Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, pentru Agerpres, că anul acesta are în vedere depunerea de proiecte pentru achiziționarea de echipamente de căutare-salvare urbană, după ce anul trecut au fost cumpărate echipamente de comunicații și pentru inundații. 

„În 2016, gândirea este pentru a completa anumite lucruri din programul anului trecut. Trebuie să dăm pentru restul județelor mașini pentru scafandri, să mai luăm câteva echipamente pentru câteva județe în care nu au putut fi livrate anul trecut, la care se va adăuga conceptul de căutare-salvare. Aici intră echipamente pentru căutare-salvare urbană, intră platforme de salvare la înălțime, adică gen auto-scări, dar cu platformă, intră diferite tipuri de containere care vor avea echipamente pentru incendiile forestiere, pentru căutare-salvare și pentru intervenții grele la metrou, tuneluri“, a spus Arafat.

El a menționat că vor mai fi cumpărate și generatoare electrice de capacitate mare, de peste 400 de kilowați, precum și 4-6 macarale de 60 de tone.

„Acestea sunt încă neconfirmate, dar v-am dat o idee pentru ce aplicăm anul acesta. Este vorba de un proiect mare, este finanțarea IGSU. Normal, trebuie să obținem aprobarea proiectului. Vom aplica, este începută pregătirea. Se lucrează, trebuie să creștem reziliența pe toate aspectele. Dacă anul trecut mai mult ne-am concentrat pe comunicații și inundații, anul acesta ne vom concentra pe căutare-salvare urbană“, a spus secretarul de stat.

 

Arafat a precizat că prin intermediul unui program de 31 de milioane de euro au fost achiziționate, anul trecut, echipamente pentru comunicații și inundații precum moto-pompe, vehicule pentru scafandri, bărci, mașini de pompieri, stații radio-portabile.