Problema câinilor maidanezi frământă din ce mai mult comunitățile ilfovene și pe edilii acestora. Se caută o rezolvare grabnică a situației, care riscă să scape de sub control. Un prim pas înainte pare să fie elaborarea normelor de aplicare a Legii 258/2013, care, zilele acestea se află în dezbatere publică.
Instituția care va controla buna desfășurare și aplicare a acestor norme va fi Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), împreună cu Direcțiile județene. Pentru a afla mai multe amănunte, i-am solicitat o întrevedere directorului Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Ilfov, Sorin Ion Mitrea.
Toți câinii vor avea implantate microcipuri
Domnia sa ne-a asigurat că punerea în aplicare a acestor norme va îmbunătăți considerabil managementul situației. Deja, spune Sorin Mitrea, au apărut semne bune, deoarece a crescut simțitor numărul adopțiilor. Cu toate acestea, sau poate chiar din cauza aceasta, în Ilfov se semnalează un fenomen care dă bătăi de cap primarilor. Este vorba de faptul că, din ce în ce mai mulți câini sunt abandonați în localitățile limitrofe Capitalei. Ei bine, susține directorul DSVSA, înregistrarea tuturor câinilor și implantarea de microcipuri de identificare va stăvili acest fenomen.
„Normele prevăd ca, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestor norme, dar nu mai târziu de 01.03.2014, toți proprietarii care dețin câini să-și identifice și să-și înregistreze animalele în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS). De asemenea, ei sunt obligați să înregistreze puii în maximum 30 de zile de la fătare. Concomitent vor fi implantate transponderele, sau microcipurile, cum sunt ele cunoscute, care vor avea un cod unic, la nivel național, de identificare a câinelui. Implantarea microcipului va cădea în sarcina medicului veterinar de liberă practică, care, totodată va face vaccinarea și va elibera un carnet de sănătate. Proprietarul va suporta costul acestor operațiuni”, ne-a precizat Sorin Mitrea.
RECS va fi gestionat de Colegiul Medicilor Veterinari
Odată cu intrarea în vigoare a normelor, medicii vor avea sarcina să se ocupe de înregistrarea și microciparea câinilor cu stăpân. Totodată, ei vor identifica și steriliza câinii din adăposturi, cărora li se va implanta, la rândul lor, microcipuri și vor înregistra animalul în baza de date a RECS. Ei vor avea obligația să întocmească un raport lunar referitor la situația câinilor înregistrați. „Astfel, se va putea spune că toții câinii vor avea un stăpân”, susține Sorin Mitrea.
Toată această activitate va fi controlată de ANSVSA și de direcțiile județene ale acestei autorități. Totodată, vor fi controlate și condițiile de bunăstare, iar în cazul în care acestea nu sunt corespunzătoare, proprietarii sunt pasibili de a fi sancționați.
„De aici înainte, dacă un câine cu microcip va fi adoptat și abandonat, intenționat, pe stradă, el va putea fi imediat identificat și i se va stabili, în consecință, proprietarul, care va fi sancționat. Astfel sperăm să eliminăm acest fenomen al abandonării câinilor în localităților ilfovene”, ne-a spus directorul Mitrea.
Primăriile trebuie să desemneze o persoană de legătură cu DSVSA și CMV
Aflat la Liga Primarilor, desfășurată pe 15 noiembrie în comuna 1 Decembrie, Sorin Mitrea a făcut un apel la edilii ilfoveni să numească un angajat din cadrul primăriei care să țină permanent legătura cu DSVSA și Colegiul Medicilor Veterinari. „Este foarte important să avem această legătură permanentă, pentru a gestiona cât mai bine situația. Având date din teritoriu, putem interveni acolo unde este nevoie, în timp util. Ne lovim, însă, uneori de nepăsare. De exemplu, la videoconferința organizată de ANSVSA cu ONG-urile și reprezentanții primăriilor din toată țara, din Ilfov nu s-a prezentat nimeni! E o problemă care nu mai trebuie neglijată. Am văzut în câteva locuri din județ câini, organizați în haite, care plecau la vânătoare după iepuri sau căprioare…”, a subliniat Sorin Mitrea.
Norvegienii vor desfășura un program-pilot în Ilfov
Directorul DSVSA Ilfov ne-a mai informat și despre un program-pilot pe care norvegienii vor să-l implementeze în județul Ilfov. „Norvegia este dispusă să colaboreze cu România să realizeze un program-pilot, iar Ilfovul este propus pentru desfășurarea acestui program. Norvegienii vor veni cu microcipurile și cu aparatul de citit gratuit, iar Colegiul Medicilor Veterinar va veni cu medicii care, în momentul vaccinării antirabice vor implanta microcipul și vor face identificarea, pentru a demonstra că se poate și că programul poate fi extins la nivel național. Costurile sunt apreciabile, iar inițiativa norvegiană este binevenită. În prima săptămână, după ce se face deparazitarea, sterilizarea și montarea microcipului, se cheltuie în jur de 500 de lei”, ne-a spus Sorin Mitrea.
Adăposturi pentru câini în județ
În Ilfov sunt autorizate 8 adăposturi pentru câini. Jurnalul de Ilfov oferă, pentru doritori, lista și adresele acestor adăposturi.
1) B&G TOTAL EXPRES SRL – Str. Mării nr.9, Mogoșoaia;
2) COMITETUL NAȚIONAL PENTRU PROTECȚIA ANIMALELOR – Str. Muzelor nr.1, Mogoșoaia;
3) FUNDAȚIA SPERANȚA – Tarlaua 3, Parcela 7, Popești-Leordeni;
4) ASOCIAȚIA „NATURA MOȘTENIRE PENTRU VIITOR” – Tarlaua 10, Parcela 3, Popești-Leordeni;
5) SC ONEVET GRUP SRL – Str. 1 Decembrie 1918 nr.1, sat Roșu, comuna Chiajna;
6) SC HORTI SEMNATURA SRL – Șos. București-Ploiești, km.21, Ferma 10 cap, ICDB Balotești, comuna Balotești, sat Balotești;
7) CENTRUL TERITORIAL VETERINAR SECTOR 2, BUCUREȘTI – Str. Nicolae Iorga nr.31, sat Tânganu, comuna Cernica;
8) ASPA – Bragadiru, incinta Penitenciarului București Rahov-GAZ.