Final de proiect, la Cornetu

Acum 2 ani, la sfârșitul lunii august 2014, începeau primele lucrări ale unui proiect deosebit de important pentru cornețeni, finanțat cu fonduri europene: extinderea Școlii gimnaziale nr. 1 din comună, devenită neîncăpătoare pentru elevii din Cornetu. Săptămâna trecută, a avut loc, la Casa de Cultură din localitate, o conferință de presă care a pus punctul final acestui proiect.

De fapt, elevii din Cornetu au pășit pragul noului corp de clădire încă din prima zi de școală. A fost un eveniment care a consemnat faptul că, de acum înainte, copiii care învață aici vor face cursuri într-un singur schimb. Putem spune că, prin acest proiect, a fost construită încă o școală, cu 12 clase, cărora li s-a adăugat și o sală de sport ultramodernă.

 

O unitate de învățământ la standarde europene

Facem această afir­ma­ție, chiar și cu riscul de a folosi o comparație prea des utilizată. Despre istoria acestui proiect și roadele lui am aflat în conferința amintită, la care au participat edili din Cornetu, responsabilii de proiect și, bineînțeles, ca­drele didactice de la Școala nr. 1. Proiectul a fost prezentat de consilierul local Ion Stanciu, viceprimat în mandatul 2012-2016. „E o zi importantă pentru comunitatea din Cornetu. Pentru mine este o adevărată sărbătoare. După 56 de ani, atât a trecut de când a fost contruită școala din comună, iată că ne bucurăm de o școală nouă, care, din punctul meu de vedere arată foarte bine. Puține școli au ceea ce avem noi acum. Sunt mândru de acest lucru, cea mai mare realizare a noastră, așa cum spunea, o dată, primarul Adrian Stoica, în mandatul 2012-2016. Și sunt convins că, atâta timp cât acest om ne va conduce destinele, nu ne vom opri aici. Vă aduc la cunoștință că, anul viitor, grădinița cu orar prelungit va mai avea un etaj. În primăvara anului viitor, va intra în modernizare și strada Garoafelor, cu sistem rutier, trotuare și spații verzi, ca și străzile Taberei, Măceșului, Islazului și Trandafirilor”, a spus Ion Stanciu.

Proiectul, denumit «Extinderea și dotarea cu echipament didactic a Școlii cu clasele I -VIII nr. 1, Cornetu» are drept beneficiar UAT Cornetu. Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 7.205.186,7 lei, din care contribuția Uniunii Europene a fost de 4.761.945,58 lei, cea a Guvernului României – 728.297,56 lei, iar Con­siliul Județean Ilfov și bugetul local al comunei au contribuit cu 2.159.065,51 lei. Termenul de desfășurare a lucrărilor a fost cuprins între 30.08.2014 și 01.11.2016.

 

Adrian Stoica, primarul profesor

Despre povestea noii școli ne-a vorbit și directorul școlii, prof. Daniela Sima. Am aflat, astfel, și unul dintre motivele pentru care primarul localității s-a implicat în acest proiect: edilul Adrian Stoica este, el însuși, profesor titular, la școala din Cornetu, unde predă matematica zi de zi. Dotările noii școli au fost inspirate de o vizită efectuată de primar la câteva școli din Franța. „Îmi amintesc cu emoție ziua în care am am fost numită director al Școlii gimnaziale nr. 1. Se întâmpla pe 1 septembrie 2012. Am găsit aici trei corpuri de clădire, unul destinat învățământului primar și gimnazial, cu 8 săli de clasă, un corp destinat grădiniței cu program normal și unul pentru grădinița cu orar prelungit, o clădire nouă și modernă, finalizată în 2011. La școală, spațiul era insuficient, drept pentru care învățam în 2 schimburi. Domnul primar Adrian Stoica mi-a prezentat atunci un proiect de extindere a școlii, dar nu aveam idee când va începe și când se va finaliza. Iată că, pe 12 septembrie, anul acesta, într-un timp record, am intrat și în corpul nou de clădire, care în 2012, era doar un proiect pe hârtie. Avem acum 12 clase noi, dintre care 4 laboratoare, sală pentru bibliotecă, o sală de sport cu o suprafață de 1.048 mp, dotarea cu mobilier școlar, videoproiectoare și table inteligente. Există și un spațiu pentru un cabinet medical. Astfel, cei 455 de copii ai școlii noastre pot învăța într-un singur schimb, din acest an școlar. Un lucru benefic, atât pentru copii, cât și pentru părinții acestora, care sunt foarte încântați de noul spațiu și de dotările existente. Ne-am propus, de asemenea, dispunând de spațiu suficient, să pornim și programul de «Școală după școală», pentru că, acum, condițiile ne permit, dar și alte activități, cum ar fi ore de pregătire pentru elevii cu nevoi remediale sau pentru cei care participă la olimpiade și concursuri școlare”, a spus și directorul Școlii nr.1, prof. Daniela Sima.