Reducerea TVA la alimente, băuturi nealcoolice și servicii de alimentaţie publică de la 24% la 9%, din 1 iunie, se va regăsi în totalitate în preţurile de la raft, potrivit Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

AMRCR speră că micșorarea TVA va fi aplicată cât mai curând și pentru celelalte produse și precizează că măsura Guvernului va avea rezultate pozitive, mult mai mari decât cele estimate de analiștii economici. „AMRCR consideră că reducerea TVA trebuie să ajungă în buzunarul consumatorului și membrii asociaţiei și-au manifestat disponibilitatea de a transferă această reducere în preţul final al produselor. Prin urmare, acesta va scădea cu cota aferentă redusă“, a declarat Dan Șucu, președintele AMRCR.

El a adăugat că retailerii au avut, de-a lungul timpului, semnale din partea consumatorilor că majorarea TVA a fost cea mai mare greșeală economică a unui Guvern, din ultimii 20 de ani. “Apreciem, așadar, intenţia de a corecta o politică fiscală care a afectat deopotrivă consumatorul și mediul de afaceri. Ne bazăm, de asemenea, pe promisiunea Guvernului de a micșora TVA la 20% și pentru celelalte produse, astfel încât și clienţii care vor să cumpere pantofi, îmbrăcăminte, obiecte sanitare sau mobilă să se bucure de calitate la preţuri accesibile”, a mai spus Dan Șucu.

Membrii AMRCR precizează, de asemenea, că vor încerca să colaboreze cu prioritate cu acei producători care au înţeles importanța aplicării acestor măsuri pentru consumatorul final și arată că cei care nu vor proceda la scăderea cotei de TVA se vor autoexclude.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România a fost înfiinţată în anul 2003 și are în acest moment următorii membri: Auchan, Billa, Brico-Depot, Carrefour, Cora, Dedeman, Domo Retail, Hornbach, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny Market, Praktiker, Profi și Selgros.

Impact masiv, de la 1 iunie

Mâncarea se va ieftini cu 15% din luna iunie, atât în magazine și pieţe, cât și în restaurante, după ce TVA la alimente va scădea de la 24% la 9%, a declarat Sorin Minea, președintele patronatului din industria alimentară Romalimenta. “Impactul va fi masiv de la 1 iunie. În clipa în care se va micșora TVA, preţul alimentelor va scădea cu 15%”, a spus Minea. El a precizat că se va ieftini atât mâncarea din pieţe și magazine, cât și cea din restaurante. În plus, susţine Minea, va scădea și evaziunea fiscală în domeniu. “Această măsură este cea mai mare palmă dată evaziunii”, a afirmat el.

Premierul Victor Ponta a anunţat că taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice și la servicii de alimentaţie publică. El a precizat că TVA va fi redusă la toate alimentele, fără diferenţieri, pentru o aplicare simplificată, dar și la băuturile nealcoolice și serviciile de alimentaţie publică.

 

Guvernul își menţine totodată intenţia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie, după ce în primul trimestru al acestui an încasările la buget sunt de 5 miliarde lei în plus, faţă de trimestrul similar de anul trecut.