Otopeni

Ediţia a doua a simpozionului “Iconari în Otopeni” a fost dedicată cinstirii Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi a fost organizată, ca de obicei, într-unul dintre cele mai roditoare  locuri ale culturii ilfovene, Centrul cultural “Ion Manu” din Otopeni. 

Un proiect mai mult decât sensibil şi important pentru istoria României, susţinut de Primăria Otopeni şi pus la cale de echipa alcătuită din Mădălina Mirea (curator eveniment), Ioana Bita Giulea (grafician), Andrei Jindiceanu (fotograf) şi Ioan Popa (iconar și organizator). Expoziția rămâne la Otopeni până în 20 decembrie.

14 ostenitori 

Ideea finală a celor adunaţi la Otopeni este proiectul Martyrion al arhitectei Ana Maria Goilav, mai exact o biserică ambulantă care să “povestească” lumii despre Sfinţii Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod, cu fiii săi, Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache. Şi pentru că această biserică ambu­lantă trebuie să fie lesne de demontat şi asamblat în altă parte, arhitecta a conceput pereţii din panouri pe care iconarii le-au însufleţit cu pricepere şi râvnă, în perioada 3-8 no­iembrie.  Aşadar, Bogdan Verdeş de la Galaţi a pictat icoana Sf. Ştefan Brâncoveanu şi, în frescă, medalionul Sf.Maria doamna; Camelia Munteanu din Bucureşti s-a ocupat de icoana Sf. Constantin Brâncoveanu și l-a pictat în frescă pe Sf. Nicodim de la Tismana; Camelia Popa din Otopeni a pictat icoana Sf. Matei Brâncoveanu; Cătălin Palamariu din București, a pictat în frescă 2 medalioane cu Sfinții Grigorie Dascălul și Gheorghe de la Cernica şi se va ocupa de ornamentele exterioare;  Cristian Bădălan  din Galați a pictat icoana Sf. Constantin fiul  și fresca cu medalionul Sf. Calinic de la Cernica; Cristina Răileanu din Cluj-Napoca a pictat icoana Sf. Radu Brâncoveanu;  Gabriel Giodea a venit de la Craiova pentru fresca  Iisus Hristos Pantocrator (a cărui schiţă de lucru este expusă şi ea); Marcel Furtuna din Iași a pictat în frescă pe Sf. Ianache Văcărescu și Sf. Dimitrie Basarabov;  Sorin George Nicolae din București s-a ocupat de icoana Maicii Domnului cu pruncul; Claudiu Opaina  din București s-a ocupat de mozaicul Sf. Mahrame, iar aurarul Bogdan Popa din Piscul Ilfovului este cel care va realiza candela. Proiectului Martyrion i s-au alăturat şi cei de peste Prut, adică din Transnistria, Vitalie Ciocoi pentru a realiza fresca cu medalionul Sf. Constantin cel Mare şi al Sf. Antim Ivireanul. Crucea din lemn, cu chipul Mântuitorului, a fost trudită în toate aceste zile de ieromonahul Savatie Baştovoi, de la Mânăstirea Noul Neamţ, din Transnistria.

O săptămână… 

…de muncă, de dimineaţă până seara, deşi unii, precum Claudiu Opaina, ar fi vrut să stea şi peste noapte în Centru ca să-şi pună una lângă alta micile bucăţi de mozaic. O săptămână care, spre final, s-a încheiat cu o masă rotundă şi, sâmbătă, cu vizionarea minunatului film al Iulianei Mateescu de­spre Arhimandritul Ioan, stareţul Mânăstirii Hurezi, între anii 1692-1726, căreia îi adresăm felicitări pentru reuşita filmului. Vernisarea expoziţiei i-a revenit arhitectei Ana Maria Goilav, iar săptămâna de trudă s-a încheiat cum, probabil, i-ar fi plăcut şi domnitorului Brâncoveanu, cu un concert de muzică bizantină susţinut de grupul de muzică psaltică «Stavropoleos», născut într-o altă vatră a spiritualităţii, Mâ­năstirea Stavropoleos, din inima Bucureştiului. Căci, nimic nu e întâmplător…