După întâlnirea cu premierul Dacian Cioloș, de la Vila Lac 1, președintele Mișcării Populare, Traian Băsescu a declarat că el vede două variante prin care ar putea fi modificată legislația electorală, în sensul revenirii la alegeri locale în două tururi de scrutin.

 

Una dintre variante presupune ca Guvernul să-și asume răspunderea pentru această modificare. Cealaltă variantă, în viziunea fostului președinte al României, ar consta într-o inițiativă legislativă din partea PNL. Ambele variante s-ar bucura de sprijinul formațiunii politice pe care o conduce. „Am considerat că sunt două variante: asumarea răspunderii de către Guvern, dar este un act profund de voință a Guvernului, fiind mult mai democratică decât OUG. (…) Asumarea răspunderii nu are vicii de genul OUG. Noi am sugerat, dacă se adoptă această variantă, atunci reforma electorală trebuie dusă până la capăt: alegerea primarilor în două tururi, președinții de consilii județene în două tururi și Parlament cu 300 de parlamentari”, a spus Băsescu.

 

Două tururi, dar nu așa cum dorește PNL

Potrivit liderului MP, cea de-a doua variantă este ca aceia care au propus alegerea primarilor în două tururi să promoveze această inițiativă în Parlament, iar Mișcarea Populară o va semna. „Dacă asumarea răspunderii nu va fi o acțiune pe care Guvernul Cioloș să vrea să o facă, există varianta ca cei care au propus alegerea primarilor în două tururi să o promoveze prin Parlament, adică inițiativă legislativă, pentru care noi vom semna”, a completat Băsescu. El a subliniat că sunt necesare alegeri locale în două tururi de scrutin, dar nu așa cum își dorește PNL. „Sunt necesare alegeri în două tururi, numai că nu așa cum le vede PNL-ul. Trebuie să fie două tururi și la primari și la președinții de consilii județene. Aduceți-vă aminte înainte de a se introduce votul uninominal la președinții de consilii județene ce târguieli erau prin toate județele legat de votul pentru funcția de președinte al CJ”, a declarat Băsescu.

 

Nu ar fi probleme logistice

Traian Băsescu vede foarte posibilă realizarea alegerilor în două tururi la localele din luna iunie, întrucât „nu ridică probleme logistice deosebite”. El a afirmat, totodată, că MP este de acord cu afirmația premierului că nu este democratic să modifici legi electorale prin ordonanță de urgență.

 

 „Probabil că Guvernul Cioloș va adopta o soluție. Dacă vreți, părerea mea este că va ­adopta soluția care îl ține departe de o implicare consistentă, adică va spune: cei care vreți, promovați legea prin Parlament”, a explicat președintele MP. Despre faptul că, în varianta unei asumări de către Executiv a modificării legislației electorale, Cabinetul Cioloș s-ar putea confrunta cu o moțiune de cenzură, Băsescu a spus: „Aici discutăm dacă suntem de bună credință sau nu”. „Nu cred că un Guvern poate fi picat printr-o moțiune de cenzură pentru că a introdus norme democratice. Până la urmă, democrația este despre 50% plus 1”, a punctat președintele MP.