Guvernul Victor Ponta, după discuţii contradictorii cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, a primit cu greu acceptul instituţiilor care au împrumutat România, să reducă TVA pe întregul lanţ al producţie de pâine, de la 24 la sută, la 9 la sută, începând cu data de 1 septembrie.
Pierderile la buget cauzate de scăderea TVA la pâine, vor fi acoperite prin majorarea accizelor la alcool, de la 750 euro pe hectolitru, la 1.000 euro pe hectolitru. De asemenea, se vor introduce accize pentru produsele de lux, aur, ceasuri, maşini de lux, iahturi etc. Impactul bugetar total anunţat de Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, este de circa 300 de milioane de lei.
În ceea ce priveşte impactul negativ în buget al scăderii TVA la panificaţie, acesta este cifrat la 100 de milioane de lei.
În opinia guvernanţilor români, scăderea încasărilor bugetare va fi compensată şi prin reducerea evaziunii, element care ar trebui să apară datorită eliminării costului suplimentar prin reducerea TVA.
Premierul a avertizat companiile din domeniul panificaţiei că, dacă evaziunea – estimată de unii analişti la 75-80 la sută în cazul pieţei panificaţiei – nu va scădea într-un termen rezonabil, există pericolul renunţării la această măsură.
„Un eventual eşec al acestui proiect, pentru care am obţinut foarte greu acceptul finanţatorilor, ne va determina să revenim şi nu vom putea extinde regimul de TVA diferenţiat şi pentru alte categorii”, susţine premierul Victor Ponta. „FMI şi Comisia Europeană cred că nu vom avea o scădere a evaziunii. Noi credem că da, şi sper să avem dreptate. Fiecare dintre noi, cei care cumpărăm o pâine, să cerem bon la acea pâine, ca să dovedim că un sistem fiscal mai corect, cu 9% TVA, nu înseamnă doar pagubă în buget, ci înseamnă, de fapt, un mod stimulativ de combatere a evaziunii şi de scădere a presiunii fiscale pe producători”, a spus Ponta.
În ultimele zile, responsabili guvernamentali au lansat ideea unui experiment similar de reducere a TVA şi pentru carne.
“De succesul reducerii TVA la pâine depinde extinderea şi la alte produse. Următorul produs care cred că ar trebui să beneficieze urgent de scăderea TVA este sectorul cărnii”, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.