La simpozionul “Boala cardiacă ischemică  în practica medicului de familie”

Peste 40 de medici, din aproape toate comunele și orașele ilfovene, au participat vineri, 25 aprilie, la simpozionul “Boala cardiacă ischemică în practica medicului de familie”, organizat de Colegiul Medicilor Ilfov în colaborare cu Jurnalul de Ilfov.  

Evenimentul, găzduit de Primăria Buftea, a avut loc la Palatul Știrbey și s-a bucurat de prezența unor cadre medicale de prestigiu din marile centre universitare, de conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Ilfov – președinte Aurelia Isărescu, a reprezentanților Conisiliului Județean Ilfov. Scopul simpozionului a fost îmbunătățirea calității vieții pacienților și scăderea mortalității prin bolile cardiovasculare, în județul Ilfov. 

Îndrumați de cadre din centre universitare prestigioase 

Lucrările s-au desfă­șurat cu participarea extraordinară a dr. Clara Alexandrescu, Centre Cardio Thoracique de Monaco, a dr. Diana Zamfir de la Spitalul de Urgență, a șefilor de lucrări – dr. Raluca Trifănescu de la Institutul Parhon și respectiv, a dr. Carmen Gherghinescu din cadrul Spitalului Universitar București. Specialiștii i-au îndrumat pe medicii de familie prezenți la eveniment, cum să abordeze, să monitorizeze și să participe la instituirea tratamentului adecvat pentru a evita atacul de cord sau atacul vascular cerebral. Aceștia le-au prezentat metodele de investigare, de diag­nosticare și acordare a asistenței de urgență la nevoie, în cabinet, până la efectuarea investigațiilor complete în centrele de specialitate. Fiind cei care cunosc cel mai bine istoricul pacienților din teritoriu, medicii din cabinete au învățat să-și ajute pacienții să-și adapteze stilul de viață la problemele lor de sănătate astfel încât, să trăiască aproape normal cu suferința lor. 

Bolnavii de inimă, tratați cu succes și în cabinetele medicilor de familie 

În cadrul simpozionului, medicii de familie au fost sfătuiți de dr. Diana Zamfir cum să diferențieze durerea toracică dată de boala cardiacă de celelalte afecțiuni (cum ar fi, boli pumonare, nevralgii etc.), obținând un diagnostic cât mai precis. De asemenea, de la dr. Raluca Trifănescu, specialist endocrinolog la Institutul Parhon, au aflat riscurile obezității și distiroidiile în boala cardiacă, importanța cunoașterii cât mai multor date despre medicația pacientului, la momentul consultului și predispoziția bolnavilor cu tulburări tiroidiene spre bolile de inimă. Dr. Clara Alexandrescu, medic cu competență în ecografia cardiacă, ce-și desfășoară activitatea la Centre Cardio Thoracique de Monaco, le-a explicat ce tipuri de pacienți sunt expuși afecțiunilor cardiace, cât de des trebuie monitorizați din punct de vedere cardiovascular, le-a prezentat importanța testului de efort și rolul lor în recuperarea bolnavilor care au suferit un infarct. Dr. Carmen Gherghinescu de la Spitalul Universitar din Bucureti, le-a vorbit medicilor de familie despre tratamentul antiagregant și anticoagulant,  în practica lor. Dr. Gherghinescu a pus accent pe necesitatea ca pacienții să nu-și întrerupă tratamentul anticoagulant recoman­dat de specialiști. 

“Ne-am gândit să abor­dăm problemele cardiovasculare deoarece, cei mai mulți dintre pa­ci­enți nu au nimic, dar aproximativ 20% dintre ei suferă un  infract. Durerea toracică trebuie considerată urgență medicală de către medicii de familie și tratată ca atare. E de preferat să suprainvestigheze pacienții, decât să-i lase să moară pe picioare în urma complicațiilor. La nevoie, dacă un bolnav prezintă o criză atipică, medicul de familie trebuie să sune la 112, să solicite ajutor specializat din partea profesioniștilor în asistența de urgență. Să nu uităm că, din păcate, România se află pe locul III în Europa la numărul de decese prin astfel de afecțiuni. Raportul relevă că, anual, 60% dintre decesele înregistrate în România au fost cauzate de boli cardiovasculare. Rolul medicilor de familie este primordial în descoperirea precoce a bolii cardiovasculare, pentru că ei cunosc pacienții cu factori de risc cardiovascular și, implicit, știu care sunt la risc să facă infarct miocardic sau accident vascular”, a spus dr. Clara Alexandrescu, Centre Cardio Thoracique de Monaco.      

“Evenimentul a fost foarte bine prezentat. A avut un conținut medical foarte interesant, de înaltă calitate și, dacă vor mai fi organizate astfel de evenimente, voi mai participa”, a spus dr. Doina Lungu, specialist în medicină de familie într-un cabinet din orașul Buftea. 

“Colegiul Medicilor Ilfov este o organizație non-guvernamentală ce apără interesele medicilor și pacienților. Noi, reprezentanții instituției, încercăm să ridicăm nivelul profesional al colegilor noștri prin astfel de simpozioane, cu tematică cerută de medici. Cei mai interesați de astfel de evenimente sunt medicii de familie, care domină în Ilfov. La aceste simpozioane, am primit prin Colegiul Medicilor din România, puncte EMC (n.r. – puncte de educație medicală continuă), care ne sunt necesare pentru reînnoirea obținerii certificatului de acreditare, ­anual”, a spus dr. Georgeta Mihăi­lescu, președintele Colegiului Medicilor Ilfov. 

Jurnalul de Ilfov a susținut evenimentul

Jurnalul de Ilfov, lider pe piața presei în Ilfov, s-a dovedit și de această dată precupat de îmbunătățirea stării de sănătate a locuitorilor din județ. Simpozionul “Boala cardiacă ischemică în practica medicului de familie” a fost susținut și de publicația Jurnalul de Ilfov. În calitate de co-organizator și partener media, Jurnalul de Ilfov a transmis publicului larg concluziile dezbaterilor.  

Medicii participanți au primit diplome cu puncte EMC

La final, participanții au primit diplome cu puncte EMC. Mai mult, ei au participat și la o tombolă care le-a oferit posibilitatea să câștige unul din premiile puse la dispoziție de dr. Clara Alexandrescu, respectiv, ceasuri de perete, agende și stick-uri.