Apetisante, ușoare și pline de vitamine și săruri minerale, mâncărurile specifice acestui sezon nu sunt doar gustoase, ci și foarte sănătoase. Ca să-ţi aducem mai multă inspiraţie în bucătărie, am făcut o selecţie de reţete fresh și delicioase. Iată câteva dintre preparatele care te fac să iubești legumele și verdeţurile de primăvară!
Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 350.
Vezi aici şi varianta PDF a paginii de ziar!
http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/05/23-1.pdf
Prăjitura „Regina primăverii”
Ingrediente:
- 3 căni de făină cernută, 1-2 linguriţe de stafide,
- 1 cană de măr ras, 1 cană de morcov ras,
- 1 plic de praf de copt, 1 cană de ulei,
- 1 cană de zahăr,
- o jumătate de linguriţă de scorţișoară,
- zeama și coaja de la o portocală,
- esenţă de rom.
Mod de preparare: Amestecă morcovul cu mărul, scorţișoara, sucul și coaja de portocală, cu uleiul, zahărul, făina cernută și praful de copt. La sfârșit, adaugă și stafidele și esenţa de rom. Într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu făină, în prealabil, toarnă compoziţia bine omogenizată. Introdu prăjitura la cuptor pentru aproximativ o oră. Pentru a vedea dacă este coaptă bine, testează cu o scobitoare. Porţioneaz-o abia după ce se răcește, nicidecum după ce o scoţi din cuptor.
Sarmale în foi de ștevie sau spanac
Ingrediente:
- 3-4 roșii,
- 1 ceapă,
- 1 litru de borș,
- o jumătate de kg de carne de porc,
- o jumătate de ceșcuţă de orez,
- frunze de spanac sau ștevie,
- puţin cimbru,
- sare, piper și mărar, după gust.
Mod de preparare: Începe prin a fierbe orezul pe jumătate. Apoi călește ceapa în puţină untură și adaugă-le peste carnea de porc. Amestecă bine carnea cu orezul, ceapa călită, sarea și piperul, după gust. Ca să se lege, pune și puţin bulion. Frunzele de ștevie sau spanac în care vei înfășura carnea, opărește-le un pic, înainte. Oprește câteva frunze pentru a le așeza pe fundul vasului în care vei fierbe sarmalele. Ar fi de preferat să pui un strat de frunze, tăiate fâșii. Pentru un plus de savoare, printre sarmale, pune și trei-patru roșii tăiate felii (sau bulion), mărar verde și o crenguţă de cimbru. Umple vasul cu borș și lasă sarmalele să fiarbă, la foc domol, mai întâi pe aragaz, apoi în cuptor. Servește-le cu smântână și mămăliguţă.
Supă cremă de leurdă
Ingrediente:
- 100 ml de smântână lichidă,
- 50 gr de unt,
- 4 legături de leurdă,
- 3 cartofi,
- 2 morcovi,
- 1 rădăcină de pătrunjel,
- 1 ceapă,
- un sfert de ţelină,
- sare, piper și ulei de măsline, după gust.
Mod de preparare: Trece prin jet de apă legumele și zarzavaturile, apoi taie-le cuburi mari. Doar ceapa pune-o întreagă. Pentru intensificarea gustului ingredientelor, călește totul (în afară de leurdă) în ulei de măsline, timp de aproximativ zece minute. După ce le-ai călit, toarnă peste ele cam un litru de apă și lasă-le la fiert pentru încă 20 de minute. Când sunt toate fierte, adaugă leurda tăiată în fâșii grosiere și mai lasă să fiarbă vreo două-trei minute. Peste supă adaugă untul și mixează totul cu blenderul. Apoi adaugă și smântâna lichidă, sare și piper, după gust. Pasează până când obţii consistenţa dorită.