sfert de avocado, 

1-2 linguriţe de ulei de măsline, 

Sare și piper, după gust. 

Mod de preparare: Trecem roșiile printr-un jet de apă și apoi le tăiem în felii subţiri sau bucăţi cât mai mici. Le punem într-un bol împreună cu avocado curăţat de coajă și tăiat în cubuleţe. Presărăm sare, piper și ulei de măsline, apoi se amestecăm bine și lăsăm la răcit, în frigider.