Fumatul este un obicei dăunător care afectează întregul organism și, implicit, dantura și gingiile. Iată cât de periculos este acest viciu pentru sănătatea orală!

Deseori își face apa­riția gingivita, urmată de parodontopatie margi­na­lă cronică sau parodontoza, care duce în timp la scăderea nivelului osului, expunerea rădăcinilor și pierderea dinților. Sub­stanțele din com­poziția ți­gărilor afectează celulele de la nivelul gingiei și a întregii mucoase orale, dar și vasele de sânge care irigă aceste celule, astfel încât împiedică hrănirea lor corectă și îngreunează vindecarea prin procese naturale a unor infecții locale.

 

Întârzie vindecarea după diverse intervenții

“În cazul fumătorilor se observă întârzierea vindecării după proceduri stomatologice uzuale, cum ar fi extracție dentară, rezecție aplicală, chirurgie parodontală etc. Un alt efect îl reprezintă scăderea șanselor de succes după aplicarea implantelor dentare sau adiției de os, precum și creșterea riscului de apariție a leucoplaziei (modificare a structurii mucoasei bucale)”, spune dr. Mihaela Dan, specialist ortodont.

 

Favorizează apariția cancerului de buză, limbă și gât

Tutunul conține substan­țe chimice care sunt dăunătoare pentru corpul uman, astfel că fumatul sau mestecarea de tutun reprezintă cauza a 80-90% din cazurile de cancer oral. “Numeroase studii arată că efectul cel mai grav asupra sănătății este creșterea de până la șase ori a riscului de cancer de buză, limbă, obraz, laringe, comparativ cu riscul la care sunt expuși nefumătorii. De asemenea, riscul de revenire a cancerului după îndepărtarea chirurgicală a acestuia apare la 37% dintre cei care nu renunță la fumat, comparativ cu 6% în cazul celor care reușesc să se lase de acest obicei dăunător”, explică dr. Mihaela Dan. De obicei, primul semn al cancerului oral este o durere sau nod în gură care nu se vindecă. Stadiile incipiente nu sunt dureroase, astfel că la momentul în care simptomele devin observabile, cancerul se poate afla deja într-o stare avansată. Controalele dentare regulate sunt importante pentru a detecta semnele timpurii ale acestei boli.

 

Renunțatul la fumat te ferește de boli grele 

 

Din păcate, dacă ești fumător trebuie să știi că nu există niciun substitut pentru țigări. Pipa, trabucurile și tutunul de mestecat au aceleași efecte ca și țigările asupra sănătății orale. Riscul apariției de efecte negative asupra organismului poate fi redus doar prin renunțarea la fumat sau măcar scăderea numărului de țigări fumate zilnic. Cu puțin ajutor (plasturi, gumă de mestecat cu nicotină, acupunctură, psihoterapie etc.) și foarte multă voință, vei găsi metoda cea mai potrivită pentru a renunța la fumat și a câștiga beneficii uriașe pentru sănătate. Nu în ultimul rând, controlul stomatologic periodic este esențial pentru a identifica din timp primele semnale de alarmă și pentru înlăturarea, parțială sau totală, a acestora.