Liberalii dau semne că ar renunța la preluarea guvernării prin obținerea unei noi majorități parlamentare. În schimb, potrivit secretarului general al PNL, Marian Petrache, invitat la un post de televiziune, în interiorul partidului se întărește, din ce în ce mai mult, un curent al alegerilor anticipate.

„Cred că va fi din ce în ce mai greu”, a spus Marian Petrache, referindu-se la o ipotetică schimbare a raportului de forțe din Parlament. Petrache a mai vorbit și despre apropiatele consultări ale președintelui Iohannis cu partidele politice, care ar urma să aibă loc după vacanța de Paște. Printre temele care vor fi abordate în cadrul acestor consultări se numără și sănătatea și educația, potrivit secretarului general al PNL. „Teme mari care sunt și în programul nostru de guvernare. Are nevoie de consens pe cele două teme mari. A avut un prim consens pe finanțarea armatei, urmează consensul pe cele două teme foarte mari: sănătate și educație”, a subliniat el. 

Există două poziționări față de Justiție

Marian Petrache a spus că, în momentul de față, scena politică se confruntă cu două poziționări clare, în ceea ce privește justiția: de acord cu toate cererile justiției făcute în Parlament și împotriva acestor cereri. Această situație este motivul reticenței liberalilor în formarea unei majorități parlamentare cu alte partide sau cu alți parlamentari.

„De aceea e greu să mai faci astăzi o majoritate parlamentară, în aceste condiții. De fapt, în PNL au fost două curente, după alegerile prezidenţiale. Un curent, care acum a început să se întărească, este acela care cerea alegeri anticipate, pentru că era firesc să se întâmple așa. În toată lumea civilizată, după un eșec, aveau loc și alegeri parlamentare. Și al doilea curent, acesta de a prelua guvernarea foarte rapid, printr-o schimbare a majorității parlamentare. Cred că va fi din ce în ce mai greu să facem această majoritate parlamentară”, a spus secretarul general al PNL. 

Programul lui Iohannis nu „rezonează” cu cel al altor partide 

Cu privire la eventuale alianțe cu alte formațiuni din spectrul politic, Marian Petrache a spus: „Pre­ședintele a câștigat ale­gerile cu un program. Îi va fi foarte greu, dacă nu imposibil, să-și pună în aplicare programul cu un alt partid aflat la guvernare, în afara PNL-ului.”

 

Pe de altă parte, analistul politic Ion Bogdan Lefter este de părere că președintele Klaus Iohannis vrea să vadă cât din acordurile discutate la începutul sesiunii parlamentare s-au realizat până acum. „Va fi vorba și de­spre finanțarea partidelor, codurile electorale. Lucruri despre care s-a și discutat în Parlament, s-a elaborat un nou document privind finanțarea partidelor și finanțarea campaniilor. Lucrurile astea au mers până la un punct, încă n‑au ajuns la un vot în plen”, a afirmat Lefter.