Peste 600 de persoane se îmbolnăvesc anual în comuna Vidra, județul Ilfov, din cauza alimentației nesănătoase și peste 500 de persoane se îmbolnăvesc în fiecare an, în această localitate, din cauza igienei precare.
Acestea sunt statisticile de la care au plecat Consiliul Județean Ilfov, Primăria Vidra și Direcția de Sănătate Publică Ilfov, în demersul lor intitulat ”Sănătatea pe primul loc”, campanie de organizare a unor acțiuni comune menite să-i facă pe cei din comună, în general, și, în special pe locuitorii din Sintești, să conștientizeze aceste probleme.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.621
Astfel, joia trecută, la Școala Gimnazială Nr. 3 din Sintești, structură arondată Școlii Gimnaziale Nr. 2 Crețești/ Vidra, specialiștii Direcției de Sănătate Publică Ilfov, alături de reprezentanți ai CJ Ilfov și ai Primăriei Vidra au stat de vorbă, în clasă, cu elevii și, în curtea școlii, cu părinții acestora, despre obiceiuri alimentare sănătoase, ce este obezitatea și de ce se îngrașă copiii, care sunt complicațiile obezității, ce este sedentarismul și care sunt regulile care trebuie respectate pentru ca exercițiile fizice să fie unele de calitate și corect făcute sau despre ce înseamnă rutina zilnică de igienă personală.
Acțiunea s-a derulat pe parcursul mai multor ore (și se va derula și la celelalte școli din comună), astfel încât să fie informați cât mai mulți elevi din ciclul primar, dar și din ciclul gimnazial, și părinții acestora. Toți cei prezenți la școală au primit broșuri cu informații utile. Cei mici au fost foarte curioși, au pus multe întrebări și au aflat că o rutină zilnică în alimentație, igienă personală și activitatea fizică îi pot scăpa de multe boli, îi fac să aibă un corp armonios, să fie îngrijiți și plăcuți lor și celor din jur.
Alimentație și igienă
Copiii au aflat că este bine să mănânce la ore regulate, nu pe grabă și mai puțin seara, să bea apă suficientă pentru a hidrata organismul, să mănânce fructe și legume spălate în prealabil, să evite consumul de sare, zahăr și grăsimi și, evident NU au voie să consume alcool!
Se recomandă somnul cel puțin opt ore pe noapte, după care, dimineața, este obligatorie spălarea feței și a dinților (aceștia se spală inclusiv seara, înaintea de culcare). Mâinile se spală după fiecare masă sau de fiecare dată când s-a folosit toaleta. Corpul se spală o dată de zi (chiar mai des vara), unghiile de la mâini și de la picioare se taie și se păstrează curate și, la fel, se curăță, în fiecare zi, și urechile. Părul se spală cel puțin o dată pe săptămână, lenjeria intimă se schimbă zilnic, camera în care s-a dormit se aerisește, de asemenea, zilnic, iar lenjeria de pat se păstrează curată și se schimbă de câte ori este nevoie, pentru a avea un somn odihnitor.
Trei mese principale și una-două gustări
Părinții au primit informații utile legate de prevenirea obezității la copii și adolescenți, printr-o alimentație sănătoasă.
Dar, ce presupune o alimentație sănătoasă? au întrebat părinții, mai ales că mulți dintre copii au răspuns, în clasă, că la micul dejun mănâncă cartofi prăjiți și ouă? Specialiștii au explicat câteva reguli, criterii, deprinderi sănătoase, pornind de la repartizarea alimentelor în trei mese principale, cu una sau două gustări.
Echilibrul principiilor nutritive trebuie să țină cont că nevoile copilului școlar, cu vârsta între 7 și 9 ani, sunt de circa 2.200 de calorii/zi, între 10-12 ani, de circa 2.500 de calorii/zi, băieții între 13 și 15 ani este indicat să nu depășească 2.900 de calorii/zi, cei între 13 și 16 ani – nu mai mult de 3.100 de calorii/zi, iar fetele se consideră indicat a consuma circa 2.200 de calorii/zi, pentru vârste cuprinse între 13 și 19 ani.
Atenție la ce alimente conțin cele trei mese principale, dar și ce gusturi consumă copiii
Elevii care învață dimineață trebuie să acordă o atenție deosebită micului dejun și gustării de dimineață. Micul dejun trebuie să fie destul de consistent, deoarece urmează ore cu solicitare sporită fizică și psihică, așadar e indicat să fie alimente bogate în proteine – lapte, brânză, cereale cu conținut ridicat de fibre. Iar la gustarea de la ora 11.00 este recomandat un pachețel pentru școală, care poate să fie un sandviș cu pâine integrală, un fruct proaspăt, un iaurt, o bucată gătită de carne slabă. Elevilor care învață după amiaza li se recomandă ca prânzul să fie servit acasă cu cel puțin o jumătate de oră înainte de a pleca către școală.
Masa de prânz este recomandat să fie alcătuită din ciorbă sau supă și un fel doi gătit cu legume și carne – fără prăjeli sau rântaș. Poate să fie adăugat un desert, recomandarea cea mai bună fiind fructele proaspete. Iar masa de seară, cina, să se servească cu cel puțin două ore înainte de culcare și să se evite să fie una copioasă, cu alimente excitante sau care solicită mult tubul digestiv.
Cifre îngrijorătoare
În 2021, în Vidra, 477 de persoane au avut boli digestive din cauza unei alimentații nesănătoase. Alte 150 de persoane au avut afecțiuni dermatologice din cauza unei igiene precare. Tot în 2021, s-au înregistrat și 10 cazuri de TBC, dar și de hepatită. Asta în condițiile în care numărul total al locuitorilor în Vidra este de aproape 9.000.
Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov a declarat că ”este de datoria noastră, a autorităților locale, să venim cu astfel de inițiative și programe pentru oameni. Totul pleacă de la educație și e normal să facem tot ce putem să schimbăm mentalități. Sănătatea e cea mai importantă. Și da, nu e nicio rușine să învățăm să mâncăm sănătos, să avem grijă de noi și de corpul nostru!”, a spus acesta.
Iar Teodor Negulescu, directorul DSP Ilfov a apreciat că ”tot ce facem trebuie să se bazeze pe informare. Degeaba venim cu tot felul de proiecte, de reguli, dacă nu vorbim cu oamenii, dacă nu le explicăm problemele, dacă nu-i facem să conștientizeze riscurile. Dacă vrem să trăim într-o comunitate sănătoasă și armonioasă trebuie să avem grijă de fiecare cetățean”, a completat directorul.
În acest sens, al comunicării, primarul comunei Vidra, Marian Tudor a salutat demersul DSP Ilfov și al Consiliului Județean și a menționat că va sprijini inițiativa și va posta afișele cu informații utile la sediul Primăriei, pentru ca mai mulți oameni să aibă acces la acestea. Tot la Primărie, localnicii vor primi pliantele redactate de specialiștii în sănătate publică cu reguli de igienă și alimentație corectă.