Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care a suspendat accesul pentru 4 luni refugiaţilor din Siria în SUA, interzicând de asemenea eliberarea de vize pentru cetăţenii sirieni şi ai altor 6 state majoritar musulmane – Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen, pentru 3 luni.

Ordinul executiv semnat de Trump li se aplică şi deţinătorilor de cărţi verzi, adică celor cărora li s-a acordat drept permanent de rezidenţă în SUA, cei care provin din cele 7 ţări vizate de Trump nemaiputând intra în SUA.

Alte măsuri incluse în ordin privesc o evaluare pe larg a informaţiilor cerute de la cetăţenii tuturor celorlalte state pentru acordarea de vize, revizuirea schemelor de vize între naţiuni, pentru asigurarea faptului că sunt „cu adevărat reciproce” faţă de cetăţenii SUA, dar şi suspendarea imediată a Programului Visa Interview Waiver (care vizează reînnoirea unor categorii de vize pentru străinii care au deja viză de SUA).

Măsurile semnate de Trump au intrat în vigoare imediat. Ordinul a stârnit deja controverse aprinse, Consiliul pentru Relaţii Americano-Islamice anunţând că va ataca în instanţă acest ordin, luni, pentru că i-ar discrimina pe musulmani pe baza credinţei, fapt ce contravine Constituţiei SUA.

Musulmanii care sunt stabiliţi deja legal în SUA, cu carte verde, şi care provin din ţările vizate de Trump au deja probleme în a stabili dacă mai pot ieşi din ţară şi reveni înapoi.