Școala generală nr. 1 „Ion Vișoiu”, din Chitila, se mândrește cu rezultatele obținute în cadrul cercului de pictură „Credință și culoare”, care funcționează de 17 ani în cadrul școlii, sub îndrumarea profesoarei Mariana Badea și ocrotirea Fundației „Pro Chitila”.

Text și foto: Cristina Bunea, arhiva personală

 

Icoana pe sticlă

Elevele școlii care participă la cercul de pictură s-au specializat în icoane pe sticlă, parte componentă a artei naive, introdusă pentru prima oară în Transilvania, după anexarea acesteia la Imperiul Habsburgic, în 1699. Iar faptul că despre Chitila se vorbește ca fiind un centru de pictură al icoanelor pe sticlă se datorează pasiunii profesoarei Mariana Badea care, deși la pensie, nu poate lăsa în voia sorții atâția copii talentați. “Pasiunea are mereu în spate o muncă sisifică și pictura pe sticlă are acest specific. În fiecare vineri și sâmbătă, ne adunăm să mai facem un pas spre desăvârșirea talentului copiilor de excepție care vin la cercul de pictură. Evident, nu facem icoane pe sticlă după ureche, ci respectând toate canoanele impuse de acest gen. De aceea ne și întoarcem învingători de la concursuri, de atâția ani. Anul trecut, am fost și la Lidice, în Cehia, păcat că nu se mai organizează concursul Icoana din sufletul copilului. Mergem cu copiii la toate concursurile posibile, recent am fost la Giurgiu, unde Episcopia Giurgiu și Parohia “Sfinţii Martiri Brâncoveni”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Judeţean și Școala gimnazială “Emil Gulian”, au organizat a VI-a ediţie a concursului de pictură “Sfinţii Martiri Brâncoveni”. Așa se și explică multitudinea de icoane cu Sfinții Martiri Brâncoveni pe care le vedeți aici”, povestește profesoara Mariana Badea, ară­tându-ne icoanele.

 

Olimpiada de la Sibiu

Recent, elevele cercului de pictură de la Școala Ion Vișoiu au participat din nou la „Olimpiada de Meșteșuguri Tradiționale” pe care o găzduiește de câțiva ani celebrul Muzeu Astra, din Sibiu. Pentru că a însoțit copiii, alături de prof. Mariana Badea, directorul școlii, profesoare de limba română Ștefania Duminică povestește: „Olimpiada de la Sibiu este un concurs foarte greu și ne bucurăm că putem avea curajul de a merge cu fruntea sus la o astfel de întrecere. Fetele au pictat în aer liber, pe arșiță, iar forța lor s-a văzut în rezultate. De ce este un concurs dificil? Organizatorii de la Sibiu impun purtarea costumelor tradiționale, apoi juriul trece la fiecare etapă a realizării icoanei. De fapt, nu știi când te trezești cu cineva din juriu lângă tine. După prima trasare a inversului desenului, jurații hotărăsc dacă elevul respectiv merge sau nu mai departe. Noi, la Chitila, suntem foarte mândri de rezultatele remarcabile obținute de cercul de pictură. Astfel, premiul I la Olimpiadă a fost obținut de Maria Voicu și Andrada Matei, în timp ce Elena Voicu, Andreea Sava, Gabriela Stoian și Denisa Dănilă au fost recompensate cu premiul al doilea. Avem o colaborare foarte bună și cu părinții, însă, ca director, profesor și om, trebuie să vă spun și să vă invit să-i cunoașteți și pe elevii cercului de muzică condus de profesorul Georgescu, de asemenea talentați și premiați”. Am promis că da!