Reprezentanții Consiliul Județean Ilfov (CJI) și experții Băncii Mondiale (BM) au discutat, săptămâna trecută, cu reprezentanți ai diferitelor companii care își au sediul în Ilfov despre prioritățile de dezvoltare a zonei pentru următorii 10 ani.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 488, ediția print

Marcel Heroiu, specialist senior Dezvoltare Urbană la BM, a explicat că ”zona București-Ilfov joacă un rol critic pentru economia românească. Regiunea București-Ilfov are un PIB pe cap de locuitor mai mare decât Madrid, Lisabona, Atena sau Berlin. Rata de creștere a regiunii este mai rapidă decât în Singapore în perioada de boom economic. Vrem să vedem ce e de făcut pentru a susține o asemenea rată de creștere”. Pornind de la acest context, managerii companiilor ilfovene prezenți la discuții (au răspuns invitației Porsche, Makita, Rewe, Selgros, Therme, dar și reprezentanți ai unor lanțuri hoteliere și asociații din zona educațională și culturală) au vorbit, la rândul lor despre,”infrastructură – ca un element cheie”.

”Nu doar șosele, ci și toate cele aferente. Vorbim de trecerea în secolul 21 – digitalizare, alăturat cu deschiderea autorităților, singurele posibilități pentru a obține rezultatele dorite. Suntem pe drumul cel bun, dar mai avem multe de lucrat”, a apreciat Roland Andor, din partea Porsche.
Gabriel Anghel, Makita, a spus că, pe lângă infrastructura ”care să permită conexiunea cu aglomerarea urbană”, mediul de afaceri este interesat și de serviciile publice sau public-private în zonă – sănătate și educație”, spre exemplu.
”Această suprapunere a modului de abordare ne-a dat speranțe semnificative”, a spus Anghel.

Experții BM au precizat că vor include observațiile oamenilor de afaceri, dar și pe cele primite cu două săptămâni în urmă de la primari, medici sau profesorii ilfoveni, în documentul pe care îl vor realiza la solicitarea CJI. Președintele CJI, Marian Petrache, a spus că ”Strategia de dezvoltare va însemna o listă de proiecte din care le vom alege pe cele pe care le vom finanța și implementa. Administrația își propune să contribuie la creșterea calității vieții, care înseamnă servicii de mai bună calitate, care necesită investiții. Investițiile se fac numai cu bani. Relația noastră cu mediul de afaceri este esențială pentru creșterea calității vieții și pentru dezvoltarea acestui județ”.
În a două jumătate a lunii martie Strategia de dezvoltare va fi pusă în dezbatere publică, apoi va fi aprobată în ședință CJI.