Ședința Consiliului Județean Ilfov
⬤ Repartizarea cotei de 6% din impozitul pe venit, către bugetele locale ⬤ ”E gratis să faci bine”, o nouă campanie care vine în sprijinul animalelor: sterilizări și deparazitări gratuite
⬤ Procedură inovativă, UNICĂ la nivel național, pentru depistarea leziunilor precanceroase, în doar 1 minut și 20 de secunde – 100 de femei din Ilfov pot beneficia, lunar, de investigație!
În cadrul celei mai recente ședințe ordinare a Consiliului Județean Ilfov, care a avut loc și a fost transmisă publicului online, pe 26 ianuarie 2022, a fost adoptat proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a cotei de 6% din impozitul pe venit, în sumă de 32.994.000 lei pentru anul 2022.
Astfel, potrivit documentului, comunele au primit (cu excepția localităților Berceni, Brănești, Ciorogârla, Clinceni, Corbeanca, Dragomirești, Glina, Jilava, Mogoșoaia și Ștefănești – carora nu le-au fost repartizate bani), în total, 30.494.000 de lei, iar orașele (cu excepția a 5 UAT – Bragadiru, Buftea, Măgurele, Otopeni și Voluntari) au primit 2,5 milioane de lei. Banii au fost repartizați astfel: câte 500.000 de lei – Afumați, Dobroești și Pantelimon; 800.000 de lei – Balotești și Domnești; 1 milion de lei – 1 Decembrie, Dascălu, Dărăști, Vidra, Chitila și Popești-Leordeni; 1,5 milioane de lei – Tunari; 1, 6 milioane de lei – Copăceni și Grădiștea; 1,7 milioane de lei – Cornetu și Snagov; 1,8 milioane de lei – Ciolpani și Petrăchioaia; 2 milioane de lei – Cernica, Găneasa, Gruiu, Nuci și Moara Vlăsiei și 2.194.000 lei s-au repartizat comunei Periș.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 585, ediția print
”E gratis să faci bine!”
Proiectul de hotărâre privind încheierea unui protocol de cooperare între județul Ilfov, reprezentat de Consiliul Județean – cu unele unități administrativ-teritoriale din județ și unele asociații non-guvernamentale, în vederea realizării proiectului ”E gratis să faci bine” a fost votat de toți consilierii județeni.
Este vorba despre parteneriatele CJI cu UAT Petrăchioaia și SC Center Hope SRL și cu UAT Măgurele și Asociația Animal Society, în vederea organizării unor campanii gratuite de sterilizare și deparazitare a câinilor și pisicilor cu deținător, de pe raza celor două localități, dar și identificarea și înregistrarea câinilor cu deținător în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS).
Astfel,potrivit reprezentanților Departamentului Protecția animalelor din cadrul CJI, pe 1 și 2 februarie, campania se derulează în Petrăchioaia, cu sprijinul medicului veterinar Aurelian Ștefan și echipei sale de la Spitalul veterinar ”Center of Hope” (cu punct de lucru în Str. Teiului nr. 1, Piteasca, com. Găneasa). Programările s-au făcut telefonic, cu precizarea că, de această dată, ”beneficiare” sunt animăluțele de rasă comună ale locuitorilor comunei Petrăchioaia. Pentru că, trebuie reamintit că, potrivit legii, sterilizarea câinilor de rasă comună este obligatorie!
În Măgurele, Asociația Animal Society vine în sprijinul comunității, în cadrul campaniei ”E gratis să faci bine”, timp de aproape o săptămână, între 21-25 februarie a.c.
Datorie eșalonată la plată
S-a aprobat încheierea unei convenții între județul Ilfov, respectiv CJI, și Gruiu, respectiv Consiliul Local Gruiu, pentru eșalonarea plății unui debit datorat. Este vorba de 1.216.746,67 lei, bani pe care comuna Gruiu se angajează să-i achite în perioada 2022 – 2025, în patru tranșe egale anuale, până la data de 31 decembrie a fiecărui an, astfel: în 2022 – 304.187 lei, în 2023 – 304.187 lei, 2024 – 304.187 lei și în 2025 – 304.185,67 lei. Banii au fost alocați de CJI, comunei Gruiu, în iulie 2020, de la fondul de rezervă bugetară, cu titlul de împrumut, ”în vederea remedierii situației de extremă dificultate referitoare la imposibilitatea achitării facturilor restante pentru executarea lucrărilor la rețeaua de alimentare cu apă din comună” și trebuiau restituiți până la 31.12.2021.
Fără drept de preemțiune
Două proiecte de hotărâri supuse votului consilierilor județeni au vizat neexercitarea dreptului de preemțiune de către județul Ilfov – Consiliul Județean – asupra (1) unui imobil ce figurează în lista monumentelor istorice din comuna Snagov, sat Ciofliceni. Terenul este situat în comuna Snagov, sat Ciofliceni, Str. Ciofliceni nr. 261, în suprafață de 4.345 mp, tarla 10, parcelele 253, 254, 268, NC7080 (108046 dezmembrat în NC 112250 și NC 112251), întabulat în Cartea funciară nr. 108046 UAT Snagov, parte integrantă din <<Situl arheologic de la Ciofliceni – La cimitir>>, evidențiat în PUG-ul comunei Snagov.
Și (2) – asupra unui imobil aflat în zona ”Centru Istoric Dobroești”, ansamblu cu valoare locală de patrimoniu construit. În ambele cazuri, ”neexercitarea dreptului de preemțiune are termen de valabilitate pentru întregul an calendaristic 2022, inclusiv pentru situațiile în care monumental istoric este vândut de mai multe ori”.
”Sănătatea are prioritate în Ilfov!”, campanie pentru vârstnici
Proiectul ”Sănătatea are prioritate în Ilfov” este dedicat seniorilor, mulți dintre aceștia amânându-și vizitele la doctor, pentru că nu au cu ce să ajungă. Nu au mașină și, poate sănătatea nu le permite să aștepte prin stații ca să folosească autobuzele (mai ales în actualul context epidemiologic) sau nu au apropiați care să-i ducă la spital. În aceste cazuri, CJI pune la dispoziție vârstnicilor transport gratuit. Având în vedere că în momentul de față Spitalul Județean Ilfov este spital suport COVID-19, tratând exclusiv această boală, Spitalul de Obstetrică Ginecologie din Buftea poate prelua acești pacienți, însă proiectul se va extinde și pentru Spitalul Județean, când situația epidemiologică o va permite.
Concret, de la 1 februarie, ilfovenii de peste 65 de ani, care vor să beneficieze de transport gratuit către spitalul din Buftea, în vederea efectuării de investigații medicale decontate de casa de asigurări de sănătate, în baza trimiterii de la medicul specialist sau de familie, se pot programa, în intervalul 11.00-15.00, la numărul 0751.235.009. ”Îmi doresc să încurajăm prevenția și, totodată, să le fim aproape seniorilor ilfoveni și să îi sprijinim cu tot ceea ce se poate”, a declarat președintele CJI, Hubert Thuma.
Împotriva cancerului de col uterin, cu o procedură inovativă, unică în România
Spitalul de Obstetrică Ginecologie Buftea și CJI vor coopera pentru implementarea proiectului privind prevenția, depistarea precoce, diagnosticul și tratamentul precoce al cancerului de col uterin, proiect ce se adresează pacientelor cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani.
Spitalul din Buftea are contract cu CAS Ilfov pentru servicii privind depistarea și diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, servicii care se pot efectua în cadrul compartimentului spitalizare de zi, pentru pacientele asigurate. Însă, cu toate că Programul național de screening al cancerului de col uterin, derulat și în ambulatoriul acestei unități sanitare, a beneficiat de publicitate în rândul populației, din păcate, un număr foarte mic de paciente s-a adresat unității, pentru testare gratuită Babeș Papanicolau (mai puțin de 300 de paciente, începând cu anul 2017 și până în prezent!).
Mai mult, ca noutate, spitalul deține un aparat inovativ, non invaziv, UNIC în țară – LU VIVA, care folosește lumina albă pentru a detecta modificările biochimice din celule tumorale, depistând leziuneaprecanceroasă în doar 1 minut și 20 de secunde, afișând imediat rezultatul pe monitor. LU VIVA este un minilaborator, cu un spectru de unică folosință, iar procedura de scanare a colului se face în cabinetul de ginecologie, după negativarea infecțiilor genitale și în afara perioadei menstruației. LU VIVA depistează leziunile cervicale nu doar superficiale (ca în cazul Babeș Papanicolau, HPV sau colposcopiei), și mai ales leziunile profunde, care nu se văd cu ochiul liber. Ca o statistică, sunt depistate cu LU VIVA, cu 20% mai multe leziuni față de recoltarea HPV.
Cu această procedură, Spitalul din Buftea este pionier în depistarea/tratarea precoce a leziunilor cervicale, iar rezultatele scanărilor pot fi folosite în studii internaționale. În aceste condiții, conducerea unității dorește să obțină avizul Ministerului Sănătății, pentru procedură, iar de la următoarea contractare cu CAS Ilfov, aceasta să fie decontată. Până atunci, medicii de la Buftea își propun examinarea cu LU VIVA a 100 de paciente/lună, timp de 6 luni, solicitând sprijinul financiar al CJI pentru consumabile în cazul a 40 de paciente/lunar, păstrând, în paralel, angajamentul avizării procedurii, în acest timp, și continuarea ei, cu decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate.
Este important de știut că pot beneficia de această procedură femeile cu vârsta între 24 și 64 de ani, domiciliate în Ilfov, care nu au diagnostic confirmat de cancer de col uterin, prezintă examen Babeș Papanicolau/HPV modificat, recoltat în ultimii 2 ani, nu au infecții genitale (și nu au avut în ultimele 3 luni înaintea examinării), fără sângerări genitale și care nu sunt însărcinate!
Cifră de școlarizare
Un alt proiect de hotărâre adoptat a vizat rețeaua școlară de învățământ special din județul Ilfov, în anul școlar 2022-2023. Este vorba despre Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Periș, cu nivel primar și gimnazial, iar propunerea pentru anul școlar următor este de 114 preșcolari/elevi, repartizați în 16 clase.
Modificări de salarii și organigramă
Au mai fost aprobate proiectele de hotărâri (1) pentru modificarea și completarea Anexei 2 la HCJI 78/2017 privind aprobarea salariilor de bază aferente funcțiilor publice și contractuale din cadrul familiei ocupaționale ”Administrație”, din aparatul de specialitate al CJI, precum și din serviciile publice de interes județean subordonate acestuia și (2) privind completarea HCJI 64/2021 pentru aprobarea modificării Organigramei, Statului de funcții și a Regulamentului de Organizare și Funcționare al aparatului de specialitate din cadrul CJI, modificată prin HCJI 69/2021.
Preluare pentru modernizare
Consilierii județeni au aprobat preluarea, pe perioadă determinată, în administrarea CJI a unor sectoare de drum, aflate în domeniul public al comunei 1 Decembrie și administrarea Consiliului Local 1 Decembrie, pentru executarea lucrărilor de asfaltare. Este vorba despre Prelungirea Oituz, Str. I. L. Caragiale, Str. Gloriei, Prelungirea Prunilor, Str. Prunilor și Str. Câmpului.
Comuna Găneasa, mai sigură
S-a mai aprobat asocierea CJI cu UAT Găneasa – Consiliul Local Găneasa, în vederea realizării în comun a unui obiectiv de interes public. Este vorba despre ”Lucrări de extindere sistem de supraveghere cu circuit închis”, în valoare de 525.980 lei. CJI contribuie cu 90% din sumă, respectiv 473.382 lei, restul fiind asigurat de la bugetul local al comunei Găneasa. Scopul asocierii este ”îmbunătățirea condițiilor de viață prin sporirea gradului de siguranță a locuitorilor comunei Găneasa”.