Medicii trag semnalul de alarmă! Bazinele neautorizate sunt adevărate bombe de bacterii, virusuri şi ciuperci care-ţi pot pune în pericol sănătatea. Aşadar, dacă nu ai posibilitate să mergi la mare, bucură-te la maxim de plăcerea înotului şi de relaxarea la ştrand sau la piscină, dar ascultă sfatul specialiştilor şi ia-ţi măsuri de protec-ţie. Ochii şi pielea sunt cele mai expuse riscului de boală. Dr. Mirela Miertoriu, specialist în medicină generală la Centrul Medical DRM Estetic din Bucureşti îţi spune ce afecţiuni te pândesc în aceste locuri de agrement şi, mai ales, cum să le eviţi.

Fugi de caniculă la ştrand sau la piscină? După o bălăceală relaxantă şi răcoritoare te poţi alege cu numeroase probleme de sănătate. Pe marginile piscinei, pe gră-tarul duşului de la ştrand sau chiar în apă se ascund numeroşi paraziţi care pot «atenta» la sănătatea ta. «Pielea este de cele mai multe ori afectată. Micozele cutanate, osteomielita, oni­comicozele, abcesele subcutanate, pitiriazisul versicolor sunt doar câteva dintre bolile pe care le poţi lua dacă te ­scalzi în locuri neautorizate», averti-zează dr. Mirela Miertoiu, medic de medicină generală şi estetică, doctorand în ştiinţe medicale dermatologice. În topul afecţiunilor de care trebuie să te fereşti când vrei să te distrezi la ştrand sau la piscină sunt micozele (ciupercile) piciorului. Te contaminezi dacă iei contact direct cu suprafeţele infectate, cum ar fi: pereţii bazinului, gră-tarul de la duşul amenajat la ştrand sau purtând încălţămintea pe care a mai folosit o o altă persoană. 

Cum recunoști ­ciuperca piciorului 

Infecţia se poate ma­nifesta prin cojirea pielii de la nivelul tălpii (forma descuamativă), prin mici fisuri ale degetelor trei-patru (forma pruriginoasă) sau prin mici fi-suri ale degetelor trei-patru, cu roşeaţă în jur şi un depozit albicios. “Oricare ar fi forma de boală de care suferi, trebuie să mergi la medicul tău de familie la primele simptome”, explică dr. Mirela Miertoiu. 

Conjunctivita, ­infecţia ochilor  

Ochii sunt sensibili la infecţiile din locurile de agrement. Iar dintre cele mai severe boli oftalmologice pe care le poţi lua în timpul înotului şi relaxării la piscină sau la ştrand, amintim conjunctivita. Aceasta este o afecţiune contagioasă a ochilor, cauzată de inflamaţia membranei mucoasei care acoperă albeaţa ochiului şi partea inter-ioară a pleoapei. 

Cum recunoști ­conjunctivita

Dacă ai contactat boala, aşteaptă-te să ai probleme cu ambii ochi. Ţi se înroşesc, îţi lăcrimează şi încep să te usture. În colţul ochilor şi la rădăcina genelor ţi se va forma o secreţie gălbuie, care se va acumula mai ales în timpul somnului. Nu ar fi exclus nici să ai o sensibilitate crescută la lumină, arsuri oculare şi chiar vederea înce-ţoşată. “Şi în acest caz trebuie să apelezi de urgenţă la medicul pe lista căruia eşti înscris sau la un oftalmolog să soliciţi un consult de specialitate. Doar specialistul îţi poate prescrie tratamentul de care ai nevoie”, adaugă dr. Mirela Miertoiu. 

Atenţie la negi! 

O altă “ameninţare” a locurilor de agrement o reprezintă negii. Aceştia sunt cauzaţi de papilomavirusuri şi pot să ţi apară în orice parte a corpului, chiar şi la câteva luni după ce ai contactat virusul. Există peste 100 de tipuri de asemenea virusuri care infectează stratul superficial al pielii, ajungând în organism prin leziunile cutanate. S-ar putea să-i confunzi cu simple bă­tături, dar nu sunt de neglijat pentru că devin foarte dureroşi. 

Cum îi recunoști 

Au aspectul unei bucăţi de piele dure şi sunt localizaţi în diverse zone, având anumite forme. După o bălăceală răcoroasă, te poţi alege cu:

Negi comuni – care-ţi apar pe mâini sau în oricare parte a corpului, au aspect rugos şi sunt de culoare gri-maron

Negi plantari – îţi apar pe tălpi, ca nişte bucăţi de piele dure, groase cu o pată neagră şi îţi dau senzaţia că mergi pe pietre 

Negi plani – sunt mai mici decât o gumă de creion, au suprafeţe plane şi culoare galbenă, maroniu deschis sau roz; îţi apar pe faţă, pe braţe sau pe picioare

Negi filiformi – îţi apar în jurul gurii, nasului sau bărbiei, sunt mai proeminenţi şi au culoarea cărnii 

Negi periungheali – au un aspect rugos, cu denivelări şi îţi apar la unghiile de la picioare

Negi genitali – se dezvoltă la nivelul organului genital, în jurul anusului, în interiorul rectului, vaginului sau în cervix. 

Eviţi îmbolnăvirea dacă: 

 te scalzi în locuri igienizate şi autorizate;

 nu stai desculţ pe grătarul sau pe gresia de la duş;

 îţi faci duş după fie­care intrare în apă;

 îţi pui prosop pe şezlong înainte să te aşezi;

 îţi speli bine acasă hainele şi prosoapele pe care le-ai folosit la ştrand sau la piscină.

Apa, pereţii bazinului şi şezlongurile pot ascunde bacterii, virusuri sau ciuperci care-ţi dăunează grav sănătăţii