Nu mai scăpăm de iarnă! Temperaturile extrem de mici din aceste zile ne afectează grav sănătatea. De la banalele dureri de cap până la răceli, dureri de stomac și crize de reumatism. Iată ce medicamente nu trebuie să-ţi lipsească din casă în această perioadă!
Primul lucru pe care nu trebuie să-l uiţi este că, bolile cronice nu te scutesc de suferinţă in­diferent de ano­timp, iar terapia pen­tru ele tre­buie continuată. Toto­dată, chiar dacă fulgii de nea ce s-au așternut pe pământ te bucură, sub ei, pelicula de gheaţă nu te iartă. O eventuală alunecare pe gheaţă îţi poate aduce o contuzie craniană gravă sau o fractură la nivelul membrelor supe­rioare ori inferioare.

Algocalminul potolește răceala
Primele medicamen­te care nu trebuie să-ţi lipsească din trusa de iarnă sunt analgezicele. Algocalminul, antinevralgicul și pa­racetamolul sunt indispensabile în tra­­­tamentul cefaleei, al simptomelor de răceală/gripă, nevralgiilor și durerilor dentare.

Diclofenac pentru ­durerile musculare

Durerile de mușchi și oase le poţi trata foar­te bine cu produse farmaceutice antiinflamatoare. Diclofenacul, Nurofenul, Ketonalul și Flamexinul sunt doar câteva medicamente care nu trebuie să-ţi lipsească din trusa de iarnă.

Antispastice pentru bilă și rinichi
Pentru tratamentul colicilor renale, biliare și a durerilor apărute la menstruaţie și intensificate de frig se folosesc antispastice. Din această categorie fac parte No-Spa, Scobutil și Piafen. În cazul contracturilor mus­culare sau a crizelor de lombosciatică este bine să ai la îndemână produse miorelaxante, cum ar fi Mydocalmul.

Emetostop contra greţurilor
Stările de greaţă și vărsăturile sunt întâlnite frecvent în sezonul răcoros. De aceea, este bine să ai în casă Emetostop sau Metoclopramid. Și în cazul tulburărilor de tranzit intestinal trebuie să ai medicamente speciale. Spre exem­plu, contra constipaţiei îţi va fi de folos Duphalac sirop, iar împotriva diareei, Smecta sau Furazolidon. Pentru stările de astenie sezonieră ca­­­­u­­­­zate de hipotensiune/ hipocalcemie se re­comandă Calciu gluconic file și vitamina C.

Urgenţe și-n ­autoturism
Și în mașină trebuie să ai permanent o trusă de prim ajutor, apă, o pătură și haine de schimb pentru toţi membrii familiei. În trusa de urgenţă din autoturism trebuie să se regăsească Paracetamolul, Ibuprofenul, Colebilul, Smecta, Saprosanul, Emetostopul, Ranitidina, Cla­ritina, plasturi, pansamente dezinfectante, fașă elastică și spray cu heparină pentru tratarea loviturilor. 

Adaptează produsele de înfrumuseţare
Nici  produsele de îngrijire corporală nu trebuie să lipească din trusa ta, adică sprayul pentru împrospătarea pă­­rului, care se aplică prin pulverizare, la ră­dă­cina lui, după care se masează și periază. Dacă simţi pe timpul iernii că pielea este aspră, fără strălucire, sensibilă și ai senzaţia că se strân­­ge, cremele grase, care activează biolo­gic producţia lipidelor vor conferi flexibilitate te­nului și buzelor. La fel de bune sunt și produsele ce conţin  ulei din germeni de grâu, bogate în vitamina E. Ele îţi vor proteja pielea împotriva poluării, a vântului și a frigului. Nu uita nici că fondul de ten trebuie să aibă în componenţă mineralele esenţiale, res­­­­pectiv magneziu, zinc și sodiu.