Un grup de 14 deputaţi şi senatori PSD a depus, la finele anului trecut, o propunere legislativă de modificarea a Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune(SRR) şi Societăţii Române de Televiziune (SRTv) prin care se elimină obligativitatea achitării taxei radio‑tv.

Iniţiatorii propun abrogarea textelor din lege care prevăd obligativitatea achitării acestui tip de taxe, „măsură aşteptată cu interes nu doar de cei cu venituri scăzute, dar, în special, de cei care văd în taxa radio-tv o măsură inechitabilă, fiind obligaţi să achite un serviciu care nu le satisfice exigenţele şi care, conform Constituţiei, reprezintă un drept ce nu poate fi transformat într-o obligaţie“.

Potrivit propunerii, art. 40 din Legea 41/1994 se modifică, după cum urmează: „veniturile proprii ale SRR și SRTv provin, după caz, din donaţii şi sponsorizări, sume încasate din publicitate, sume încasate din realizarea obiectivului de activitate şi alte venituri şi încasări realizate potrivit legii“. Celelalte alineate ale art. 40 care prevăd obligaţia achitării taxei de către posesorii de receptoare radio şi tv sunt abrogate.

Odată cu abrogarea prevederilor invocate, propunerea include şi abrogarea HG 977/203 şi HG 978/2003 care se referă la colectarea taxei prin intermediul furnizorului de energie electrică, atât pentru persoane fizice, cât şi juridice.

Autorii iniţiativei spun că, în forma actuală, legea este „neconstituţională, injustă şi discriminatorie atât pentru beneficiari, cât şi pentru operatorii privaţi, încalcă alte legi în vigoare printre care Legea 296/2004 privind Codul Consumului, în care este specificat faptul că este interzisă condiţionarea vânzării către consumator a unui produs de cumpărarea unei cantităţi impuse sau de cumpărarea unui alt produs sau serviciu“.

„Propunerea legislativă permite şi dă dreptul cetăţeanului să îşi aleagă liber sursa de informare, fără a fi obligat să achite taxa chiar dacă beneficiarul nu a încheiat un contract cu un operator de cablu-TV. Utilizarea unui aparat TV cu o antenă simplă de cameră nu permite recepţionarea tuturor canalelor SRTV, ci doar a posturilor TVR 1 şi TVR 2. Este inechitabil ca persoana ce poate beneficia doar parţial de serviciile SRTV să achite aceeaşi taxă cu cei care pot beneficia de emisia tuturor canalelor.

Dreptul la informare al cetăţenilor nu poate fi transformat într-o obligaţie“, se arată în expunerea de motive.

În acelaşi timp, dispare şi obligativitatea de a achita taxa atât ca persoană fizică, cât şi ca persoană juridică separat, în situaţia în care persoana fizică este unic asociat într-o societate comercială care are sediul la aceeaşi adresă cu domiciliul acestuia.