Pentru unii mumă, pentru alții ciumă!

Potrivit noului Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), fermierii care au între 10 și 250 de capete de bovine primesc un sprijin voluntar cuplat de producție, în valoare de 300 de euro pe vaca de carne și 250 de euro pe vaca de lapte. 

Crescătorii de animale care depășesc acest efectiv, chiar și cu o singură vacă în plus, adică 251 de animale, vor fi excluși de la plata acestui sprijin, potrivit spuselor lui George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

„Dacă ai mai mult de 250 de capete și se demonstrează că ai suficiente venituri ca să-ți acoperi toate costurile cu creșterea producției, înseamnă că nu mai ai nevoie de această subvenție. Un ajutor cuplat de producție înseamnă că îți dau bani ca să crești producția. Când trimitem aprobarea schemelor la Comisia Europeană trebuie să demonstrăm că acel sector e în regres și trebuie ajutat să crească. Nu menținut”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii George Turtoi. Potrivit PNDR, fermele sunt eligibile la plată dacă sunt înscrise în Registrul Genealogic, dacă vacile produc minim 4.000 de litri de lapte la o lactație și au maxim 8 ani. La vacile de carne, vârsta maximă este 10 ani. Totodată, fermele care au fost declarate de carne nu mai au voie să vândă lapte. Pentru vaca de carne este prevăzut ca, în 2020, sprijinul să ajungă la 375 de euro pe cap de animal. 

 

Deși mici, există șanse și pentru marii fermieri

Schema de plată nu a fost, deocamdată, „bătută în cuie”. Ea a fost deja comunicată Comisiei Europene, iar acum se lucrează la detalierea normelor interne, explică George Turtoi. Potrivit acestuia, șansele marilor fermieri de a încasa acest sprijin nu sunt, deocamdată, spulberate. Totul va depinde de optica Ministerului Agriculturii. Turtoi afirmă că, „Dacă politica Ministerului va fi să creștem producția și la fermele mari, atunci o să primească subvenția pentru primele 250 de vaci și cei care au 500 de capete.”

 

Sprijin doar pentru 3,5 milioane de oi

 

Sprijinul voluntar cuplat va fi acordat și crescătorilor de bivoli, oi, capre și viermi de mătase. Numai că, la ovine, Comisia Europeană a constatat că în acest sector România nu se confruntă cu un regres și, ca urmare, s-a luat decizia ca sprijinul cuplat pentru producție să fie acordat doar pentru un efectiv de 3,5 milioane de oi, din cele 10 milioane care există în țara noastră.