Stresul afectează și copiii, nu doar adulții. Schimbările nedorite din viața lui, modificările apărute în programul de zi cu zi, exigențele părinților și în general, necesitatea adaptării la situații noi sunt doar câteva surse de întristare și suprasolicitare nervoasă a mezinului familiei.
Și copilul este stresat. Deși, probabil îți vine greu să crezi că la o vârsată atât de fragedă liniștea puștiului tău ar putea fi tulburată de ceva, există o mulțime de factori care îi perturbă stările psihice și sufletești. De la frustrări apărute pe fondul unor blocaje simple cum ar fi, schimbarea locuinței, trecerea de la grădiniță la școală și până la evenimente majore de viață create de abuzuri fizice și sexuale, situația financiară precară, divorțul părinților sau moartea unei persoane dragi, copilul poate suferi episoade de tristețe, deprimare, suprasolicitare nervoasă. Sursa stresului diferă de la un copil la altul. Chiar și în cazul micuților de aceeași vârstă. De exemplu, un copilaș de patru ani poate fi stresat pentru că este scos din sânul familiei și integrat în colectivitate. Resimte abandonul părinților când este dus la grădiniță. Altul se poate necăji la primirea veștii că va avea un frățior și consideră că nu va mai fi răsfățatul familiei. Pentru un alt puști, schimbarea locuinței poate fi de nesuportat gândind că se desparte de prietenii de joacă. Vedem că sursele de stres la copii sunt multiple și diferite.
Cum îți dai seama că micuțul tău suferă de stres?
Reacția la stres variază în funcție de vârsta și stadiul de dezvoltare emoțională, afectivă și cognitivă a copilului. În general, copilul isteț, prietenos, cu o personalitate puternică, se izolează, se întristează și devine speriat, anxios, deprimat. Iar cel care a fost calm și extrem de cuminte devine irascibil și agresiv. Durerile de burtică, suptul degetului, urinarea în pat în timpul somnului pot fi, de asemenea, indicii că ar putea fi stresat. Ca părinte, când descoperi astfel de comportamente la copilul tău, trebuie să-ți păstrezi calmul. Să nu insiști prea des cu întrebarea “Te simți mai bine?”. Găsește soluții împreună cu el. Explică-i că și tu la vârsta lui ai trecut prin situații similare și ai reușit. Sau… dă-i o jucărie despre care să-i spui că îl va ajuta să fie mai puternic. Și să nu uiți niciodată că teama, grija, emoția și neliniștea lui pot dispărea dacă vei cere sfatul psihologului.