Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, a declarat că SUA și NATO au în vedere o gamă largă de măsuri pentru a consolida încrederea în rândul aliaților și că România va fi apărată de America și restul Alianței.

„Suntem foarte îngrijoraţi de derularea evenimentelor din Crimeea, de mişcările agresive ale Rusiei şi de lipsa de respect faţă de suveranitatea Ucrainei“, a precizat Duane Butcher. Aceste afirmații ale lui Butcher vin în contextul declarației lui Titus Corlățean, care a cerut o deplasare către est a capacităţilor militare ale NATO. “Este important ca România să înţeleagă că pentru noi Articolul 5 este sacrosanct, pentru America şi pentru restul Alianţei. Ne angajăm să apărăm România“, a mai spus Butcher.

„România, în calitate de frontieră estică a Uniunii Europene şi a NATO, se află în prima linie şi noi suntem extrem de preocupaţi şi îngrijoraţi de evoluţia situaţiei în Ucraina, care are implicaţii serioase  asupra securităţii internaţionale“, a declarat Corlățean. România „are aşteptări concrete de reorganizare şi deplasare către est a capacităţilor militare ale NATO (…) la fel ca în domeniile maritim, aerian şi terestru“, a adăugat el. Reorganizarea este cu atât mai necesară cu cât România va găzdui, începând din 2015, scutul antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice, un dispozitiv care nemulţumeşte profund Moscova, a mai subliniat ministrul român de Externe. Corlățean nu a dezvăluit ce reorganizări concrete sunt discutate în prezent, dar s-a bucurat de sosirea avioanelor americane F-16 care efectuează în acest moment exerciţii cu armata română. „Spaţiul Mării Negre trebuie să fie pe primul loc în priorităţile NATO şi UE“, potrivit acestuia.