În weekend-ul ce a urmat Bobotezei și Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, studenții creștini ortodocși din toată țara s-au reunit, la București, pentru a pregăti calendarul evenimentelor dedicate aniversării din acest an.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 485, ediția print
Duminică, pe 12 ianuarie, membrii Consiliului Național al Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) au fost primiți de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, la Reședința Patriarhală. Potrivit Basilica.ro, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române i-a felicitat și încurajat pentru activitatea „bogată și dinamică” pe care o desfășoară. Cu acest prilej, Patriarhul a dezvăluit și o parte dintre proiectele aniversare ASCOR care vor fi implementate anul acesta, când se împlinesc treizeci de ani de misiune a asociației. Este vorba despre un album aniversar cu cele mai frumoase imagini din cei 30 de ani de activitate, un volum cu cele mai impresionante cuvântări marca ASCOR, tabără la Mănăstirea „Sfânta Cruce” – Caraiman și o slujbă de resfințire a primului Paraclis universitar ASCOR, de la Biserica „Sfântul Nicolae” Ghica, din București.
Ei organizează evenimente culturale și religioase
ASCOR s-a înființat în ziua de 14 iunie 1990 la București, cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la inițiativa unor studenți și doctoranzi la diferite facultăți. Asociația funcționează, așadar, în cadrul Bisericii Ortodoxe Române și îl are ca președinte de onoare pe Patriarhul României. Aceasta are un caracter național, cu filiale în toate centrele universitare din țară: Sibiu, Craiova, Alba-Iulia, Oradea, Timișoara, Baia-Mare, Iași, Suceava, Bacău, Galați, Constanța, Tulcea etc. Ea desfășoară o serie de activități culturale, printre care și conferințe și mese rotunde pe teme culturale și religioase, cu invitați din țară și străinătate, expoziții de icoane pe sticlă și lemn, concerte de muzică psaltică. Mai inițiază și organizează și o serie de activități social-filantropice, fiind implicată în diverse acțiuni educaționale și recreative a copiilor instituționalizați în școli speciale, vizite lunare la cămine de bătrâni, concerte de colinde în spitale, cămine studențești sau cămine pentru vârstnici. ASCOR organizează și pelerinaje la mănăstirile ortodoxe din țară și străinătate, tabere cu specific divers: iconografie, etnografie și folclor ș.a.m.d.
Foto: Basilica.ro