Campania, demarată de CardioRec, se extinde

Tot mai mulți ilfoveni evită să rămână paralizați sau să sufere complicații grave ale bolilor cardiovasculare, prin controalele gratuite de care beneficiază în cadrul campaniei de prevenție, demarată de profesioniștii în sănătate de la CardioRec Corbeanca, în parteneriat cu Jurnalul de Ilfov.

Programul de pre­ven­ție și depistare precoce a bolilor cardiovasculare, demarat de specialiștii Centrului CardioRec din Corbeanca, în parteneriat cu Jurnalul de Ilfov, este susținut din ce în ce mai mult de către medicii de familie din localități. Buna colaborare între medicii din comunitate, care le monitorizează sănătatea cel mai frecvent, și specialiștii în domeniul cardiovascular, facilitează accesul gratuit la servicii medicale specializate, multor pacienți. Vineri, pe 20 februarie, echipa medicală coordonată de dr. Clara Alexandrescu, unul dintre fondatorii Centrului de Recuperare Cardiovasculară CardioRec din Corbeanca, s-a aflat, ore bune, la Chitila, unde a investigat pacienții înscriși pe lista dr. Daniela Ștefănescu. De la copii care, la numai câțiva anișori, au probleme de greutate și riscă boli grave de inimă, până la tineri aflați în plină activitate, dar cu hipertensiune și alți factori de risc și vârstnici cu foarte multe afecțiuni, au venit la controalele oferite în cadrul campaniei. Zeci de pacienți, atent selectați de dr. Daniela Ștefănescu, și-au controlat sănătatea inimii fără să plătească.

Ce investigații au făcut?

Toți cei consultați în campanie, au beneficiat de controlul tensiunii arteriale, electrocardiogramă, ecografii cardiace și verificarea capacității pulmonare. Pentru stabilirea unui diagnostic precis și instituirea unui tratament corect, pacienții a căror stare de sănătate a impus o examinare mai amănunțită, vor beneficia de un pachet de servicii medicale gratuite, pe care le vor efectua la CardioRec, Corbeanca. Bolnavii cu suferințe cardiovasculare grave, care riscă să dezvolte complicații ce le-ar putea pune viața în pericol, vor beneficia și de cinci zile de internare la Centrul de Recuperare Cardiovasculară, fără să suporte costurile spitalizării.

“Sunt foarte încântată să pun la dispoziție pacienții care necesită  schimbarea schemelor de tratament. Am destui care se încadrează în programul specialiștilor de la CardioRec. Pentru pacienți este un mare avantaj că pot să facă recuperare, consiliere nutrițională și psihologică. Îmi doresc o colaborare bună cu echipa medicală de la CardioRec, pentru că, în ultimii ani, ne‑am schimbat modul de viață și e nevoie de informare și schimbarea stilului de viață al întregii familii, pentru prevenția bolilor grave”, ne-a spus dr. Daniela Ștefănescu, medic de familie C.M.I Chitila, gazda specialiștilor care au derulat programul în localitate.

“Este evident că, în ultimii ani, s-a produs o schimbare a stilului de viață, care face ca oamenii să fie tot mai bolnavi și la vârste tot mai tinere. România are foarte mulți bolnavi ischemici (n.r. – diminuarea circulației sanguine provocată de un spasm arterial sau de astuparea unui vas). Este alarmant faptul că diabeticii nu se controlează, deși vor suferi complicații cardiace. Sunt și foarte mulți oameni cu hipertensiune tratată incorect.

 

Am consultat și foarte mulți copii cu obezitate însă, din fericire, cei mici sunt și cei mai cooperanți și sperăm să avem rezultate bune. Probabil, cel mai bine ar fi să se realizeze controale în școli, pentru prevenirea obezității”, explică dr. Clara Alexandrescu.