Ședința extraordinară de marți, 8 octombrie, nu a adus nimic nou în privința măririi de capital la Societatea Apă și Canal Ilfov. În urma controverselor pe acestă temă, iscate de „majoritatea” din Consiliu, lucrurile au rămas „ca-n tren”. Votul a fost amânat cu o săptămână, pentru ca directorul societății, Cătălin Marian Drăgilă, să fie prezent și să-și exprime punctele de vedere. Până atunci, penalitățile cresc precum un aluat care se dospește…

Singurul punct pe ordinea de zi a avut ca subiect un proiect de hotărâre care privește mărirea capitalului Societății Apă și Canal Ilfov. Ședința a fost convocată de președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, care, în cuvântul introductiv, a făcut un scurt istoric cu privire la angajamentele României la Capitolul Mediu. El le-a explicat consilierilor că angajamentele țării noastre față de UE trebuie respectate „la sânge”, altfel riscăm sancțiuni financiare drastice.

Un operator regional va trebui să gestioneze serviciile

Președintele CJI a mai precizat că, în discuțiile cu Comisia Europeană, s-a ajuns la concluzia că cel mai indicat pentru gestionarea serviciilor ar fi un operator regional, care să aibă „sustenabilitate economică și să ofere prețuri accesibile pentru toți beneficiarii”. El a argumentat că, dacă localitățile cu buget mare își pot permite să susțină un operator local, așezările mai „sărace” nu au această posibilitate. „Păi, îi vedeți dvs. pe cei de la Nuci, de la Dascălu sau de la Dărăști, localități mai sărace, capabile să întrețină un operator de genul acesta și să aibă un preț care să le permită cetățenilor să se branșeze la acest serviciu?”, a spus Petrache. El a mai arătat că Ilfovul este al doilea județ, după Dolj, care are un Masterplan pentru Apă și Canal finalizat. „În timp ce alte consilii județene ne privesc cu invidie, noi facem tot posibilul să omorâm acest Masterplan”, a subliniat președintele CJI.

Jaf la Apă și Canal Ilfov

În continuare președintele a făcut referire la motivele pentru care societatea a ajuns în stare de faliment. „ADIA-Canal Apă Ilfov a pornit cu stângul. Opt localități au accesat, în 2009, 70 de milioane de euro, când, dacă operatorul era unul puternic, puteau să ia minimum 160-180 de milioane euro. Operatorul, poate e dureros pentru unii, dar asta-i viața, a fost gestionat prost. Nu prost, foarte prost! Huștiu ( fostul director), în loc să facă ceea ce trebuia să facă a făcut alte lucruri. Motiv pentru care, l-am găsit cu o gaură și stiți că la începutul mandatului, când nu erau discuții și orgolii politice, eram toți de acord cu subiectul ăsta, n-a contorizat, n-a preluat operatorii așa cum trebuie, cumpăram apă de la București cu 4,2 lei și o vindeam cu 2! Astăzi, cumpărăm apa cu 1,36 lei! Adică am scăzut prețul de trei ori! Acum problema este, ce facem? Închidem operatorul și ne asumăm returnarea a 70 mil euro, dacă dă faliment operatorul, sau avem un program prin care să scoatem operatorul din faliment, să-l rentabilizăm și să putem să accesăm cele 366 de mil de euro. Astăzi avem de luat o decizie. Societatea are 2,5 milioane de lei, datorii la bugetul de stat , 3,6 milioane de dat la ApaNova și are de încasat 3,6 mil de la consumatori. Dacă nu, intră în faliment și cineva trebuie să dea socoteală”, a precizat președintele CJI. 

Ceea ce nu înțeleg unii consilieri este faptul că dacă societatea Apă și Canal dă faliment, șansele de a mai obține fonduri europene sunt egale cu zero. Chiar dacă mai există o concurentă la ADIA, mai precis Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Eco-Apa, înființată în Voluntari, aceasta nu va putea obține niciodată finanțare UE. Totodată, trebuie subliniat că în cazul în care nu este aprobată majorarea de capital și societatea de Apă Canal dă faliment, fiecare consilier în parte va răspunde, juridic, de această situație.

Nodul în papură

În acest moment al ședinței, a intervenit, așa cum ne-a obișnuit în ultima vreme, „portavocea” majorității din Consiliu, vicepreședintele Sebastian Geantă. Afirmând că nu face jocuri politice și că este conștient de faptul că reprezintă cetățenii, el a cerut să discute cu directorul Societății Apă și Canal Ilfov, Cătălin Marian Drăgilă. Pentru că acesta era absent, fiind plecat la Iași, Sebastian Geantă i s-a adresat juristului companiei, Marius Băicoianu. Replica lui Marian Petrache a venit prompt. „Haide să nu fim ipocriți! Mă obligați să spun lucruri pe care nu vreau să le spun. Nu putem vorbi în numele cetățenilor, când de fapt facem orice altceva. Noi trebuie să gândim, să analizăm și să votăm. Directorul e plecat al Iași. Nu faceți ședința cu răutăți”, a spus președintele. Sebastian Geantă a insistat. „Data trecută am avut o rugăminte, să vedem și noi organigrama. Circulă un folclor prin județ…”, a cerut el. După care a dat citire unui raport al Curții de Conturi, efectuat în perioada ianuarie 2012-31 decembrie 2012 care relevă grave erori de management, dar care, nu i se pot imputa, în întregime actualei conduceri, care a fost numită în noiembrie 2012. Sebastian Geantă a insistat, însă să sublinieze că, în 2013 datoriile societății au crescut de la 1,5 milioane de lei la 8,5 milioane, că depășirea de buget a fost de 190% și că în 2012 s-au acordat, cu ocazia sărbătorilor de iarnă tichete cadou în valoare de 35.400 de lei. Vicepreședintele CJI, însă, nu a vrut să ia în considerare argumentele lui Marian Petrache, care a încercat să-i explice că raportul Curții de Conturi a fost efectuat în perioada amintită mai sus, societatea generează penalități de 77.000 de lei pe lună, că, în momentul de față, nu managementul este problema ci scoaterea din faliment a companiei, tocmai pentru a opri aceste pierderi generate de penalități. 

Cum e să vrei să nu vrei

În discuție a intervenit și prefectul județului Speranța Cliseru, care l-a întrebat pe juristul Societății Apă și Canal, Marius Băicoianu, despre demersurile necesare pentru recuperarea datoriilor de la consumator. Totodată, i-a cerut acestuia prezentarea unui plan de măsuri pentru eliminarea pierderilor și creșterea veniturilor. La rândul său, consilierul Alexandra Mărgărit i-a reproșat lui Băicoianu faptul că Societatea Apă și Canal trimite facturi locuitorilor din Balotești, care nici măcar nu sunt branșați la rețelele de apă și canal. În mijlocul unui vacarm general, Marian Petrache a intervenit pentru a restabili ordinea. „Domnilor consilieri, trebuie să înțelegeți că acum problema noastră nu este managementul. Dacă sunteți nemulțumiți, putem schimba conducerea ulterior. Noi trebuie să scoatem, mai întâi, societatea din faliment, apoi putem discuta. Fiecare zi care trece aduce după sine creșterea penalităților. Trebuie să vă hotărâți ce facem”, le-a spus președintele CJI.

În ciuda acestor explicații, consilierii majorității au insistat că ei trebuie să discute cu directorul companiei de apă și canal, care să-i lămurească despre cum stau lucrurile și care să le prezinte un plan de redresare a situației. Ca atare, a fost luată hotărârea ca această întâlnire să aibă loc joi, 17 octombrie, pentru lămurirea deplină a consilierilor reticenți la propunerea de mărire de capital.