Toamna a venit nu numai cu temperaturi mult mai scăzute, ci și cu posibilitatea de a contacta anumiți viruși care ne dau amețeli, dureri de cap, de oase, dureri musculare și articulare, tuse, nas înfundat și febră. Ca să fie pregătit să lupte cu gripa sau răceala, sistemul nostru imunitar trebuie să fie vitaminizat suficient. Iată care sunt vitaminele de care avem nevoie în această perioadă a anului!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 422, ediția print

Vitamina A – menține sănătatea ochilor

Este cea care ajută ochii să se adapteze cât mai bine la nivelul redus de lumină din zilele reci și întunecoase. Aceasta ne asigură văzul sănătos, dar este esențială și pentru creșterea rezistenței organismului la infecțiile respiratorii. Peștele, găl­be­nușul de ou, laptele, morcovii, roșiile și fructele verzi conțin și ele cantități importante de vitamina A.

Vitaminele B – reduc nivelul de stres

Depresia și anxietatea sunt probleme frecvente în sezonul rece. Buna funcționare a sistemului nervos este asigurată de complexul de vitamine B. Carnea de vită, fructele de mare, ouăle și brânza sunt surse importante de vitamine B.

Vitamina C – ne ajută să scăpăm mai repede de răceală

Unul dintre cele mai bune remedii ieftine și la îndemână pentru gripă și răceală îl constituie vitamina C. Cel mai cunoscut beneficiu al acestei vitamine esențiale pentru organism este contribuția la funcționarea normală a sistemului imunitar. Suplimentele de vitamină C ameliorează și reduc durata de manifestare a simptomelor. Potrivit studiilor, o doză de până la opt grame administrată zilnic scurtează perioada de boală cu circa trei-patru zile. Citricele (lămâi, portocale, lime, ­grapefruit, pomelo), ardeiul, roșiile, pătrunjelul, cartofii, varza și conopida sunt doar câteva surse naturale de vitamina C.

Vitamina D – ne întărește oasele și mușchii 

Corpul nu poate sintetiza singur această vitamină importantă. De aceea, în această perioadă a anului, mai mult decât oricând, aportul necesar îl obținem din suplimente alimentare. Cele mai recente cercetări realizate de oamenii de știință certifică faptul că, atunci când organismul primește suficientă vitamina D, se îmbunătătește imunitatea și se obține o protecție mai bună împotriva gripei și răcelii. Vitamina D are un rol important în lupta împotriva infecțiilor căilor respiratorii. Ajută la fixarea calciului în oase, la menținerea concentrației normale de calciu în sânge și contribuie la menținerea funcției normale a sistemului muscular. De asemenea, aceasta este vitală în sarcină și la copii, contribuind la mineralizarea normală a oaselor și dinților, prevenind rahitismul. Lactatele, merele, nucile, cerealele, ficatul de vită, gălbenușul de ou, macroul, sardinele și somonul conțin Vitamina D.

Vitamina E – ne protejează inima

Se știe că frigul crește riscul de infarct miocardic. Temperaturile scăzute fac ca vasele de sânge să se contracte, îngreunând astfel capacitatea inimii de a pompa sânge în corp. Frigul crește, de asemenea, vâscozitatea sângelui, iar ritmul cardiac devine mai rapid. Vitamina E are un rol important în protecția inimii. Aceasta acționează ca un antioxidant, apărând membranele celulare de boli, inclusiv de cele cardiovasculare. Ardeiul gras, roșiile, afinele, semințele de floarea soarelui, varza și spanacul au în compoziția chimică vitamina E.