Peste 35% dintre toate tipurile de cancere înregistrate la nivel mondial, sunt cauzate de alimentația care are la bază consumul de carne roșie și carne procesată, informează un raport al Organizației Mondiale a Sănătății. Se apreciază că, anual ar putea muri cel puțin 34.000 de oameni ca urmare a complicațiilor suferite de leziunile canceroase apărute pe fondul consumului de carne procesată. Din păcate, și fructele sunt pline de pesticide cancerigene.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 650, ediția print
Cel mai mare risc oncologic îl reprezintă carnea procesată. În această categorie intră șunca, salamul, cârnații, mezelurile în general. Specialiștii au ajuns la concluzia că, 50 de grame de astfel de produse consumate zilnic, cresc riscul de a dezvolta cancer cu până la 18%. Pe măsura creșterii consumului, se mărește și posibilitatea dezvoltării celulelor canceroase. Când vine vorba de carne roșie, aici este inclusă carnea de porc, de vită, de miel, de oaie sau de capră care, de asemenea, poate fi cancerigenă. Studiile realizate până acum arată că multe dintre persoanele care au mâncat carne roșie frecvent au făcut cancer colorectal, pancreatic, gastric, cancer de sân sau de prostată, comparativ cu persoanele care nu au consumat deloc sau au consumat mai rar și în cantități mai mici. Și riscul de deces este asociat în mare parte cu o alimentația care are la bază carnea roșie. Rata de mortalitate se pare că este mult mai mare în rândul consumatorilor de carne roșie, decât în rândul celorlalte persoane. ”Atunci când o persoană gătește carnea la temperaturi ridicate, cum ar fi prin prăjire sau tigaie de tip grill, anumite substanțe chimice se formează în carne. Acestea sunt reprezentate de amine heterociclice și hidrocarburi aromatice policiclice și pot provoca modificări semnificative la nivelul ADN-ului, având ca efect final instalarea cancerului”, conform sfatulmedicului.ro.
Activitatea fizică este esențială
Multe dintre legumele și fructele care ne sunt la îndemână pentru că le găsim în orice centru comercial sunt pline de substanțe cancerigene. Roșiile, ardeiul gras, castraveții, merele, portocalele, strugurii și căpșunile sunt fructele cu cel mai mare conținut de reziduuri de pesticide. Din păcate, spălatul fructelor și legumelor nu este cea mai bună soluție pentru a elimina urmele de pesticide. ”Aceste substanțe se pot dizolva foarte bine în apă cu bicarbonat în care trebuie să fie lăsate timp de 20-30 de minute. Soluția se obține din o lingură-două de bicarbonat la un litru de apă”, a spus prof. dr. Mircea Beuran, la România TV. În ceea ce privește carnea, pentru a preveni îmbolnăvirea prin cancer, diabet sau boli de inimă căci și acestea sunt strâns legate de consumul de carne, ideal ar fi să mâncăm doar de două ori pe săptămână. ” În rest, numai mese vegetale. Volumul de carne ar trebui să fie de aproximativ 500 de grame pe săptămână. Aici includ carnea de vită, de porc. Peștele poate fi mâncat zi de zi, pentru că are elemente nutritive și acizi grași care blochează dezvoltarea elementelor oncologice. Se discută despre o alimentație mixtă, pește și mediteraneană. Un element foarte bun de blocaj al celulelor canceroase este seleniul”, recomandă dr. Beuran. Pentru un stil de viață sănătos, medicul ne sfătuiește să mâncăm cam cu trei-patru ore înainte de culcare și să facem mișcare. ”Degeaba mâncăm sănătos, dacă nu facem măcar 30 de minute pe zi o activitate fizică, să consumăm ce am ingerat”, susține specialistul.
Sfaturi utile pentru un plus de sănătate!
Putem reduce expunerea la substanțele chimice dăunătoare prin prepararea corectă a cărnii. Iată cum ar fi mai bine să procedăm!
- Preparăm carnea numai la cuptor sau o gătim în cuptor pentru putin timp, astfel încât să reducem cât mai mutl posibil timpul de gătire la foc mare,
- întoarcem carnea în mod regulat în timpul gătirii,
- evităm consumul de carne prea prăjită sau arsă,
- servim carnea alături de legume bogate în antioxidanți, în special legume verzi.