Conducere nouă la ISU ”Dealul Spirii”
Pe 23 februarie a avut loc, la sediul Prefecturii Ilfov, reuniunea lunară a Colegiului Prefectural, care a avut pe Ordinea de zi, analiza activității desfășurate de ISU Ilfov, în anul 2015, dar și a activității și rezultatelor obținute de Inspectoratul de Jandarmi Județean Ilfov, de asemenea, pe anul trecut.
La două zile, după prezentarea analizei activității ISU Ilfov, în fața Colegiului Prefectural Ilfov, de către locotenent-colonel Sorin-Alexandru Zamfir, la sediul ISU ”Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov era făcută cunoscută noua conducere a unităţii: colonel Flaviu-Dorel Chiscop, locotenent-colonel Claudiu-Florentin Zamfir și colonel Sorin-Alexandru Zară, împuterniciți, pentru șase luni, să îndeplinească atribuţiile inspectorului şef, prim-adjunctului şi adjunctului din cadrul ISU București-Ilfov.
ISU ”Dealul Spirii” Bucureşti – Ilfov s-a înfiinţat pe 7 ianuarie 2015, prin reorganizarea ISU „Dealul Spirii“ Bucureşti şi a ISU „Codrii Vlăsiei“ Ilfov. Referindu-ne, în continuare, la intervențiile în situații de urgență, strict de la nivelul Ilfovului, în cursul anului trecut, acestea au fost de 10.456 (adică o medie de 29 de intervenţii/zi), iar dintre acestea – 8.213 au fost înregistrate la subunităţile care au aparţinut, până în 2015, ISU „Codrii Vlăsiei“. Comparativ cu 2014, în 2015 numărul acțiunilor la care au fost solicitate subunităţile ISU B-IF, în Ilfov, au scăzut cu aproximativ 3%, dar au crescut, totuși, față de anii precedenți.
Intervenții prompte
Durata medie a intervenţiilor la incendii a fost de 1:16:35 min., iar durata medie a deplasărilor, de 12:47 min (analiză pe grupuri de intervenţie). Durata medie a intervenţiilor SMURD a fost de 49:27 min., iar durata medie a deplasărilor SMURD 11:14 min. Durata medie de deplasare la solicitare în situaţii de urgenţă, fără intervenţiile SMURD, pentru subunităţile ISU B-IF, din Ilfov, a fost de 11:10 min. – în urban şi 13:33 min. – în rural. Au fost salvate 44 de persoane și asistate – 6.500, 95 de animale și 15 păsări și bunuri în valoare de aproape 11 milioane de lei.
SMURD a intervenit în Ilfov, anul trecut, de aproape 9.000 de ori (în medie, de 24 de ori/zi). Din acestea, 7.116 intervenţii au fost ale echipajelor SMURD aflate în Ilfov (în medie 20/zi).
Un incendiu pe zi
La nivelul Inspectoratului, în 2015, în Ilfov s-au înregistrat 291 incendii (în medie 1/zi). Dintre acestea, la 179 au acţionat subunităţile care au aparţinut ISU IF (în medie un incendiu la două zile). Au fost salvate din foc 7 persoane şi protejate bunuri în valoare de peste 9.933.080 lei.
Cele mai multe incendii s-au produs, anul trecut, în Voluntari (33), apoi în Pantelimon (19) și Buftea (14). Timpul mediu de deplasare la incendii a fost de 12:24 min. Cele mai multe incendii s-au produs din cauza instalaţiilor electrice defecte sau improvizate și fumatului.
Numărul incendiilor produse la locuinţe, în 2015, a fost de 172 incendii (în creștere față de 2014 cu 149,28%). Apoi, 236 de intervenţii au fost pentru stingerea incendiilor de vegetaţie şi altele, iar 95 de intervenţii au constat în asigurarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la accidente de circulaţie şi pe timpul desfăşurării unor evenimente publice, protecţia mediului, salvări animale etc.
După numărul de forţe şi mijloace mobilizate la locul intervenţiei, cele mai reprezentative evenimente, în 2015, au fost – în februarie – incendiul de la o hală de depozitare, de pe Şos. de Centură, Pantelimon, în iunie – accident rutier produs la intersecția Şos. de Centură cu Str. Splaiul Unirii și, tot în iunie, accidentul nautic de pe Lacul Snagov.
Cine îngreunează intervențiile ISU?
Cauzele care au creat disfuncţionaliţăţi pe timpul intervenţiilor echipajelor au fost legate de traficul foarte intens, impractibilitatea unor căi de acces, parcarea unor autoturisme particulare în locuri nepermise sau lucrările care se fac la partea carosabilă. Apoi, faptul că, unii factori de decizie din anumite obiective au manifestat reticenţă faţă de intervenţia pompierilor militari, considerând că se pot descurca şi cu forţele proprii sau, și, cantitatea mică de substanţe de stingere existentă în unele obiective. Lipsa în majoritatea obiectivelor mari a instalaţiilor speciale de stins incendii, precum şi a instalaţiilor de ventilare sau lipsa în principalele cartiere şi pe principalele bulevarde a hidranţilor, parcarea autoturismelor deasupra gurilor de hidranţi sau acoperirea lor cu asfalt. Iar acolo unde hidranții există, presiunea necesară alimentării autospecialelor pompierilor nu este corespunzătoare.
Jandarmii, la datorie!
Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Ilfov ”Lascăr Catargiu” și-a prezentat rezultatele pe 2015, în cea de-a doua parte a Colegiului Prefectural. Nu vom detalia acum foarte multe cifre, deoarece aceste date au fost prezentate deja într-unul din numerele trecute ale Jurnalului de Ilfov. Dar, e bine să rețineți faptul că, evoluţia pe un trend ascendent a indicatorilor socio-economici și demografici de la nivelul judeţului, dispunerea geografică, diversitatea rețelei de comunicații, numărul ridicat de imigranți care locuiesc permanent sau temporar sau își desfășoară activitatea în Ilfov (dintre care se detașează comunitățile chineză și arabă), diversitatea obiectivelor strategice și de importanță pentru securitatea națională, activitatea statului și economie, aflate pe teritoriul județului, fac din Ilfov un areal cu o situație operativă strict particulară la nivel național, aceasta influențând direct activitatea IJJ Ilfov, atât sub aspectul dinamicii, cât și al complexității.
Și, nu în ultimul rând, situaţia operativă la nivelul judeţului este influenţată de diversificarea activităţii infracţionale, ”profesionalizarea și înalta calificare” a infractorilor, mobilitatea sporită și posibilitaţile multiple de comunicare oferite infractorilor, repatrierea anumitor grupuri infracţionale și caracterul transfrontalier al infracţionalităţii, creșterea caracterului organizat al activităţii infracţionale sau de dezvoltarea criminalităţii cibernetice.
Schimbare la Poliție
Comisarul-șef de poliție Aurelian Ciocîrlan a fost împuternicit să exercite funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, până la încetarea situației care a determinat vacantarea postului. Potrivit IGPR, comisarul-șef de poliție Ion-Orațiu Rușeanu, cel care a condus Poliția ilfoveană, a fost împuternicit să exercite, cu caracter temporar, pe o perioadă de 6 luni, funcția de director al Direcției de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.