Aproape 100 de reprezentanţi din mediul educaţional nonguvernamental din toată ţara s-au reunit la „NeConferinţa” organizată la Bucureşti de RestartEdu şi Coaliţia pentru Educaţie, principala temă fiind modul în care se poate îmbunătăţi sistemul, cu idei venite din mediul nonguvernamental.
”NeConferinţa” este o adunare informală a persoanelor interesate de schimbare în sistem şi care doresc să se conecteze cu alte persoane cu iniţiative similare. Ideea din spatele acestui eveniment este aceea de a aduce faţă în faţă toţi factorii interesaţi de schimbarea în sistemul de educaţie din România. „Dacă fiecare ar rămâne în colţul lui, atunci nu am avea cum să coagulăm munca lor pentru a duce la o schimbare de anvergură în sistem“, au spus organizatorii.
Demotivarea profesorului, oglindită în atitudinea elevului
Printre participanţi s-a aflat şi Simona David Crisbăşanu, care a fondat un ONG, ”Zburd – Educaţie prin coaching”, prin care a ajutat zeci de licee din toată ţara să crească rata de promovare la examenul de bacalaureat, de la procente aproape de 0, la peste 20% în doi-trei ani.
„Proiectul a venit de la ideea de comunicare şi motivaţionare reciprocă“, a povestit Crisbăşanu pentru Mediafax. Practic, reprezentanţii ONG-ului au atacat o problemă generală a sistemului românesc, demotivarea profesorului, care se oglindeşte mai departe în atitudinea elevilor. Prin munca de coaching, experţii de la Zburd i-au învăţat pe profesori cum să-şi îndrăgească din nou meseria şi să nu intre în conflict cu elevii, iar în replică, atitudinea elevilor a început să se schimbe, atunci când au simţit că profesorii lor se implică în activitatea de la clasă. Acesta este doar un exemplu de bună practică care vine din mediul nonguvernamental, mai sunt multe iniţiative care ar putea schimba faţa sistemului de educaţie dacă ar fi adoptate la nivel naţional, cum a fost proiectul ”Fiecare Copil în Grădiniţă” al ONG-ului OvidiuRo. „Există o masă critică, dar oamenii nu sunt conectaţi între ei. Împreună cu RestartEdu, vrem să facem o caravană prin ţară, să-i coagulăm pe toţi cei interesaţi să facă un pas spre schimbare, atât profesori şi actori din sistem, cât şi persoane care vin cu iniţiative din afară”, a mai spus Simona David Crisbăşanu.
Soluții pentru educație
Un alt personaj recunoscut în mediul nonguvernamental, care a fost prezent la conferinţă, este Emi Beteringhe, preşedinte la ARDOR Muntenia, care pregăteşte tinerii campioni români la dezbateri. „Aici, la RestartEdu, sunt mulţi dintre cei care vor să schimbe ceva în societate prin educaţie, sunt oameni cu iniţiative, cu motivaţie, cu energie, care vin cu idei şi când te vezi în mediul acesta înconjurat de alţii ca tine îţi dai seama că nu eşti singur, că eşti cu oameni „like minded” care gândesc la fel”, a spus, la rândul său, Emi Beteringhe. „Toate aceste ONG-uri care există acum oferă soluţii la programe care nu existau acum 10 ani, sunt oameni care s-au dus în şcoală şi au adus idei noi, schimbare. Ceea ce cred că ar trebui să preia autorităţile din sistem din practica acestor ONG‑uri este ideea de pilotare, adică să testăm formulele înainte să le implementăm la nivel naţional”, a declarat şi Daniela Vişoianu, preşedintele Coaliţiei pentru Educaţie.