Scena Digitală, pentru spectacole și filme oricând, oriunde, de pe orice device

Scena Digitală este platforma online a Teatrului Național ”Radu Stanca” Sibiu care oferă spectacole și filme oricând, oriunde și de pe orice device, în condiții de calitate HD a sunetului și a imaginii. Teatrul Național ”Radu Stanca” Sibiu oferă publicului posibilitatea de a viziona și în sistem de abonament producțiile online, pe www.scena-digitala.ro. Iar pe parcursul anului 2021, spectatorii pot urmări 30 de spectacole de teatru, teatru-film și filme, dintre care 22 de premiere. Prin acest demers, Naționalul sibian devine primul teatru din această categorie cu platformă integrată video-on-demand, care poate fi accesată pe bază de abonament sau bilet individual.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 545

Spectacolele prezentate în cadrul Scenei Digitale (www.scena-digitala.ro) sunt înregistrate sau produse special pentru mediul online, în condiții de calitate HD a sunetului și a imaginii, pentru a oferi cea mai bună experiență de vizionare. În prezent, pe website pot fi urmărite spectacolele de teatru: “Felii”, un spectacol de Lia Bugnar, ”Moroi”, regia Alexandru Dabija, ”Văzduh”, regia Victor Olăhuț, ”Opinia publică”, regia Theodor Cristian-Popescu, ”Maternal”, regia Radu Nica, ”LIVE”, regia Bobi Pricop, mini-seria de teatru-film ”Autobahn”, regia Andrei și Andreea Grosu, filmul ”Tom și Jerry 2.0”, regia Florin Piersic Jr., ”O zi frumoasă”, regia Ofelia Popii, ”Sunt o babă comunistă”, regia Mariana Mihu Plier, ”Contra democrației”, regia Alexandru Dabija, sau ”Femei”, concept spectacol Raluca Iani.

Utilizatorii pot urmări aceste spectacole dacă achiziționează bilete individuale sau abonamente lunare, de trei sau șase luni sau abonamente anuale. Toate producțiile sunt disponibile în limbile română și engleză și pot fi urmărite pe orice dispozitiv (PC, laptop, smartphone, tabletă, TV).

Peste 3 milioane de vizualizări, pentru producțiile difuzate în 2020

Scena digitală a Teatrului Național ”Radu Stanca” Sibiu a fost lansată în luna iulie a anului 2020, cu o serie de producții care puteau fi urmărite prin achiziția de bilete, pe website-ul teatrului. Naționalul sibian a pornit demersul de a difuza online spectacole, povești, spectacole-lectură sau conferințe speciale încă din luna martie a anului trecut, continuând cu organizarea online a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și cu redifuzarea ulterioară, în mod gratuit, a celor 138 de spectacole de teatru, dans, muzică sau circ de calibru internațional, dar și a altor momente teatrale oferite de actorii teatrului. 

În total, producțiile difuzate online în 2020 de Teatrul Național ”Radu Stanca” Sibiu au înregistrat peste 3 milioane de vizualizări.

Carusel de emoții în aprilie pe Scena Digitală

În luna aprilie, spectatorii pot viziona versiunile filmate ale spectacolelor ”Vara în care mama a avut ochii verzi” (regia Mariana Mihu-Plier) și ”Contra democrației” (regia Alexandru Dabija), în calitate HD a imaginii. În plus, abonații platformei, indiferent de tipul ales (1, 3, 6 sau 12 luni) se pot bucura, în această lună, de spectacolul-cadou ”Ravel Bolero: Cântecul dansului”, o producție Vuyani Dance Theatre.

”Vara în care mama a avut ochii verzi” este un one-man-show produs de Secția Română a TNRS. Spectacolul are la bază apreciatul roman semnat de Tatiana Țîbuleac, a cărui poveste ne poartă prin memoria unui pictor de succes, în plin proces de autodescoperire prin ochii propriei mame. Regizoarea Mariana Mihu-Plier și actorul Ștefan Tunsoiu dezvăluie o poveste cutremurătoare, de neratat pentru iubitorii de drame. Iar ”Contra democrației” este un spectacol oferit de Secția Germană a TNRS. Alexandru Dabija creează o tragicomedie cinică despre valențele democrației într-o societate care și-a pierdut reperele. Un spectacol-șoc care își pune privitorul în fața unei imagini incomode a sistemelor sociale și politice care îi definesc existența.

Ambele producții adăugate în aprilie repertoriului Scenei Digitale sunt subtitrate în engleză și română (în cazul spectacolelor Secției Germane). 

Cadoul lunii aprilie – un adevărat regal artistic pentru abonați

Gregory Maqoma, coregraf renumit pe plan mondial, dansator, antreprenor social și deținător al titlului ”Chevalier de L’ordre des Arts et Lettre”, oferit de guvernul francez, dă viață personajului Toloki, bocitorul născocit de autorul Zakes Mda, în spectacolul intitulat ”Ravel Bolero: Cântecul dansului”. Mda a devenit renumit pe plan internațional cu romanul ”Ways of Dying” (1995), prima sa carte de referință în care apărea personajul de neuitat Toloki, un bocitor profesionist care participa la înmormântările locale în timpul tranziției Africii de Sud de la Apartheid la democrație.

Teatrul Național ”Radu Stanca” Sibiu este unul dintre cele mai active din Europa

Prin cele două secții ale sale – Secția Română și Secția Germană, Teatrul Naţional ”Radu Stanca“ Sibiu s-a impus în regiune, ca operator principal de cultură, educație și cercetare. Împreună cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și structurile asociate: Bursa de Spectacole de la Sibiu, Școala de Teatru și Management Cultural, Platforma doctorală în domeniul artelor spectacolului, Programul de Voluntariat, aflate într-un permanent dialog, păstrează, din 2007 și până în prezent, ca obiectiv strategic al întregii activități culturale, dezvoltarea comunității, atât la nivel local, cât și regional. Activitatea Teatrului Naţional ”Radu Stanca”, a echipei de management și artistice a fost recunoscută pentru performanțe deosebite și impact în promovarea culturii la nivel local și internațional, prin numeroase distincții acordate de instituții de prestigiu din întreaga lume, precum Premiul Ministerului Culturii și Cultelor pentru Promovarea culturii române în întreaga lume, premii UNITER pentru Cel mai bun teatru, Cel mai bun manager cultural, Cel mai bun spectacol, Cea mai bună actriță, Crucea Casei Regale a României, Ofiţer al Ordinului Coroanei – distincţie acordată de Majestatea Sa Regele Albert al II-lea al Belgiei, Premiul Ministrului Afacerilor Externe Japonia, Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor, de către Ministerul Culturii din Franța, Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare din Franța, de către Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe din Franța.