Cum epidemia de COVID-19 este în plină desfăşurare, cu mii de cazuri noi în fiecare zi, cu toţii avem nevoie de o imunitate cât mai bună  pentru a trece cu bine de noul val. În acest sens, în perioada următoare, imunizarea împotriva COVID-19 se va putea efectua simultan cu celelalte tipuri de vaccinuri care sunt incluse în programul naţional în domeniu sau pentru grupele populaţionale la risc, cum ar fi cel antigripal. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 567, ediția print

Informarea vine chiar din partea dr. Valeriu Gheor­ghiţă, şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2,  într-o conferinţă de presă care a avut loc recent, la Palatul Victoria. „Cine doreşte să se vaccineze antigripal poate să beneficieze, de pildă, la medicul de familie şi de vaccinare COVID-19, pentru că se pot face simultan sau la orice alt interval de timp faţă de doza de vaccin COVID-19 sau invers. Deci nu există limitări din acest punct de vedere şi sunt recomandări foarte clare ale Centrului de Control al Bolilor din SUA“, a spus dr. Valeriu Gheorghiţă. Potrivit medicului militar, la momentul actual, Agenţia Europeană a Medicamentului evaluează datele ştiinţifice care au fost depuse de compania BioNTech Pfizer şi urmează să analizeze şi datele de la compania Moderna.

A treia doză de vaccin anti-COVID, autorizată din octombrie 

„Foarte probabil că în prima săptămână a lunii octombrie se va emite autorizarea pentru cea de-a treia doză. (…) Ne aşteptăm fie ca această autorizare să se dea acum concomitent pentru cele două indicaţii, adică doza adiţională sau doză de rapel sau să se dea iniţial pentru doza adiţională şi ulterior pentru doza de rapel. În concret, dacă vom avea această decizie, practic, în luna octombrie vom putea demara activitatea de administrarea a dozei a treia, fie că vorbim de o doză adiţională, fie că vorbim de rapel“, a mai explicat preşedintele CNCAV.

Categoriile persoanelor la risc 

Pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID există două recomandări pentru persoanele cu status imun precar sau pentru cele pentru care au trecut cel puţin şase luni de la schema iniţială de imunizare. „Oamenii trebuie să înţeleagă foarte bine ce înseamnă doza a treia şi anume sunt două recomandări. Pe de o parte, administrarea unei doze suplimentare, a unei doze adiţionale de vaccin ­COVID-19 pe bază de ARN mesager care să fie administrat la un interval apropiat de doza a doua sau prospectiv (…) la persoanele cu status imun precar şi aici vorbim de persoane care sunt post-transplant, persoanele care sunt cu terapie oncologică activă, persoanele care sunt cu alte afecţiuni, cu imunodeficienţe primare, imunodeficienţe dobândite, cum este infecţia HIV netratată sau în stadii avansate, în stadii de SIDA, imunosenescenţă – adică persoanele în vârstă, persoanele de peste 65 de ani, în mod deosebit cei care sunt rezidenţi în centrele sociale, în căminele de vârstnici, de asemenea pacienţii care fac terapii imunosupresoare, terapii biologice sau cortizonice cu doze mari şi pe durată prelungită de timp“, a adăugat dr. Valeriu Gheorghiță. De asemenea, cea de-a doua recomandare privind administrarea unei doze de rapel la cel puţin şase luni de la schema iniţială de vaccinare vizează, în principiu, pe lângă categoriile populaţionale la risc şi restul populaţiei imunizate. In opinia medicului, teoretic, persoanele care au istoric de trecere prin boală şi au şi schema de vaccinare anti-COVID completă nu au nevoie de această doză de rapel având în vedere că nivelul anticorpilor este mult mai crescut.