Bugetul Capitalei, rectificat
Proiectul privind rectificarea bugetului municipiului București, pe anul 2016, a fost aprobat cu 32 de voturi pentru și 15 împotrivă, 7,3 milioane de euro urmând să ajungă la RATB, iar 96.000 de euro vor fi folosiţi pentru dezinsecţie. Suma alocată RATB va fi folosită pentru cumpărarea de piese de schimb, repararea aparatelor de aer condiţionat și alte necesităţi tehnice pentru autobuzele din Capitală.
AGA, fără remunerație
Participarea reprezentanţilor statului în adunările generale ale acţionarilor (AGA) operatorilor economici la care statul deţine direct sau indirect o participaţie majoritară va fi considerată sarcină de serviciu și nu va fi remunerată suplimentar, prevede un memorandum aprobat de Guvern.
„Până în septembrie 2016, Ministerul Finanţelor Publice, împreună cu Ministerul Economiei, Comerţului și Relaţiilor cu Mediul de Afaceri vor propune, spre aprobare, Guvernului, actul normativ care va constitui baza legală pentru măsurile dispuse prin memorandumul menționat. Potrivit legislaţiei în vigoare, operatorii economici nu pot acorda membrilor adunărilor generale ale acţionarilor remuneraţii mai mari de 25% din indemnizaţia fixă lunară a directorilor generali/directorilor, pe ședinţă, și pentru mai mult de o ședinţă într-o lună, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate.
Sărăcia face traiul greu
O treime dintre gospodăriile din România, respectiv 32,8%, nu au putut face față cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat, în 2015, se arată într-o publicație a INS. Spre exemplu, anul trecut, o pondere de 36% dintre gospodării s-au aflat în imposibilitatea de a plăti întreținerea locuinței, din cauza lipsei resurselor financiare, iar 16,7% – energia electrică. De asemenea, pentru a face față cheltuielilor curente, 6,8% dintre gospodării au apelat la economii, 6,1% s-au împrumutat de la rude, prieteni sau alte persoane, 9,3% au muncit suplimentar, în timp ce 11,5% au apelat la ajutoare financiare, fără obligația de restituire, de la rude, prieteni. Anul trecut, 17% dintre gospodării și-au permis o săptămână de concediu în afara casei, 5,9% – înlocuirea mobilei uzate și/sau demodate, 12,1% – cumpărarea de produse electrocasnice, 28,8% – cumpărarea de haine noi, 10,6% – vizionarea unor spectacole de teatru, cinema, 15,2% – cumpărarea de cărți, ziare, reviste.