Pentru cei ce doresc un loc de relaxare lângă lac, cu debarcadere, ștranduri, terenuri de sport sau restaurante, Snagovul este perfect. Iar pentru toate aceste calități, așezarea ilfoveană a căpătat și statutul de stațiune. Satul Snagov a devenit tot mai atractiv, de la an la an, nu doar pentru turiștii de weekend, ci și pentru mulți bucureșteni care au ales să își construiască în zonă case de vacanță sau chiar să se mute definitiv.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 446
De când este la cârma administrației snagovene, primarul Marian Oancea caută permanent cele mai eficiente metode prin care să schimbe în bine viața comunității răspândite în cele cinci sate pe care, de fiecare dată, le declară ca și copiii săi: Snagov, Ghermănești, Ciofliceni, Tâncăbești și Vlădiceasca. Nici primul, nici ultimul pe listă, satul Snagov beneficiază alături de frații săi de atenția primăriei, care investește fără contenire în drumuri de asfalt, apă, canalizare, unități de învățământ, instituții sanitare sau zone de agrement.
Străzi importante, asfaltate în acest an
Viața locuitorilor din satul Snagov se schimbă în bine de la o zi la alta, iar pentru anul acesta, poate că cele mai importante investiții vor fi în străzile Zorelelor și Florilor. Sunt două străzi considerate deosebit de importante, care vor fi asfaltate în 2019.
Pe strada Zorelelor se va face asfaltarea după finalizarea lucrărilor de canalizare. ”Avem încheiată procedura de licitație, avem proiectul. Am crezut că avem probleme cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ilfov, unde am depus documentația spre avizare pentru ridicare topo, în vederea obținerii autorizației de construcție, încă din data de 10 decembrie 2018. După ce am discutat cu doamna director Ruxandra Ghiba, am descoperit că ne confruntăm cu întârzieri generate de un cadastrist local, care nu a depus documentația. Din cauza acestui specialist avem întârzieri și cu alte lucrări”, ne-a explicat primarul Marian Oancea. Valoarea investiției pentru strada Zorelelor este de 3,340 milioane lei, pe o lungime de 2,1 km, cu asfaltare și trotuare pe ambele părți. Primarul a mai explicat că rețeaua de canalizare a fost finalizată, fiind pornită și stația de pompare intermediară.
A doua stradă deosebit de importantă pentru satul Snagov, ce urmează a fi asfaltată, este strada Florilor, cu o lungime de peste 2 km. Pentru această stradă există sursă de finanțare în valoare de 6,663 milioane de lei, în urma unui contract cu Ministerul Dezvoltării. ”Este o stradă foarte importantă pentru comuna Snagov, mult mai lată, ce va avea trotuare pe ambele părți”, a precizat edilul.
Primarul Marian Oancea a menționat că în anul 2019 există finanțare și proiecte privind asfaltarea și pentru străzile Ricinului și Albăstrelelor. Toate au însă același cadastrist, așadar avizările au fost întârziate, implicit și lucrările. Deși primăria spera să poată demara lucrările de execuție încă din luna martie, iată că acest lucru nu a fost posibil.
Tot în bugetul de anul acesta, am prevăzut și modernizarea străzilor Crizantemelor și Panseluțelor, cât și anveloparea a trei blocuri din Snagov, respectiv blocurile PR2, P50 și P52. ”Cheltuielile cele mai mari, vor fi făcute pe str. Zorelelor și Florilor, pentru care avem finanțare. Celelalte obiective sunt finanțate din bugetul local. Vom încerca să găsim și alte surse de finanțare, dar vor fi prinse în bugetul local de anul acesta”, ne-a spus primarul.
Ponton nou și zonă de promenadă
Marian Oancea a dorit să ne dezvăluie amănunte și despre un proiect de suflet pentru locuitorii din satul Sagov. ”Mai avem un proiect de suflet, realizarea unei zone de promenadă. A ieșit deja proiectul și urmează să obținem avizările, iar proiectul se va realiza în urma unei investiții de 1,170 milioane lei. Suntem în faza de întocmire a documentației și demarare a procedurii de licitație. Zona de promenadă va fi amenajată pe strada Zambilelor, care va fi blocată și va deveni pietonală până la lac, unde se va realiza un ponton din beton, îmbrăcat în mochetă. Vom amplasa bănci pe drum și vom renunța la nisip, care este mutat de apa de ploaie. De asemenea, vom renunța la pontonul din lemn care este reparat în fiecare an, dar …dispare. Am văzut tineri care îl vandalizează, unii vor să facă foc de tabără pe el, alții chiar încearcă să ajungă cu mașina până la lac”, ne-a declarat primarul.
Lupta cu gunoaiele
Edilul ne-a mărturisit că are obiective îndrăznețe pe care speră că le va îndeplini, dar este dezamăgit de faptul că, deși încearcă să schimbe în bine fața comunei, există unii cetățeni care nu respectă așezarea în care trăiesc, fie numai și în vacanță.
Cum și mediul înconjurător este important pentru orice comunitate, Primăria Snagov este preocupată de curățenie, dar foarte mulți localnicii aruncă gunoiul la întâmplare. Primarul este decis să îi determine pe cei care sunt nepăsători cu ce se întâmplă în afara proprietății lor să suporte consecințele acestei atitudini.
Pe strada Zorelelor, de exemplu, despre care trebuie să ținem cont că este strada pe care se află casele din cea mai frumoasă zonă a lacului Snagov, cantitatea de gunoi scoasă la diferite porți sau abandonată la colț de stradă este impresionantă. Revoltătoare chiar. ”Nu mai putem face față munților de gunoaie cu utilajele primăriei. Mulți cetățeni își fac curat în curte și le aruncă peste tot. La liziera pădurii, ne confruntăm cu aceeași problemă, în spatele cimitirului, la fel. Se face curat la poartă, iar gunoaiele sunt aruncate peste tot”, ne-a spus primarul.
Amenzi pentru neîngrijirea proprietății
Marian Oancea a explicat că degeaba se fac investiții dacă unii cetățeni nu sunt interesați, distrug sau nu au grijă de proprietățile lor. Un exemplu sunt terenurile și casele abandonate sau virane. În aceste condiții, când s-a decis aprobarea taxelor și a impozitelor pentru acest an, Consiliul Local a hotărât să mărească de 500 de ori impozitele celor care nu își îngrijesc casele și terenurile. Începând cu data de 8 aprilie, echipe ale Primăriei Snagov, de la direcția Taxe și Impozite, vor merge pe teren și îi vor identifica pe toți cei care nu își îngrijesc proprietatea.
Biserica din Snagov trebuie reparată
Nu în ultimul rând, primarul ne-a spus că este foarte legat de viața spirituală a comunei, susținând cu mare drag hramurile sau orice alt eveniment din biserici. ”De când sunt primar, sprijin organizarea hramurilor bisericilor și particip cu mare bucurie la slujbe, fiind cu sufletul alături de enoriași”, ne-a spus Marian Oancea. Acesta este și motivul pentru care a decis să acționeze cu sprijinul Consiliului Local pentru a salva Biserica din Snagov. Lăcașul de cult este într-un stadiu de degradare accentuată, din cauza infiltrațiilor, iar din această cauză au fost puternic afectate picturile. Anul trecut, primăria a plătit studii în valoare de 50.000 lei pentru a identifica problemele, iar acestea fiind acum cunoscute, în bugetul de anul acesta va fi prevăzută și suma de 100.000 lei, pentru reparații. ”Sperăm să ajungă acești bani, pentru rezolvarea problemelor de infiltrații, deoarece nu s-au făcut izolații. Părintele are în plan să facă mai multe, inclusiv o capelă pentru persoanele decedate. Dacă rămân bani de la reparații, îi va putea folosi în acest scop”, potrivit primarului.
Într-o ediție viitoare, vă vom prezenta în amănunt aspecte legate de modul în care se dezvoltă comunitatea satului Snagov, din punct de vedere educațional, iar în acest sens primarul Marian Oancea va explica în ce constă reabilitarea Liceului ”Mihail Kogălniceanu” din Snagov.v
Camerele de supraveghere vor identifica făptașii
Edilul dorește să facă un apel către cetățeni să renunțe la acest obicei. De altfel, de voie, de nevoie, cetățenii vor fi cumva obligați să își schimbe năravul. ”Am montat 68 de camere, iar în bugetul de anul acesta am prevăzut finanțare pentru montarea a încă 68 de camere pentru sistemul de monitorizare video pe străzi. Astfel putem vedea tot”, ne-a spus primarul Marian Oancea, adăugând că este decis să acționeze în forță. Primul cetățean care va fi prins că aruncă gunoaie pe domeniul public va fi executat cu toate mijloacele legale. ”Este păcat. Irosim banii comunității cu strângerea gunoiului. La fel se întâmplă cu câinii abandonați și hrăniți de unii cetățeni. Administrația locală suportă de la bugetul local câte 200 de lei pentru ridicarea fiecărui câine de pe stradă”, a spus primarul.