Campania de prevenție a bolilor cardiovasculare în rândul populației din Ilfov, ia amploare. Zeci de locuitori din Dascălu și-au monitorizat gratuit, sănătatea inimii, vineri, 15 mai, prin amabilitatea specialiștilor CardioRec din Corbeanca și a medicului de familie de la dispensarul comunal.

Programul demarat de Jurnalul de Ilfov și susținut de profesioniștii  Centrului de Recuperare CardioRec, din Corbeanca, a oferit, și locuitorilor din Dascălu, șansa de a-și controla sănătatea inimii, fără să plătească serviciile medicale. Aproximativ 40 de localnici, majoritatea vârstnici și cu multiple afecțiuni, și-au făcut electrocardiograma, și-au verificat capacitatea pulmonară și tensiunea arterială, gratuit. Pentru a preveni apariția unor tulburări grave ce le-ar fi putut pune viața în pericol, pacienții la care au fost identificate modificări pe electrocardiogramă au făcut și ecografie cardiacă. În cazul bolnavilor depistați la risc, specialiștii au completat sau, după caz, au schimbat schema de tratament.

 

Medicul de familie a selectat foarte bine pacienții

Grație controalelor preventive, specialiștii Car­dioRec au reușit să salveze bolnavi care, deși erau foarte bine îngrijiți de către medicul de familie, dr. Doina Majthenji, puteau suferi oricând un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral ce le-ar fi putut fi fatal. Motivul? Nici în comună, nici în localitățile învecinate nu există centru medical de specialitate, iar oamenii nu se pot deplasa la spitalele din București, ori de câte ori sănătatea le-o cere. De altfel, dr. Majthenji a făcut posibilă buna desfășurare a campaniei de la Dascălu. Medicul a selectat pacienții care aveau nevoie de controale cardiologice, urgent.      

“Campania este binevenită pentru că avem mulți bătrâni care nu se pot deplasa până la spitalele din București. Este foarte bine că vin medicii la ei, că nu mai sunt puși pe drumuri pentru controalele pe care nu le putem realiza aici, la cabinet. Sunt mulți care renunță să-și mai facă investigațiile necesare pentru că nu au cum să ajungă la spital, în Capitală. Un alt lucru nou pe care ni-l aduc cei de la CardioRec, și care are o importanță aparte pentru această categorie de pacienți este faptul că acum au unde să se investigheze suplimentar și să se trateze ulterior”, ne-a spus dr. Doina Majthenji, medicul de familie care s-a îngrijit ca serviciile de specialitate să fie acordate celor care, într-adevăr aveau cea mai mare nevoie de ele.     

“E bine că au venit doctorii la noi pentru că eu, chiar am nevoie să mă consulte și să-mi spună ce să fac să-mi fie bine. Chiar acum am amețeli groaznice. Mă doare capul, am tensiunea mare și mi se înmoaie picioarele. Am și probleme cu memoria. De la o vreme nu mai țin minte nimic”, ne-a spus Florica Mihai, o bătrânică de 82 de ani, venită la consultații.

 “Am consultat cam 38 de pacienți, majoritatea bătrâni. Mulți dintre ei sufereau de hipertensiune arterială, de diabet și angină pectorală, dar nu aveau efectuate investigațiile cardiologice, de specialitate, care se impuneau în situația lor. Au fost pacienți care erau în fibrilație atrială. Și foarte mulți suferinzi de diabet care nu și-au făcut niciodată testul de efort. În schimb, am văzut și mulți bolnavi, foarte bine controlați. Pe aceștia, i-am lăsat să-și administreze în continuare tratamentele indicate de medicul care le-a prescris medicația. Celor care au necesitat investigații clinice de specialitate, suplimentare, le-am recomandat internare la Centrul de Recuperare Cardiovasculară CardioRec, din Corbeanca”, ne-a spus dr. Clara Alexandrescu, medic primar cardiologie CardioRec. La centru, pacienții pot face și recuperare cardiovasculară, sub stricta supraveghere a unui kinetoterapeut specializat.

 

De la 1 mai, CardioRec are și Secție de Cardiologie 

La CardioRec, orice bolnav poate merge cu încredere. Aici, cadrele medicale realizează investigații ample, stabilesc diagnostice cu maximă precizie și tratează pacienții cu succes, în condiții moderne. Dr. Clara și Bogdan Alexandrescu, fondatorii centrului medical, s-au străduit să doteze unitatea sanitară cu echipamente medicale performante și să aducă medici și asistenți  extrem de bine pregătiți. Mulți dintre specialiștii spitalului au profesat în clinici din străinătate. Mai nou, pentru a monitoriza gradul de sănătate a inimii celor care le cer ajutorul, la cel mai înalt nivel, de la 1 mai, aceștia au deschis și o secție de cardiologie. Noul departament din dotarea CardioRec permite monitorizarea permanentă și stabilirea unui diagnostic precis. 

 

Bolnavii din Ilfov, internați cu bani puțini

În mod normal, costul internării la spitalul de recuperare din Corbeanca este de 100 de lei pe zi. Însă, pacienții din Ilfov, plătesc 300 de lei pentru întreaga perioadă de spitalizare. Indiferent cât timp sunt internați. Trebuie doar să-și facă o programare în prealabil, la telefon 021/780.48.81 sau 0727.454.977 sau să prezinte la Centrul Medical din Șos. Unirii nr. 187, din Corbeanca. Atenție! De această reducere beneficiază doar cei care prezintă actul de identitate la clinică, pentru a dovedi domiciliul în Ilfov.