Oamenii de afaceri au solicitat autorităților simplificări suplimentare în domeniul administrativ, după ce au obținut promisiunea Ministerului Finanțelor Publice de a se elimina ștampila, din data de 1 iulie a acestui an. Reprezentanții mediului de afaceri susțin ca au avut deja întâlniri cu ministrul Finanțelor Publice, în care au fost încurajați să vină cu propuneri de simplificare a procedurilor.

Omul de afaceri Dragoș Anastasiu a menționat că eliminarea ștampilei a fost promisă de Ministerul Finanțelor Publice mediului de afaceri. „Va dispărea, așa ne-a promis Ministerul de Finanțe, că, de la 1 iulie, dispare”, a precizat Anastasiu. Și omul de afaceri Marius Ghenea a precizat că în multe țări ale Uniunii Europene „oamenii nu știu ce e aia ștampilă”.

 

„Odată cu acest nou Cod Fiscal, zona de fiscalitate e cumva acoperită. Cred că pasul logic următor ar fi cel al simplificării administrative. Aici vorbim de lucruri extrem de concrete: de ce este nevoie de ștampilă? (…) Nu știu dacă ne putem imagina o Românie fără ștampilă, dar e deja o realitate în Republica Moldova. Ne-au luat-o înainte, de trei luni au această reglementare, au scos ștampila. Cred că mai sunt două țări în Uniunea Europeană, în acest caz: România și Bulgaria”, a declarat Florin Jianu, fost ministru delegat pentru IMM-uri. Pe de altă parte, Florin Jianu a mai spus că sunt necesare reglementări noi și în privința capitalului social minim al unei firme, care este prea mic în prezent, respectiv de 200 de lei. „Cred că trebuie să avem o economie modernă, în care ca să intri în economie să te coste un euro, după care, prin lege, să se impună obligativitatea ca nivelul capitalului social să fie legat de cifra de afaceri. E foarte simplu de făcut acest lucru. Nu mai vorbim de înființare. Dacă în Marea Britanie sau alte țări este posibilă înființarea unei firme în zece minute, cred că, în era digitală, e posibilă această înființare și la noi”, a subliniat Jianu.