De la stg. la dr. - Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii, Amalia Năstase, ambasador al organizaţiei, dr. Oana Neaţă, şeful compartimentului de neonatologie, Florentina Rudeanu, managerul spitalului şi dr. Matei Alexandru

Spitalului de Obstetrică-Ginecologie din Buftea a primit, recent, un incubator de terapie intensivă, o masă radiantă cu modul de resucitare și o lampă de fototerapie – aparatură medicală necesară îngrijirii copiilor care se nasc aici, înainte de termen.

Articol apărut în nr. 352 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

pag 4 jpg

Dacă până în 2011 a fost un spital oră­șe­nesc, trecut apoi pe lista unităților medicale programate pentru închidere, dar, din fericire redeschis, din octombrie 2012 spitalul din Buftea funcționează acum ca maternitate de nivel 1 (aici născându-se, ultimii 5 ani, peste 2.200 de copii – un număr mare, dacă ținem cont de numărul mic de paturi aprobat pentru compartimentul de neonatologie, respectiv 8 paturi). Până de curând, unitatea avea 3 incubatoare cu o vechime de peste 12 ani, iar res­tul echipamentului medical din secția de neonatologie era, de asemenea, unul învechit. Din această cauză, anul trecut, din 33 de bebeluși prematuri, care s-au născut aici, 15 au necesitat transfer în alte secții de neonatologie din București, la rândul lor, supraaglomerate.

buftea

”Cu aparatura primită astăzi facem un pas mare înainte spre siguranța nou născuților, spre salvarea micuților care pășesc cu sfială în viață și spre liniștea părinților acestor copii”, a explicat, extrem de bucuroasă, managerul unității medicale, Florentina Rudeanu. Evident, în asentimentul domniei sale a fost și dr. Oana Neață, șeful compartimentului neonatologie, care a vorbit despre drama medicului care știe că ar putea salva un prematur, dar nu o poate face cu … mâinile goale!

Rata mortalității infantile, în scădere

Revenind la donație, aceasta a avut o valoare de 18.148 de euro, și a fost făcută de către organizația Salvați Copiii România, cu spijinul ­Porsche Bank, ca parte ca programului de combatere a mortalității infantile, derulat de organizație, încă din 2010, la nivel național. Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Salvați Copiii România a declarat că, în acest timp, progresul în asigurarea tra­tamentului adecvat și imediat prematurilor este unul vizibil. Spre exemplu, rata mortalității infantile a scăzut de la 10,1 la mia de copii născuți vii (cât se înregistra la startul programului) la 8 la mia de nou-născuți vii, în 2015. Cu toate acestea, rămâne rata cea mai ridicată din Europa și este dublă ca valoare, față de media europeană.

buftea

Amalia Năstase, ambasador al organizației Sal­vați Copiii România, pre­­zentă la evenimentul de la Buftea, a reiterat, la rândul său, importanța implicării sociale a tuturor oamenilor (și a vorbit, în acest context, inclusiv despre voluntariat), pentru ca schimbarea în bine să fie cu adevărat de durată. “Programul Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile are mai multe virtuți: dincolo de sprijinul direct acordat medicilor, prin dotarea maternităților, acest program a reușit să dezvolte o componentă puternică de responsabilizare socială. Sunt extrem de bucuroasă că oamenii au înțeles cât de important este să se implice”, a subliniat Amalia Năstase.