În actuala componență a Consiliului Județean Ilfov, George Georgescu face parte din Comisia de buget, finanțe, bănci, prognoze și studii economice. Numele consilierului județean George Georgescu nu este necunoscut în politica ilfoveană, însă nu politica a fost motivul pentru a-i face o vizită, ci…o pasiune. De fapt, mai multe.

Foto și text: Cristina Bunea

Ce este energia verde?

„Energie verde” este un termen care se referă la surse de energie regenerabilă și nepoluantă. Electricitatea generată din surse regenerabile devine din ce în mai disponibilă. Mai mult, când energia verde poate să vină în ajutorul consumatorului prin reducerea facturilor pentru diferite utilități (apă, încălzire) și printr-un timp de amortizare scurt în cazul sistemelor de încălzire a apei menajere, instalarea unor panouri solare devine o investiție extrem de rentabilă în cazul consumatorilor casnici, a hotelurilor, spitalelor etc.

Dintre sursele regenerabile de energie fac parte: energia eoliană (a vântului); energia solară; energia apei ; energia hidraulică – energia apelor curgătoare, energia mareelor – energia flux/refluxului mărilor și oceanelor, energie potențială osmotică; energia geotermică, energie câștigată din căldura de adâncime a Pământului; energie de biomasă: biodiesel, bioetanol, biogaz. Ei bine, George Georgescu, absolvent al Facultății de Fizică, este pasionat de energia verde, de plante și animale, de fluturi și tot ceea ce înseamnă natură în care mâna omului să intervină cât mai puțin pentru a o supune.

La Balotești, pe urmele Marthei Bibescu

Terenul pe care îl cultivă cu diverse plante George Georgescu la Balotești a aparținut Marthei Bibescu. “A fost un parc dendrologic în zonă care i-a aparținut Marthei Bibescu. Din parcul mare au rămas trei arbori: un stejar și doi frasini, aici în dreapta imediat. Frasinii, datorită vântului care împrăștie semințele, s-au tot înmulțit. Dacă nu deranjezi să dai cu sapa, te trezești peste tot cu ei. Inclusiv cu animale: dihor, vulpe etc. Bizamii sunt o specie de nutrie de apă și ei își fac cuibul în mal ca să stea iarna. Cei care au betonat malul apei au alungat implicit și animalele de apă. Mai vin și lebede aici, pe Cociovaliștea. Terenul unde v-am invitat este moștenire de familie, primit după 1996. Eu sunt născut în Balotești, puțin mai încolo, pe deal este casa părintească, acum. Însă, locuiesc la Buftea, dar vin aici, la grădină, cât pot de des”, povestește George Georgescu.

 

Puțină minte…

Cei 2.300 mp ai terenului din Balotești au o parte tehnologică foarte atractivă pentru aceia dintre cititori care se pricep să meșterească, astfel că, din mijlocul florilor, răsar două turbine de vânt. Explică proprietarul: “Cele două turbine sunt puse pe stâlpi cu Loganul pe care îl vedeți, au un mecanism, o pârghie și așa se ridică. Una este săltată la 18 m și cealaltă la 14 m. Eu le‑am făcut aici, deși nu prea e zonă de vânt. Iarna, în special¨, se compensează cu panourile solare. Când e soare, scoți apă datorită turbinelor de vânt într‑o cantitate impresionantă și udarea grădinii nu este o problemă. Care este ideea unei astfel de curți orientată spre energia verde? Să nu bagi foarte mulți bani, căci investiția se amortizează în 50 de ani. Așa faci și tu bricolajul tău și ai și o satisfacție. Mai am încă vreo 4 pompe, pe care nu le-am pus. Pompele de apă sunt luate pe bani foarte puțini, de la oamenii care le aruncau, își făceau curat. Și acum se fabrică la ElectroArgeș, dar costă 200 lei. Eu am dat 50 de lei. Cum funcționează? Eu nu am o baterie în care să acumulez energia. Sistemul meu este direct panouri solare – pompe. Deși pompele sunt făcute pentru curent alternativ sunt băgate la 220V, panourile îmi dau curent continuu, însă pompele funcționează. Și asta te ajută să ai un sistem de irigare ieftin: puțină minte, panourile solare, o pompă ieftină și‑ți faci o chestie foarte interesantă.”

3.000 de butași

Însă, ceea ce atrage privirile în curtea lui George Georgescu sunt trandafirii, nu mulți, doar 3.000 de butași. Pasiune veche, moștenită din familie, după cum povestește George Georgescu: „Trandafiri aveam de mic, acasă, și bunicul și tata au avut drag de trandafiri. Mai este un butaș în curtea părintească, vechi de 70 de ani. Când eram student, vindeam trandafiri în piață, la Dorobanți. O pasiune pe care o ai la o anumită vârstă nu poate fi uitată. Am reluat-o prin anii 2000. Am cumpărat trandafiri de la o pepinieră a unui francez de la Ghimpați. I-am avut puși pe la Vidra, au cam dispărut, motiv pentru care i‑am adus aici. Înainte, toată porțiunea asta de 2.300 mp era toată numai gazon. Am mai pus azi trei trandafiri, mâine zece, am adăugat și de dulceață și, ușor-ușor, au ajuns la o cifră impresionantă. Ei, mai dau din ei, mai pun alții. Dacă te pui la mintea trandafirilor, se fac înalți de 1m – 1,20 m. I-am făcut într-un an așa și nu era diferență între ai mei și cei olandezi. Dar asta înseamnă să stai de ei, să-i plivești, să-i stropești, să nu aibă buruieni, să le dai îngrășăminte foliare din 3 în 3 zile. Am fost foarte precaut la trandafirii de dulceață, nu am făcut încă dulceață, folosesc petalele uscate, pentru ceai. Trandafirul de dulceață trebuie cules dimineață înainte să-l bată soarele, altfel își pierde din calități, se evaporă uleiurile volatile. Puțină lume știe: trandafirii, de fapt, sunt și plante medicinale. Uscătorul solar pe care îl vedeți este confecționat rudimentar, din lemn, câteva cutii goale de bere, niște ventilatoare recuperate de la computere scoase din uz și câteva rafturi. Chestia interesantă este că nu urcă foarte mult temperatura în interior, așa că până în 40 de grade câte se fac sunt perfecte pentru uscare.”

 

Când pasiunea îți dă ghes…

Să ai ca pasiune natura, în scopuri pașnice, spune multe despre bogăția interioară a unei persoane. Să te folosești de natură fără s-o distrugi, ci s-o faci parteneră, este semn de înțelepciune. Și, știm doar cum se poate răzbuna natura în cazuri contrare. Orice pasiune e frumoasă și de respectat, cu atât mai mult cu cât nu faci rău nimănui. Pasiunea te încarcă cu idei noi și-ți ia de pe umeri o săptămână de muncă. Curaj, oricine poate avea grădina lui secretă.