Doar câteva zile ne mai despart de sărbătoarea Învierii Domnului. Studiile specialiștilor arată că la mesele din aceste zile se consumă de trei ori mai multe calorii, ceea ce conduce la disconfort și indigestie. Iată câteva sfaturi utile pentru a evita problemele legate de alimentația de Paște!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 647, ediția print

  1. Nu facem excese alimentare

Cheia sărbătorilor sănătoase și frumoase o constituie ponderea alimentară. În acest sens, mesele din zilele de sărbători trebuie să fie cât mai limitate cantitativ iar mâncărurile,  cât mai diversificate. Porțiile mici sunt ideale.

  1. Carnea de miel

Pentru mulți dintre noi, conform tradiției, carnea de miel este nelipsită de pe masa de Paște. Ca să evităm tulburările digestive sau alte probleme legate de alimentație care ne-ar putea trimite de urgență la spital, de sărbători, va fi preparată la grătar sau înăbușită, nicidecum gătită prin prăjire. Mai mult, o vom consuma întotdeauna cu spanac sau salată de crudități, nu cu cartofi, paste etc.

  1. Drobul

Un alt preparat care face parte din meniul Pascal, este drobul de miel. Acesta trebuie să conțină cel mult două treimi de organe și o treime de zarzavaturi și legume verzi.

  1. Ouăle vopsite

Niciun Paște nu se petrece fără ouă vopsite sau încondeiate. Multe gospodine păstrează coșul cu ouă pe masa din cameră pentru a crea o atmosferă cât mai apropiată de sărbătoare. Așa și trebuie să rămână această practică, strict pentru atmosfera de sărbătoare. Ouăle de consum se păstrează în frigider. Cele pe care le ținem la temperatura camerei timp de mai multe ore sau mai multe zile, nu trebuie consumate deoarece, nu mai oferă siguranță pentru sănătatea noastră.

  1. Alimentele hipercalorice

Chiar dacă este perioada cozonacilor și a păscuțelor specific sărbătorii, și suntem tentați să dăm iama în platourile pline cu aceste delicii, încercăm să ne mai și înfrânăm poftele. Este imperios necesar să consumăm cât mai puține produse alimentare care conțin zahăr, făină și grăsimi.

  1. Pasca și cozonacii

Dulciurile, chiar și pasca și cozonacii de casă trebuie consumate în cantități foarte mici. Pe cât posibil, ar fi bine ca acestea să fie înlocuite cu fructele proaspete. Nutriționiștii spun că aceste produse sunt chiar mai grele și mai periculoase pentru sănătatea noastră decât preparatele din carne de miel. De aceea, se și recomandă să fie consumate la mult timp după masă. Grăsimile și glucidele din compoziția lor sunt foarte greu de digerat.

Băuturile acidulate nu se consumă în timpul meselor

Hidratarea în aceste zile cu mese îmbelșugate este extrem de importantă. Medicii ne recomandă să consumăm cam între doi și trei litri de lichide pe zi, de preferat apă plată și sucuri naturale de fructe, preparate de noi în casă. Dacă uneori mai optăm și pentru sucuri acidulate, nu trebuie să le consumăm în timpul meselor. Ele diluează sucul gastric iar mâncarea nu se mai digeră în mod corespunzător.  În ceea ce privește alcoolul, acesta se bea în cantități mici, și numai după masă, nu înainte. Așadar, și alcoolul se consumă cu moderație adică, o porție pentru doamne și maximum două porții pentru domni (porția fiind reprezentată, de exemplu, de 1 pahar de vin alb/ roșu, adică 150-200 ml/ zi).

 Bolnavii nu trebuie să-și întrerupă tratamentul de Sărbători

Ultima masă a zilei trebuie să fie cea mai ușoară. Prin urmare, cina nu trebuie să conțină alimente consistente caloric cum sunt cele de la masa de prânz. Pentru a evita balonarea din cauza acumulării excesive de gaze, niciodată nu trebuie să mâncăm pe fugă. Alimentele trebuie mestecate foarte bine. Gustările dintre mesele principale trebuie să se regăsească doar în categoria fructe și legume. Un Paște cu adevărat sănătos necesită și ceva mișcare din partea noastră. Plimbările în aer liber realizate zilnic, sunt deosebit  de importante. De asemenea, cei care au anumite afecțiuni pentru care urmează un tratament, nu trebuie să-și întrerupă tratamentul de Sărbători.