Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut un nou aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală şi arestarea preventivă a Elenei Udrea, pentru trei noi fapte de luare de mită, în dosarul Gala Bute. Faptele privesc contracte încheiate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu mai multe firme.

Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a transmis procurorului general al Parchetului ÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de deputatul Elena Gabriela Udrea, pentru trei infracţiuni de luare de mită, în perioada în care era ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. Același referat a fost trimis și ministrului Justiției, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a lui Udrea, pentru cele trei noi fapte de care este acuzată.

În dosarul Gala Bute, Camera Deputaţilor a încuviinţat, în 9 februarie, urmărirea penală şi arestarea preventivă a Elenei Udrea pentru abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul UE, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi luare de mită. DNA a precizat că, ulterior, în această cauză au apărut noi elemente „ce au conturat suspiciunea săvârşirii unor alte fapte, care nu erau cunoscute la momentul sesizării Camerei Deputaţilor”. Potrivit DNA, una dintre faptele de luare de mită are legătură cu finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic şi UAT Borsec.