Primarul Marian Oancea, preocupat de prevenirea gripei

Toate unitățile de învățământ din comuna Snagov au fost supuse unei operațiuni de dezinfecție, care a fost efectuată în timpul vacanței intersemestriale, cu scopul de a preveni răspândirea gripei, având în vedere caracterul epidemic al acestei afecțiuni la nivel național, ne-a anunțat primarul comunei, Marian Oancea.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 439

”Am profitat de vacanța intersemetrială pentru a desfășura acțiunea de dezinfecție, deratizare și dezinfecție, la nivelul tuturor uni­tăților de învățământ din comună. În comuna Snagov nu s-a înregistrat niciun caz de gripă, dar dorim să reușim să menținem această stare și, în același timp, să ne ferim copiii de orice fel de afecțiuni ce pot fi transmise, cu o mai mare ușurință, în comunități, cum se întâmplă la școală. Acțiunea de dezinsecție, deratizare și dezinfecție (DDD) s-a desfășurat cu ajutorul unei societăți la care Primăria Comunei Snagov este acționar, conform asocierii cu Primăria Capitalei. În cadrul acțiunii de pregătire a școlilor pentru noul semestru, s-a urmărit nu doar prevenirea gripei, ci și a tot ceea ce înseamnă afecțiuni ce pot fi prevenite prin DDD. Au fost suspuse dezinsecției unitățile de învățământ din Tâncăbești, Ciofliceni, cu grădinița și spațiul pentru clasele a XI-a și a XII-a, la Ghermănești s-a acționat în  grădinița cu program prelungit și școala din localitate, iar în Snagov, s-a intervenit la școala cu clasele I-VIII, cât și la liceu. În momentul în care s-a declarat la nivel național epidemie, am convocat comisia de situații de urgență, iar toți medicii din comună și membrii din comisie am luat măsurile necesare pentru a preveni și a interveni în timpul acestei epidemii”, ne-a declarat primarul Marian Oancea. Preocupat de sănătatea cetățenilor săi, edilul a solicitat personalului medical din unitățile de învățământ, cu sprijinul medicilor din dispensare, să intensifice, în această perioadă, triajul epidemiologic, iar pe părinții îi sfătuiește să nu își ducă copiii la școală, dacă micuții prezintă simptome specifice virozelor sau gripei.

Reamintim că prima ședință a Colegiului Prefectural din acest an a avut pe Ordinea de zi și informarea privind situația cazurilor de îmbolnăviri cu gripă în unitățile de învățământ preuniversitar din județ. Dr. Dănuț Crăciun, director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Ilfov, a făcut referire la adresa transmisă Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Ilfov privind măsurile ce trebuie luate în vederea limitării cazurilor de îmbolnăvire. Pentru că, la momentul în care a avut loc Colegiul Prefectural (31 ianuarie 2019) elevii erau încă la școală, acestea vizau triajul epidemiologic zilnic în toate colectivitățile de copii și asigurarea normelor de igienă personală atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi sau preșcolari.

Autoritățile rămân în alertă

Potrivit DSP Ilfov, până la data Colegiului Prefectural, în județ erau raportate și confirmate 21 de cazuri de gripă și, pentru că trei dintre acestea au apărut în aceeași clasă, la Școala generală nr. 1 Brănești, s-a recomandat suspendarea activității școlare în unitatea școlară.

De altfel, la finalul ședinței Colegiului Prefectural, subprefectul județului, Laurenția Georgeta Tortora, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Ilfov, organism în cadrul căruia s-a adoptat hotărârea potrivit căreia ”la nivelul unităților de învățământ preuniversitar din Ilfov se pot lua măsuri de suspendare temporară a procesului de învățământ pentru o perioadă stabilită de Direcția de Sănătate Publică Ilfov, dar nu mai mult de 5 (cinci) zile lucrătoare, dacă:

➲există focare de infecții respiratorii acute/gripă cu minimum 3 cazuri/clasă;

➲rata de absenteism de peste 20% din efectivul unității de învățământ, datorată in­fec­țiilor respiratorii acute/gripă, durează 3 (trei) zile consecutive”.

Ca măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor în cazul infecțiilor respiratorii și în cazul gripei în unitățile de învățământ preșcolar – valabile, evident, și după vacanța semestrială – s-a stabilit realizarea triajului epidemiologic zilnic, de către cadre medicale acolo unde există (în Ilfov, doar 14 localități au cabinet medical școlar, unde activitatea este asigurată de o asistentă medicală!) sau de către cadre didactice; asigurarea normelor de igienă personală atât pentru personalul didactic, cât și pentru elevi și preșcolari; efectuarea de dezinfecții, prin firme autorizate, în toate unitățile de învățământ, în perioada vacanței; prezentarea avizului epidemiologic la revenirea în colectivitate.

Autoritățile publice locale vor fi informate cu privire la situația cazurilor de infecții respiratorii/gripă la nivelul județului în vederea acordării sprijinului, pe partea de dezinfecție și/sau asigurarea de material igienico-sanitar unităților de învățământ de pe raza localității.

”Răspândirea gripei în unitățile școlare va fi mult mai bine gestionată dacă între cadrele didactice și părinți există o comunicare onestă și fiecare își înțelege și exercită rolul. Școala trebuie să asigure un triaj corespunzător și să semnaleze către părinți apariția cazurilor suspecte de gripă. În cazul în care acestea se confirmă, este necesară informarea tuturor părinților ai căror copii au fost expuși contactului cu bolnavul. (…) Este necesar ca părinții să fie conștienți că un copil bolnav trebuie ținut acasă! Primul motiv este acela de a nu-i îmbolnăvi și pe colegii săi și, apoi, un copil cu gripă este expus riscului de suprainfecție, care îi poate complica și mai mult starea de sănătate. Un copil care nu se simte bine la școală este puțin probabil să fie apt să asimileze cunoștințe noi și să participe cu adevărat la ore”, a explicat dr. Crăciun.

Recomandările făcute populației de Ministerului Sănătății pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal

➲Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;

➲Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

➲Respectarea etichetei măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);

➲Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

➲Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;

➲Continuarea vaccinării antigripale.