Se întâmplă des să nu poţi savura o îngheţată, o băutură rece sau caldă, dulciuri, alimente acrişoare sau chiar să iei o gură de aer rece fără să simţi cum dinţii par străbătuţi de un curent electric? Dacă medicul exclude alte cauze (spre exemplu, carii) atunci este probabil să fie vorba despre o sensibilitate dentinară. Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, explică în cele ce urmează, de ce ţi se-ntâmplă acest lucru şi ce ai de făcut pentru a reduce disconfortul creat.
Sensibilitatea dentară poate deveni o problemă frustrantă pentru cei care se văd obligaţi să evite alimentele calde sau reci din cauza disconfortului de care ar putea avea parte. În plus, anumite activităţi banale de îngrijire, cum ar fi periajul sau folosirea aţei dentare, pot provoca dureri ascuţite şi temporare în dinţi. Din păcate, în unele cazuri există încă din naştere predispoziţia spre a dezvolta această problemă, care îşi poate face apariţia la orice vârstă.
Ce este sensibilitatea dentinară?
„Stratul exterior al dinţilor (smalţul) sau al rădăcinii (cementul) sunt compacte şi acoperă stratul interior (dentină), mai poros, deoarece este străbătut de terminaţii nervoase foarte fine. Sunt situaţii în care, din naştere, smalţul sau cementul nu acoperă dentina, de obicei lângă nivelul gingiei sau situaţii în care acestea s-au uzat (când periajul este foarte agresiv) sau forţe anormale transmise adupra dinţilor au făcut ca stratul subţire de smalt să sară, descoperind dentina. Astfel se creează premisele apariţiei sensibilităţii dentare”, spune dr. Mihaela Dan.
Cele mai eficiente opţiuni de tratament
Vizita la medicul dentist este primul pas în găsirea unei soluţii pentru a înlătura disconfortul instalat. Tipul de tratament va depinde de ceea ce cauzează sensibilitatea, iar medicul poate sugera una dintre următoarele tratamente:
- Pasta de dinţi desensibilizantă. Aceasta are la bază substanţe care precipită, blocând canalele poroase din dentină, prin care trec terminaţiile nervoase. Deşi nu funcţionează la toate persoanele, nu trebuie abandonată după câteva încercări, deoarece numai folosirea ei pentru un timp îndelungat poate aduce rezultate.
- Lacuri protectoare desensibilizante. Medicul stomatolog poate aplica la nivelul dinţilor sensibili un lac care să blocheze porozităţile dentinare. Acestea se pot uza cu timpul la periaj şi trebuie reaplicate periodic.
- Aparat dentar pentru corectarea ocluziei anormale sau gutieră pentru bruxism. Tratamentul ortodontic va proteja smalţul de forţele anormale care determină pierderea prismelor de smalţ şi expunerea dentinei la factorii externi agresori.
- Schimbarea tehnicii de periaj. Este cunoscut faptul că periajul foarte agresiv toceşte smalţul aflat în strat mai subţire lângă gingie sau cementul de pe rădăcină. Pentru a determina dacă tehnica de periaj este prea agresivă trebuie observată periuţa de dinţi; dacă perii se îndreaptă în mai multe direcţii, acest lucru inseamnă că tehnica de periaj nu este una potrivită.
“Atenţie, însă! Ocolirea în timpul periajului a zonelor sensibile poate avea un efect invers celui dorit, prin agravarea simptomelor deoarece resturile alimentare şi placa bacteriană care nu vor fi îndepărtate se descompun în acizi care atacă smalţul, cementul şi dentina, făcându-le şi mai poroase”, adaugă medicul ortodont.
- Tratamentul retracţiilor gingivale. Zonele de gingie retrasă care descoperă rădăcina, indiferent de motiv, trebuie tratate înlăturând întâi cauza, iar apoi făcând grefe de gingie care să protejeze dintele.
- Evitarea alimentelor şi băuturilor acide. Acizii scot calciul din dinţi, aşadar prezenţa lor sub orice formă agresează intens dinţii, producând sensibilitate dentară. “Băuturile carbogazoase, murăturile, citricele etc., consumate puţin câte puţin, menţin timp îndelungat un pH scăzut la nivelul gurii. Este recomandată evitarea consumului lor sau clătirea cu apă imediat după consum, pentru a reduce impactul negativ pe care-l au asupra dinţilor”, recomandă dr. Mihaela Dan.
Ai dureri dentare? Fuga la stomatolog!
Foarte important este ca vizita la stomatolog să nu fie amânată tocmai din cauza durerii dentare. Ignorarea problemelor poate face ca lucrurile să se înrăutăţească, astfel încât cea mai bună alegere este consultarea specialistului la primul semn îngrijorător şi efectuarea unui control de rutină de două ori pe an. Îngrijirea corectă a dinţilor şi vizita periodică la medicul dentist te vor ajuta să ţii departe orice disconfort dentar.