ESTI TRIST  ?

Frigul și vremea mohorâtă din această perioadă a anului, predispun la tulburări afective, atenționează specialiștii în domeniu. Conform Asociaţiei Americane de Psihiatrie, tulburările afective sezoniere sunt, de fapt, un semn al unei depresii majore sau al unei tulburări bipolare. Astfel că, majoritatea celor care prezintă tulburări afective sezoniere suferă de tulburări depresive majore, iar un procent de 20% au deja sau pot dezvolta tulburări bipolare.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, depresia afectează, la nivel mondial, aproximativ 350.000 milioane de oameni, fiind o afecţiune care încă se confruntă cu prejudecăţile unei societăţi în care stigmatul bolii mentale împiedică mii de pacienţi să urmeze tratamentul corespunzător, care începe de fiecare dată cu o vizită la medic. De ce scade energia și crește riscul de depresii în acest sezon? Sistemul nervos este cel care provoacă dereglările conexe depresiei, ceea ce explică faptul că procesul de comunicare nu mai este unul la fel de activ şi eficient la persoanele afectate, conducând la izolarea socială. De asemenea, un factor important îl constituie şi expe­rienţele personale sau profesionale nefaste, traume recente sau mai vechi netratate, care întăresc instalarea depresiei şi ne pun atât sănătatea fizică, dar şi pe cea psihică, în stand-by. Unii cercetători încadrează expunerea la lumină ca o variabilă importantă în ipoteza de apariţie a depresiei în sezonul rece. Astfel, cu cât te expui mai mult la lumină, cu atât corpul va produce mai multă melatonină, cea responsabilă pentru asigurarea unui somn liniştit şi suficient de îndelungat pentru a te menţine energic. 

Cum scapi de indispoziția din zilele friguroase? 

Dacă te numeri printre cei afectați de depresia sezonieră, trebuie să știi că fiecare caz diferă, în funcţie de simptomele şi cauzele de apariţie a acesteia. De aceea, tratamentul este implicit distinct de la o persoană la alta. Medicul psihiatru este singurul în măsură să identifice aceşti factori, astfel încât tratamentul urmat să fie unul eficient pentru tratarea depresiei. Recunoaşterea şi acceptarea depresiei, fără a-ți fi ruşine să ceri sprijinul emoţional celor dragi, contribuie, de asemenea, la vindecarea accelerată a depresiei. 

Platforma online, www.depresiv.ro, ar putea constitui un punct solid de sprijin pentru tine. Accesând-o, vei găsi informaţii complexe de­spre tulburările specifice, sfaturi pentru tratarea acestora şi explicarea factorilor ce conduc la apariţia unor astfel de dispoziţii, de către specia­lişti avizaţi din domeniul psihiatriei.

Semne că intri în depresia sezonieră

Depresia sezonieră afectează mai mult femeile decât bărbaţii și apare, de obicei, după vârsta de 20 de ani. Simptomele specifice încep prin:

 greutate la trezirea de dimineaţă, 

 somnolență pe parcursul zilei, 

 dificultatea de a suporta temperaturi scăzute, 

 nevoia de a mânca mai mult, în special carbohidraţi și fast food, 

 retragerea în sine, 

 evitarea activităţilor amicale, sociale și chiar familiale, 

 dificultate în concentrarea atenţiei și realizarea eficientă a sarcinilor zilnice, 

 tendinţa de a dormi mai mult, dar fără creșterea nivelului de energie,

 lipsa motivaţiei și tendinţa spre amânare.