Precauţia e fiica cea mare a înţelepciunii

Iniţiativa a aparţinut Organizaţiei Naţiunilor Unite și a cuprins perioada 4-10 mai, a.c. În Ilfov, Serviciul Rutier a organizat o sumă consistentă de acţiuni preventiv-educative și de sancţionare, pentru pietoni și motocicliști. Statistici recente confirmă că indisciplina pietonală e una dintre principalele cauze ale accidentelor, soldate cu răniri grave și decese. Pe de altă parte, după trecerea iernii, motocicliștii și-au făcut apariţia din plin, în traficul aglomerat.

Campania naţională a purtat acum, tipărit pe fluturași, îndemnul adresat tuturor: „Împarte drumul”! La fel, atenţionarea „Motocicliștii există în trafic”. Iar pentru pietoni – avertismentul sugestiv „Nu trece dincolo! Alege viaţa”!

Pe DN 1, la Otopeni

Vineri după-amiază, pe 8 mai, la intrarea în oraș, am întâlnit una dintre echipele de poliţiști ale Serviciului Rutier, răspândite în judeţ. Cunoștinţe mai vechi: Paul Roșu – comisar șef, Oana Spînu – inspector, Claudiu Bărbînţă – subcomisar și, pe motocicleta recent intrată în dotare – Cătălin Mîrșovină, agent șef principal.

Misiunea lor? Verificări în trafic și înmânarea de pliante celor care participă la el. Sute de asemenea imprimate – cu texte inspirate și exemplificări convingătoare – au fost oferite tuturor categoriilor vizate: șoferi, dar mai ales pietoni, motocicliști și conducători de scutere. 

Un om avertizat, face cât doi

Pentru tineri? O atenţie specială. „Elevii, copii sau adolescenţi, sunt tot pietoni, nu”?, mă întreabă Oana Spînu, convinsă de răspunsul inclus. „I-am avut parteneri la lecţii interactive în peste 10 școli și licee, din Ilfov. Tematica? Bine documentată. În perioada asta, cred că am împărţit aproape 2.000 de pliante și fluturași, cu sfaturi extrem de utile pentru vârsta lor”, conchide ea. 

  “Respectă aceste rugăminţi”!

Iată câteva, tipărite pe fluturașii oferiţi:

Șofer către motociclist –

 Mergi, te rog, cu viteză rezonabilă. Dacă te apropii prea repede, îmi va fi greu să te observ în oglinzi.  Fă-te vizibil, prin echipament de protecţie, reflectorizant. Aprinde farul.  Depășește regulamentar. Adică, pe partea stângă.  Păstrează o distanţă sigură faţă de mașina mea. Mai ales, nu rula în unghiul “mort”.

Motociclist către șofer – 
 Te rog, asigură-te temeinic înainte să oprești, când virezi sau schimbi banda.  În niciun caz, nu întoarce pe banda continuă.  Păstrează banda în viraje.  Asigură-te înainte să des­chizi portiera. E valabil și pentru cei care te însoţesc.

Statistică și o întrebare, pentru pietoni – O traversare neregulamentară din 620 e fatală. Tu, la a câta ești?

Așadar, trăiţi cu grijă! Viaţa nu are roată de rezervă! Iar „piesele de schimb” sunt scumpe. Și se găsesc cu greu…