Evaziunea fiscală pe piaţa legumelor și fructelor din România este estimată anual la 2 miliarde de euro. Anul trecut în România au fost importate oficial 200 de mii de tone de legume și 350 de mii de tone de fructe. Evaziunea fiscală are o rețetă simplă. Peste noapte apar firme-fantomă care aduc marfa de peste graniță, iar apoi dispar fără urmă, lăsând în urmă pagube de milioane de euro. Firmele intermediare rămân cu datoriile la stat și fac masiv evaziune fiscală, depozitele au afaceri „cura-te”, cu profit zero în acte.
De aproape 8 ani, piaţa importurilor de legume și fructe este dominată de familia Yuksek, prin fraţii kurzi Sahin, Abbas și Ayhan Yuksek. Il cappo di tutti capi este Sahin Yuksek, care patroneaza firma „Yuksek International Fruct”. Firma acestora este furnizor pentru cele mai mari hipermarketuri din România, după cum se fălește site-ul companiei. Cel mai mare depozit, SU Market, este situat în comuna Afumați. Peste 300 de tiruri descarcă aici, zilnic, mai mult de 7000 de tone de legume și fructe importate din Turcia, Grecia, Spania, Olanda, Venezuela etc. Capii grupării kurde învârt, sub acest paravan, afaceri de sute de milioane de euro pe piața neagră. Frații Yuksek sunt cunoscuți la ei acasă, în Samandag, drept „comisionarii”, pentru că majoritatea firmelor care doresc să importe legume sau fructe în România le plătesc acestora, în cel mai pur stil mafiot, un comision pentru ca marfa lor să poata intra în țară fără să fie controlată.
Imperiul kurd din România a fost ridicat printr-o suveică cu sute de firme-fantomă. Una dintre aceste firme, prin care gruparea manipulează banii negri proveniți din traficul cu legume și fructe, este S.C. Piruze Com SRL, situată în Voluntari, pe strada Viorele nr. 7. Piruze Com SRL a fost înfiinţată în 2008 de Sedat Yuksek. Imediat, firma a fost înregistrată și la Ministerul Agriculturii ca operator în sistemul de agricultură ecologică, condiţie obligatorie pentru ca Piruze să poată face importuri de legu-me și fructe proaspete din ţările membre UE. Numai în anul 2009, societatea Piruze Com SRL, o firmă fără nici un angajat(!), a reușit performanţa să încaseze o sumă ale cărei zerouri sunt destul de greu de numărat: 1,35 de miliarde de lei (320 de milioane de euro). La mijlocul anului trecut, după ce kurzii și-au terminat operaţiunile ilicite realizate prin societatea Piruze, firma a fost cedată unor „oameni de paie”: doi egipteni care au preluat „bucuroși” toată răspunderea juridică a firmei. Mobilul: cei doi nou-veniţi, Mohamed el Batrik și Abdel Shafy Elmansy, ar fi urmat să șteargă orice legătură a kurzilor cu Piruze COM SRL. Iar pentru ca urmașii faraonilor să fie trași la răspundere vor trebui mai întâi să prezinte actele contabile ale firmei. Doar că, pentru asta, comisarii ilfoveni ar trebui să ajungă acolo unde locuiesc noii deținători ai firmei acum: în satul Ghribia din Sahara. Prin urmare, prinde orbul, scoate-i ochii! Așadar, comisarii de la Garda Financiară Ilfov au intervenit de abia la spartul târgului. Ei au atacat, în primă fază, în instanţă faptul că Sedat Yuksek a cedat firma celor doi egipteni, notificând că „prin această cesiune se încearcă sustragerea de la verifica-rea documentelor contabile și stabilirea prejudiciului”, ceea ce era la mintea cocoșului. Epuizați probabil, în martie anul acesta, aceiași comisari nu s au mai prezentat la proces, lăsând totul în coadă de pește. Astfel că situaţia a rămas ca-n tren: egiptenii, “patroni” de firmă, documente contabile – ioc!
Abbas Yuksek, arestat și… eliberat!
După lupte seculare, care au durat mai bine de 4 ani, iată că, în sfârșit, Abbas Yuksek a fost reținut, joi 18 octombrie de polițiști, sub acuzația că ar fi produs statului român un prejuduciu de 900 de mii de lei, împreună cu alți 5 învinuiți. În buna tradiție a Justiției Române, el a fost pus în libertate de Tribunalul Ilfov, cu interdicția de a nu părăsi România în următoarele 30 de zile(!), sau de a nu lua contact cu martorii sau învinuiții din acest dosar. Abbas mai este cercetat împreună cu fratele său Sahin într-o altă cauză, pentru evaziune fiscală, contrabandă, spălare de bani și constituire a unui grup infracțional organizat. Tot în stare de libertate! Procurorii susțin că frații Yuksek efectuează încă din anul 2004 importuri de legume și fructe prin intermediul mai multor firme, folosind documente comerciale falsificate. Adică, subevalu-ează marfa și modifică documentele de transport fără să le înregistreze în contabilitate. Este mai mult decât ciudat, cum instituțiile abilitate au închis ochii atâta amar de ani, în timp ce frații Yuksek “sifonau” sume incredibile, mizilicul de 900 de mii de lei fiind doar partea invizibilă a aisbergului. Dar nimic nu ne mai miră, dacă avem în vedere că de acești bani au beneficiat nu numai frații kurzi, ci, după cum umblă vorba prin târg și anumite grupări politice autohtone. Paguba nu este doar în buzunarul public dar și în cel al cetățeanului de rând, prețul legumelor ajungând să se mărească și de 10 ori în drumul lor de la complexul fraților Yuksek și până la tarabă. Aferim!