Tocmai ți-a spus doctorul că ești unul dintre cei peste 25% dintre bărbați care riscă o afecțiune a prostatei ce necesită tratament medicamentos sau chirurgical? Probabil, prima întrebare pe care ți-o pui este cauza care a determinat această predispoziție. Iată ce trebuie să știi despre cauze și prevenție!

Știm cu toții că sistemul imunitar este un mecanism vital, a cărui funcționare optimă este esențială pentru menținerea stării generale de sănătate. Orice dezechilibru, precum odih­na insuficientă, stilul de viață sedentar, bolile cu transmitere sexuală, alimentația deficitară sau stresul, poate duce la vulnerabilitatea sistemului natural de apărare. Dincolo de acești factori care ne influențează pe toți, există și dereglări care afectează exclusiv sistemul imunitar al bărbaților. 

“Cauzele pot fi bacteriene (5-10% din cazuri) sau nonbacteriene, precum reducerea sau creșterea frecvenței raporturilor sexuale, anxietatea, stresul, ridicarea unor greutăți, ocupațiile care supun glanda unor niveluri ridicate de vibrații sau unor agenți infecțioși pe care tehnicile curente nu-i pot depista”, spune dr. Florența Crețu, medic specialist Ropharma. Potrivit statisticilor, adenomul de prostată reprezintă cea mai frecventă problemă pe care o acuză peste 70% dintre bărbații trecuți de 60 de ani. Dar să nu vă imaginați că, până la această vârstă, bărbații sunt scutiți de motive de îngrijorare. Aceleași statistici arată că adenomul de prostată se întâlnește și la cei de peste 40 de ani, incidența problemei nedepășind însă, 20%. Nici tinerii nu sunt ocoliți. Aceștia pot suferi de prostatită, tulburare întâlnită mai frecvent la bărbații între 20 și 40 de ani. Adenomul de prostată, prostatita sunt afecțiuni ce pot complica în mod serios viața socială deoarece influențează negativ actul sexual și produc infecții ale organelor genitale. 

 

Urinezi noaptea? Fuga la medic!

“Primele semne care dau alarma sunt urinările frecvente, respectiv mai mult de șase ori pe zi, cât se consideră normal pentru un consum obișnuit de lichide. De fapt, cele care ar trebui să îngrijoreze sunt micțiunile din timpul nopții, când, teoretic, activitatea vezicii urinare trebuie să fie în repaus. Atenție și la jet! Dacă acesta este slab sau intermitent, nu mai există argumente pentru a evita un consult, programarea la un medic urolog fiind obligatorie”, atenționează dr. Florența Crețu. Apa­riția și evoluția acestor afecțiuni trebuie tratată cu foarte mare atenție, întrucât este puternic corelată cu sistemul imunitar. Practic, cu cât acesta este mai puternic, cu atât probabilitatea apariției aces­tor afecțiuni scade. To­tuși, o imunitate crescută nu garantează lipsa acestor probleme, deoarece există o serie de alți factori care influențează buna funcționare a prostatei: moștenirea genetică, expunerea la frig, consumul excesiv de calorii și întreținerea relațiilor sexuale mult prea des sau mult prea rar.

 

Alimentația echilibrată previne îmbolnăvirea

 

Bărbații care sunt pre­­dispuși la afecțiuni ale prostatei pot preveni neplăcerile cauzate de acestea printr-un regim dietetic bazat pe alimente bogate în zinc, beta-caroten, vitamina C și vitamina E, magneziu sau acizi grași esențiali care se găsesc în legumele verzi, nuci și citrice. O alimentație sănătoasă, rațională și plină de fibre reduce semnificativ riscul apariției cancerului de prostată și are un rol general benefic asupra organismului, crescând considerabil imunitatea.