Cele mai multe alunițe de pe piele sunt inofensive însă, din cauza expunerii excesive la soare și a factorilor genetici, ele pot suferi transformări maligne care duc la apariția temutului cancer de piele. Ce să faci pentru a preveni dezvoltarea alunițelor și evoluția lor cancerigenă?  

Expunerea la soare are numeroase efecte benefice, de la reglarea ciclurilor de somn și stimularea producției de vitamină D, până la îmbunătățirea stării de spirit. Există însă, și cealaltă parte a monedei, și anume efectele nedorite. De fiecare dată când razele soarelui îți ating pielea, se produce un pigment, melanină, care are rol de protecție. Rezultatul este apariția mult doritului bronz, care reprezintă în fapt un răspuns de apărare al pielii în fața soarelui, atenționează medicii specialiști.

 

Folosește creme de protecție!

Bineînțeles, cea mai sigură metodă de a-ți proteja alunițele este să eviți expunerea la soare în jurul prânzului, mai exact, între orele 11.00 și 16.00, atunci când potențialul negativ al radiațiilor UV este maxim. Chiar și așa, dacă stai la plajă dimineața sau seara, este recomandat să aplici creme de protecție solară cu SPF de minim 30. “Protecția solară pe durata întregii zile este foarte indicată deoarece razele UVA, puțin percepute în mod direct deoarece nu ard pielea, sunt prezente pe tot parsursul zilei și au potențial cancerigen asupra celulelor pielii. Lumina la rândul ei se poate reflecta de pe diverse suprafețe, cum ar fi nisip, zăpadă, apă sau ciment, astfel încât, chiar dacă te afli la umbră, radiațiile UV pot încă să-ți deterioreze pielea și, implicit, alunițele. Episoadele repetate de arsuri solare în timpul copilăriei vor crește șansele de a dezvolta cancer de piele la maturitate și, prin urmare, protejarea pielii copiilor este la fel de importantă”, spune dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

 

Nu sta în soare la prânz!

Așadar, pentru a preveni efectele negative ale expunerii la soare este recomandat să te adăpostești la umbră în intervalul de maximă intensitate a razelor UV și să te acoperi cu o pălărie cu boruri largi, să folosești cremă de protecție solară și ochelari de soare. Cel mai bine ar fi să utilizezi o cremă cu indice de protecție SPF30+ cu 20 de minute înainte de a ieși afară. Crema trebuie reaplicată la fiecare două ore. 

 

Poartă un costum de baie protector!

Acoperirea alunițelor cu plasturi este pentru a le proteja este o măsură cu practicabilitate limitată, cu toate că unele persoane aleg să o adopte. Atunci când ești la plajă sau știi că vei petrece mai mult timp în soare, poți opta pentru costume de baie protectoare speciale care blochează razele UV. Măsura este extrem de indicată în cazul copiilor. Este de preferat să se poarte haine, cât mai lejere, subțiri și care acoperă o suprafață cât mai mare a corpului.

 

Cartografierea, cea mai eficientă metodă de monitorizare a alunițelor

Prin luarea de măsuri pentru a evita arsurile solare poți ajunge la un echilibru între a reduce riscul de cancer de piele și a te bucura de efectele benefice ale soarelui. Dacă vrei să ții sub observație numărul alunițelor de pe corp și evoluția lor, cartografierea acestora este cea mai eficientă metodă de monitorizare. Amintește-ți, cu cât este cancerul de piele mai devreme detectat, cu atât mai mari sunt șansele de a fi vindecat.