Romii sunt cea mai discriminată categorie socială din România. Nu este o afirmație hazardată, ci una bazată pe cifre și studii sociologice solide. Atunci când au fost întrebați – în cadrul studiului “Nevoile grupurilor vulnerabile în domeniul reabilitării profesionale”, realizat de Forum Group – 60% din cetățenii de etnie romă din România au declarat că li s-a refuzat un loc de muncă doar pentru că sunt romi. Procentajul este neverosimil de mare pentru o țară membră a Uniunii Europene, în care egalitatea de șanse este politică de stat, legiferată ca atare. Din păcate, însă, procentajul este unul foarte apropiat de realitatea de zi cu zi. O demonstrează un alt studiu, efectuat de IRES, care, de data aceasta, abordează problema romilor din perspectiva românilor. Iar cifrele arată că 34% din respondenți (români) au o părere proastă despre romi, iar 20% o părere foarte proastă. În total, o majoritate de 54%! De asemenea, peste 50% din români nu vor vecini romi, nici de bloc, nici măcar de localitate, iar aproape 60% s-ar opune categoric ca un rom să facă parte din familia lor.

Consecințele cele mai grave pe termen lung ale discriminării romilor se văd în educație și în piața muncii. Românii nu vor romi ca vecini, asta arată cifrele, dar nici în școli nu prea-i vor. Aceleași cifre arată că 85% din angajatorii români nu ar angaja o persoană de etnie romă. Și atunci se pune întrebarea firească: ce șanse de reușită are un rom, dacă el nu este dorit în vecinătate, în școală, la locul de muncă?

Răspunsul vine, de asemenea, din studiul Forum Group, care scoate în evidență faptul că șase din zece romi n-au lucrat în ultimii cinci ani. Sau că mai mult de jumătate din romii cu vârste cuprinse între 18 și 39 ani nu au deloc experiență de muncă. Mai rău este că 83% din romii șomeri nu sunt înscriși în baza AJOFM (Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă), în principal pentru că nu este considerată o metodă eficientă de a găsi loc de muncă (59%) sau, pur și simplu, pentru că nu au auzit de această agenție (26%).

Răspunsul este, deci, că șansele romilor sunt mici. Mici, dar ele există și pot fi mai mari. Există deja sub forma unor programe de integrare socio-profesională, alături de forme alternative de ocupare a forței de muncă, axate, în special, pe flexibilitate. Formele alternative de ocupare a forței de muncă presupun timp redus de muncă, munca la domiciliu, telemunca, munci sezoniere sau ocazionale, angajarea lucrătorilor temporari.

O dovadă că “se poate” este proiectul “Workcall”, implementat de FORUM GROUP, în parteneriat cu TURDA SALINA DURGĂU S.A., Asociația EDUTECO și Agenția de Consultanță și Afaceri Română – ACAR, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, ”Investește în oameni!”, Axa prioritară 6. Acesta se derulează în perioada aprilie 2014 – decembrie 2015, în regiunile de implementare București-Ilfov, Sud-Muntenia și Nord-Vest. Obiectivul general al proiectului este facilitarea accesului pe piața muncii pentru persoanele din grupurile vulnerabile prin furnizarea de servicii integrate de sprijin, servicii de informare, consiliere și orientare profesională.

 

În cadrul proiectului “Workcall”, peste 900 de persoane vulnerabile au fost sau vor fi calificate, gratuit, în meserii precum cele de florar decorator, lucrător în comeț, lucrător în creșterea animalelor sau peisagist floricultor. Din cei 900 de oameni care au acum o meserie, o mare parte sunt de etnie romă. Și o parte dintre ei și-au găsit deja un loc de muncă.