Accidentul vascular cerebral este principala cauză de dizabilitate în România. În condițiile în care, patru pacienți suferă un astfel de atac într-o singură oră, numărul celor care rămân imobilizați în scaunul cu rotile sau, după caz, care pierd lupta cu boala, este în continuă creștere. Prof. dr. Gheorghe Iana, președintele Societății de Neuroradiologie Intervențională din România (SNRIR) avertizează că, alături de infarctul miocardic, accidentul vascular este extrem de frecvent și are urmări severe.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 626, ediția print
Stresul, factorii ereditari și alimentația sunt doar câțiva dintre factorii care duc la declanșarea unui atac cerebral. Potrivit medicilor, diferența dintre viață și moarte sau dintre dizabilitate și o viață normală, o reprezintă intervenția în primele minute de la debutul accidentului. Însă, cum mulți nu au șansa de a ajunge urgent la medic, rămân cu sechele grave după un asemenea accident. „În momentul de față principala cauză de dizabilitate din România este accidentul vascular cerebral. Pacienții sechelați post AVC sunt cei care costă cel mai mult statul prin dizabilitatea lor, deci rămân cu dizabilități severe. În medie, patru pacienți pe oră fac AVC în România – cam asta este media – dintre care mulți, o mare parte, nu au nicio șansă de supraviețuire dacă fac un accident mare, pentru că și accidentale astea sunt de diverse grade”, a spus dr. Gheorghe Iana, cu prilejul primei ediții a Simpozionului de Radiologie Intervențională „Transilvania Interventional Course” (TRIC) care a avut loc recent, la Târgu Mureș.
România are nevoie de centre pentru tratarea AVC-ului
În ciuda eforturilor făcute de autorități pentru a preveni astfel de cazuri, accidentul vascular rămâne așadar, extrem de frecvent. „S-a dezvoltat o rețea de centre de stroke, o rețea de tromboliză intravenoasă în fiecare județ, care rezolvă cazurile ușoare, în sensul că nu s-a constituit un tromb foarte mare. Tromboliza intravenoasă nu poate să dizolve cheagurile foarte mari. Și atunci trebuie trecut în etapa a doua, de extras cheagul din interiorul vasului, iar asta se face numai în câteva centre pe care le avem. Deci, dacă patru oameni pe oră suferă (un AVC, n.r.), gândiți-vă cam câți sunt la nivel național și înmulțiți fiecare oră cu 365 de zile, cu 24 de ore și aflați o cifră impresionantă”, a spus dr. Gheorghe Iana, cu prilejul primei ediții a simpozionului de radiologie intervențională „Transilvania Interventional Course” (TRIC) care a avut loc recent, la Târgu Mureș.
Dacă se intervine urgent, pacientul are șanse de recuperare
Accidentul vascular cerebral se produce atunci când o regiune din creier nu mai primește sânge sau este inundată cu sânge. Creierul controlează mișcarea brațelor, picioarelor, echilibrul, vorbitul, gândirea, înghițirea, respirația. Practic, neuronii funcționează cu oxigen. Creierul consumă cca 20% din rezerva de oxigen a organismului. Orice fenomen care întrerupe alimentarea creierului cu oxigen produce un accident vascular cerebral. Iar efectul este devastator pentru organism. În lipsa oxigenului, neuronii mor în câteva minute. Se apreciază că se pierd 1,9 milioane de neuroni pe minut în această situație. „Și, din păcate, se întâmplă cel mai frecvent seara sau noaptea, uneori sunt oameni care locuiesc singuri, fără aparținători, sunt găsiți dimineața căzuți în casă și ei sunt în afara ferestrei terapeutice pentru că au trecut mai mult de 4-6 ore de la debut. Dar cei care locuiesc într-un mediu în care au un însoțitor, într-un mediu de familie, din momentul în care au primul simptom și au anunțat medicul sunt duși de urgență la spital, au șansa de a beneficia de o procedură de terapeutică și de a se recupera parțial. Cu fiecare minut pe care îl întârzii, șansa de recuperare scade”, atenționează dr. Gheorghe Iana.